• Taki miły akcent Autor: ~Początkujący [83.20.242.*]
    https://allegro.pl/oferta/metamorfoza-i-dzien-w-monnari-15062813440
  • Re: Taki niemiły akcent Autor: ~ciekawski [82.199.155.*]
    Monnari też napycha kabzę temu cwaniakowi ? Żałosne....Dziwne a zarazem interesujace zjawisko . Niby całe życie
    zajmuje się wyłącznie działalnością charytatywną a jego majątek
    przekracza 48 milionów złotych.Który mądry to wytłumaczy .....
  • Re: Taki niemiły akcent Autor: ~matti [79.110.201.*]
    .....czynì dobro, czyni mądrze , to los odpłacił mu bogactwem.
    Chyba sprawiedliwy deal.
  • Re: Taki miły akcent Autor: ~Monnar [89.213.153.*]
    Dobra akcja niech wspierają bo to reklama dla Monnari a jak wiemy reklama kosztuje krocie !
  • Re: Taki miły akcent Autor: ~Monnar [89.213.153.*]
    Dnia 2024-01-28 o godz. 11:40 ~Początkujący napisał(a):
    > https://allegro.pl/oferta/metamorfoza-i-dzien-w-monnari-15062813440

Dobra akcja niech wspierają bo to reklama dla Monnari a jak wiemy reklama kosztuje krocie !
  • Re: Taki miły akcent Autor: ~Cezar [37.47.80.*]
    Janko sprzedał akcje bo naganiał na spadki i widzicie teraz że nie warto go słuchać od roku to samo i dobrym antywskaznikiem jest.
  • Re: Taki miły akcent Autor: ~ciekawski [82.199.155.*]
    „Owsiak stworzył gigantyczny biznes rodzinny za publiczne i społeczne pieniądze, wydawane na organizację „Finałów””. –Ratowanie zdrowia i życia dzieci w tej propagandowej i finansowej piramidzie jest ostatnim i najmniej istotnym ogniwem dopiętym na alibi.
    Mechanizmy działania i sruktura  WOŚP oraz przyległych fundacji może budzić wątpliwości. Kierowane przez Owsiaka organizacje działają tak, by „zebrać jak najwięcej pieniędzy i nie wydawać tak długo jak się da”.Wydawaniem pieniędzy zebranych przez WOŚP zajmuje się „Złoty Melon” z jednoosobowym zarządem i prezesem Jerzym Owsiakiem. Większość z tych pieniędzy pochodzi od Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy , rokrocznie WOŚP wypłaca „Złotemu Melonowi” kilka milionów zł na "organizację „Finałów” i drugie tyle na "Przystanki Woodstock"". Tyle tylko, że "Złoty Melon" niczego nie organizuje, ale zleca usługi innym firmom. Główni i potencjalni wykonawcy usług obcych, to pięć firm rodzinnych Owsiaków, z czego trzy po opisaniu mechanizmów wyciągania kasy z Fundacji WOŚP i "Złotego Melona" zniknęły z Internetu albo zawiesiły działalność .
  • Re: Taki miły akcent Autor: ~matti [5.173.225.*]
    No dobrze.
    To teraz napisz co pożytecznego,dla WSZYSTKICH nas,zrobił Sasin, który zrobił przekręt z kopertowyborami.
    Co pożytecznego zrobił Ziobro, który wyprowadzał pieniądze przez lipne fundacje.
    Co pożytecznego zrobił Gliński, który wyprowadzał pieniądze przez lipne fundacje.
    Co pożytecznego zrobił Kurski,który rozdawał kasę z 2mld dotacji swoim kolesiom bez szkoły.
    Co pożytecznego zrobił Morawiecki, który prał kościelne działki we Wrocławiu.
    Będzie tego dużo dużo więcej.
    Odpuść bo czas matołów wciskających tę prymitywną papkę przeminął.
  • Re: Taki miły akcent Autor: ~Cezar [37.47.80.*]
    Prawda jest taka że każda partia pod siebie garnie kasę myślisz że teraz będzie inaczej. A będzie jeszcze gorzej niestety. PiS przegrał bo miał przegrać i myślę że to było dogadane.
  • Re: Taki miły akcent Autor: ~matti [79.110.201.*]
    Jezusie co było dogadane??
    To ,że ludzie na Jagodnie stali do 3w nocy też było dogadane?
    Mieszkam obok Jagodna, znam to osiedle, znam tych ludzi. Tam były tylko szczere chęci, dobra wola, i krytyczna alergia na pisoprymityw.
    Litości, dajcie juz pokój...
  • Re: Taki miły akcent Autor: ~Bystry [37.47.178.*]
    Piszeszbzdury
  • Re: Taki miły akcent Autor: ~Obiektywny [31.61.224.*]
    W latach 2014-2023 WOŚP zebrała okolo 1,5mld pln.
    Miesięczny koszt 500+ to około 3mld pln. Czyli dwa razy tyle co orkiestra zebrała przez 10 lat.
    Zwiększenie świadczenia z 500+ do 800+ to dodatkowe ponad 20mld pln rocznie.
    W roku 2023 WOŚP zebrała 243mln pln.
    Budżet NFZ w 2023 wynosił 142mld pln.
    Zbiórka WOŚP w 2023 to jakieś 1,7 promila budżetu NFZ, a procentowo 0,17%.
    Aby to zobrazować. Gdybyśmy na każdym zakupie NFZ przy wydaniu 10pln wynegocjowali cenę niższą o 1,7 grosza, to w skali całego budżetu NFZ zaoszczędziłby około 243mln pln. Np. zamiast płacić za jakiś lek 100pln zapłacilibyśmy 99,83pln.
    Spotkałem się z informacją, że co piąty sprzęt w szpitalu był sfinansowany przez WOŚP. Jak to możliwe przy tak małej kwocie w skali całego budżetu NFZ? To znaczy, że gdybyśmy nie kupili kilku czołgów, tylko przeznaczyli te pieniądze na służbę zdrowia to w szpitalach byłoby mnóstwo nowoczesnego sprzętu, bo okazuje się, że niewielkie kwoty przekładają się na istotne procenty posiadanego przez szpitale wyposażenia.
    Do pełnego obrazu należałoby doliczyć koszty imprez organizowanych w ramach WOŚP, które często są finansowane przez samorządy z publicznych pieniędzy i nikt się nie zastanawia nad tym, że samorząd mógłby sam te pieniądze wydać np. na remont jakiejś przychodni, czy szpitala.
    WOŚP miała sens na początku lat 90, kiedy rzeczywiście na wszystko brakowało pieniędzy, ale obecnie pieniądze jakie zbiera orkiestra, to nie są jakieś duże kwoty i budżet spokojnie mógłby te potrzeby sfinansować samodzielnie i nie wyręczać się orkiestrą.
    Dziś WOŚP to bardziej tradycja, która buduje w społeczeństwie jakąś wspólnotę, poprawia ludziom samopoczucie, bo każdy może się poczuć lepiej, kiedy wspiera szlachetny cel, ale z finansowego punktu widzenia WOŚP nie jest już tak istotna dla ochrony zdrowia w Polsce.
    Jeśli aż tak bardzo kłuje ciebie to bogactwo Owsiaka to zawsze możesz, będąc w szpitalu, odmówić pomocy urządzeń z czerwonym sercem.
    Może znajdą coś w zastępstwie , może jakiś niekompletny respiratorek Niedzielskiego bez homologacji...
    Bądź dobrej myśli. Najwyżej zostaniesz kolejnym bohaterem, poległym w służbie władzy minionej...
  • Re: Taki miły akcent Autor: ~Cezar [83.29.197.*]
    Piękna sesja w stanach która nie daje nam wyboru więc jutro mocne wzrosty na GPW ale co będzie po Środzie i FED to już nie wiem ale obstawiam korektę później ale naszemu rynkowi bardzo nie zaszkodzi bo i tak już jesteśmy nisko
  • Re: Taki miły akcent Autor: ~Obiektywny [31.61.235.*]
    Odpowiadasz pod moim postem, więc czuję się wywołany do tablicy.
    Po pierwsze w mojej wypowiedzi nigdzie nie pisałem o bogactwie Owsiaka, tylko o tym ile rzeczywiście znaczą pieniądze zebrane przez WOŚP w odniesieniu do pieniędzy jakimi dysponuje NFZ i budżet. Wnioski każdy może wyciągnąć sam.
    Po drugie jestem poniekad skazany na korzystanie ze sprzętu z serduszkiem, bo minione władze te ostatnie i wcześniejsze radośnie rozdają płacone przeze mnie podatki zamiast finansować służbę zdrowia. A jeśli załapałeś się na choć jeden plus od poprzedniego rządu, to nie masz moralnego prawa mnie tu pouczać.
    Być może się załapałem, choc z pewnoscią nie byłem adresatem socjalnego rozdawnictwa tejże minionej władzy, a raczej jej przymusowym sponsorem.
    Jeśli jednak byłem, to chyba żadna łaska bo sam na to natyrałem.
    Owsiak to wartość dodana, bez żadnych warunków wstępnych, ani końcowych, bez ideologii , przymusu,demagogii, homofobii i rasizmu.
  • Re: Taki miły akcent Autor: ~Cezar [83.29.197.*]
    Potrzebny im Owsiak aby przyciągać młodzież na swoją stronę więc dlatego jest nie do ruszenia więc ma mocny parasol , orkiestra nie powinna mieszać się do polityki a robią to np były plakaty pod tytułem pokonać zło niby że walka z sepsa ale wiadomo było o co chodzi .
  • Re: Taki miły akcent Autor: ~Cezar [37.47.82.*]
    Ale to nie polityczny blog dzisiaj zadanie dla popytu przebicie 5.50 jest na to szansa bo będzie mocne odbicie na rynku przynajmniej wyraźnie cofnie się podaż
  • Re: Taki miły akcent Autor: ~matti [5.173.225.*]
    Masz rację Cezar, teraz coś z gospodarki bardziej:

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/prezes-pis-przeprasza-za-polski-lad-wysoki-zus-o-co-chodzi-pokazujemy-liczby/d20zl9t

Gdzie byłeś stary ch... przez ostatnie dwa lata!
    Oddawaj pieniądze złodzieju!
[x]
MONNARI -1,64% 6,00 2026-04-17 16:14:00
2026-03-27
Skup akcji własnych
Skup akcji własnych
2026-03-25
Skup akcji własnych
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać