Czy może ktoś mi wyjaśnić dlaczego akcje Orange w USA kosztują 12,17 USD za sztukę,we Francji 11,20 EUR,a w Polsce 8,57 PLN za sztukę.Nie mogę rozwiązać tej zagadki.Pozdrawiam serdecznie.GAMOŃ.
Dnia 2024-01-27 o godz. 21:30 ~GAMOŃ napisał(a): > Czy może ktoś mi wyjaśnić dlaczego akcje Orange w USA kosztują 12,17 USD za sztukę,we Francji 11,20 EUR,a w Polsce > 8,57 PLN za sztukę.Nie mogę rozwiązać tej zagadki.Pozdrawiam serdecznie.GAMOŃ.
W Polsce za rok,dwa cena orange bedzie taka sama jak we francji i USA.Teraz w Polce orange na potege skupuja fundy..Jak za braknie chetnych do sprzedazy to cena w Polsce ustabilizuje sie na poziomie cen w innych krajach.Poza tym daytraderzy robia zla robote.ich dzialalnosc powoduje ze cena akcji ma zwolnione tempo wzrostu.Zwroc uwage,ze ubywa akcji w wolnym obrocie.Moj znajomy kupił maksymalną ilosc orangu i bez nerwow czeka na 40-50 zlotych za jeden orange.Moze myle sie i innymi wypowiedza sie co o tym sadza.
Może dlatego, że tam jest notowany Orange France (Orange Société Anonyme) , a na GPW Orange Polska. To dwie różne firmy. tj Orange France posiada pakiet Orange Polska.
Jeszcze niedawno free float orange w Polsce wynosił 49 %,obecnie wynosi 36,01 %.Zatem ubyło z rynku w wolnym obiegu 12,99 %. Wniosek jest taki,że ktoś skupuje w dużej ilości akcje.Dlatego uważam.że drobni akcjonariusze powinni wstrzymać sie ze sprzedażą i czekać na znaczny wzrost wartości orange w Polsce.Cena powinna zbliżyć się do tej na Zachodzie.
Całkwicie się z Tobą zgadzam.Od dłuższego czasu kupuję orange,bo czuję ,że cena ich powędruje na biegun północny.Ani razu jeszcze nie sprzedałem tych akcji.