-z Energą jest najprościej,ja bym to zrobił tak, Energa robi emisję akcji np.100 mln sztuk pod budowę mfw1,mfw2 po 30-40 zł,gwarantując min 1,5 zł corocznej dywidendy,przy okazji Orlen sprzedaje swoje ok,70mln akcji Energi by zejść do 50% a jednocześnie zachować kontrolę w spółce,kasa Orlenowi się przyda bo tam "dziura"poobajtkowa będzie ogromna,kurs Energi lata w kursie Orlenu i wszyscy zadowoleni,kto zechce to sprzeda,kto nie, to nie,bierze dywidendę i ma nowoczesną firmę w swoim portfelu emerytalnym
Jeżeli budowa Olefin 3 kosztuje 25 miliardów złotych a Orlen za Energę zapłacił jakieś śmieszne pieniądze ,wartość księgowa Energi to 13 miliardów to Ja się pytam ile razy zaniżona ?
oj tam Ambroży,przecinków się czepiasz;-)niech Orlen sprzeda też 100 mln,lub Energa wyemituje 120 mln,chociaż dla Nas chyba lepiej by dużego rozwodnienia nie było
-z Energą jest najprościej,ja bym to zrobił tak, Energa robi emisję akcji np.100 mln sztuk pod budowę mfw1,mfw2 po 30-40 zł,gwarantując min 1,5 zł corocznej dywidendy,przy okazji Orlen sprzedaje swoje ok,70mln akcji Energi by zejść do 50% a jednocześnie zachować kontrolę w spółce,kasa Orlenowi się przyda bo tam "dziura"poobajtkowa będzie ogromna.....................................................................................................................................................Grupa Orlen osiągnęła w drugim kwartale 2023 roku ponad 4,5 miliarda złotych zysku - wynika z danych opublikowanych w czwartek przez koncern. W porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego, to wynik wyższy o niespełna miliard złotych.
*Zarząd podjął decyzję w ramach aktualizacji Strategii, by wstępnie zarekomendować wypłatę dywidendy z zysku osiągniętego w 2022 roku, w wysokości 5,50 PLN na jedną akcję. Dywidenda bazowa (gwarantowana) wyniesie 4,00 PLN za akcję w 2022 roku. Zaczynając od 2023 roku będzie wzrastać co roku o 0,15 PLN za akcję. Straty mają to wypłacą :)))))))))))))))))))))))))))
chyba może,tylko w Orlenie te akcje są zaksięgowane po 20,65 zł, dodatkowo Energa zarobiła od czasu księgowania 9-10 zł na akcję więc słabo by to wyglądało nawet wśród akcjonariatu Orlenu
Dnia 2024-01-27 o godz. 18:50 ~darek napisał(a): > chyba może,tylko w Orlenie te akcje są zaksięgowane po 20,65 zł, dodatkowo Energa zarobiła od czasu księgowania 9-10 zł na akcję więc słabo by to wyglądało nawet wśród akcjonariatu Orlenu
Zarząd Orlenu - wójt mógłby przeprowadzić emisję aby nas wyje... Nawet brałem to pod uwagę, ale teraz komu by zależało na niskiej emisji chyba ruskim trolom. Arabom potrafią sprzedać świetna firmę za ułamek wartości a nas ludzi pracujących którzy płacą podatki i ciężko pracują tylko oszukać to jest patriotyzm a jak słyszę ze Lotos był bez przyszłości to ja mówię że Orlen również bo ta sama branża co Lotos jeśli ludzie jeszcze wierzą w tą tempa propagandę to jest gorzej niż źle. Pozdrawiam myślących i mam taki pomysł aby po wybraniu nowego zarządu Orlen, zebrać siły i tak z 20-30 grubszych inwestorów i nie tylko wraz z fundacja jechać do nowego zarządu i uczciwie porozmawiać
Widzę że wszystkim się sobota udzieliła. Emisja jest możliwa ale nie pi 30 40 jak sobie zyczycie bo nikt w to nie wejdzie. Może po 15. Jak Orlen będzie posiadał pakiet wiekszosciowy to i po 15 może być ciężko. Energa będzie dalej obarczona ryzykiem politycznym i powrotem opcji socjalistycznych. Tylko utrata kontroli mogła by wynieść kurs wysoko.
Dnia 2024-01-27 o godz. 19:27 ~Daro napisał(a): > Zarząd Orlenu - wójt mógłby przeprowadzić emisję aby nas wyje... Nawet brałem to pod uwagę, ale teraz komu by zależało na niskiej emisji chyba ruskim trolom. Arabom potrafią sprzedać świetna firmę za ułamek wartości a nas ludzi pracujących którzy płacą podatki i ciężko pracują tylko oszukać to jest patriotyzm a jak słyszę ze Lotos był bez przyszłości to ja mówię że Orlen również bo ta sama branża co Lotos jeśli ludzie jeszcze wierzą w tą tempa propagandę to jest gorzej niż źle. Pozdrawiam myślących i mam taki pomysł aby po wybraniu nowego zarządu Orlen, zebrać siły i tak z 20-30 grubszych inwestorów i nie tylko wraz z fundacja jechać do nowego zarządu i uczciwie porozmawiać
Tak mówił były prezes łąki CPK ten uśmiechnięty ćwok ,że ten cały Lotos i Orlen to schyłek i będą się zwijać (mówił tak odnoście sprzedaży za 2.2 miliarda zł )
Szanowni, fajnie dyskutujecie , tylko się nie obrażajcie. Odpowiadając na postawione pytanie o cofnięciu sprzedaży Energi twierdzę ,że nie tylko się da ale jest to konieczność. Mamy do czynienia z synergią trzech grup czynników decydujących o cofnięciu sprzedaży.
Czynniki polityczne: - dekompozycja Orlenu / kierunek zapowiadany w wyborach / - powrót Energi do Gdańska / 300 nowych z Gdańska przebiera już nogami by objąć zarządzanie firmą / Czynniki Prawne.: - wyrok o delistingu / w końcu lutego drugi / - skomplikowana prawnie sytuacja dokończenia fuzji/ batalie sądowe mniejszoścowych ,konieczność wycen itp/ Czynniki gospodarcze, - profil gospodarczo biznesowy Energi - wyspecjalizowany koncern/ biurokracja Orlenu niepotrzebna / - potencjał samodzielnej realizacji zadań gospodarczych / OZE, dystrybucja, regionalizacja itp. Czynnik społeczny: potężna dziura budżetowa / konieczność sprzedaży udziałów Orlenu / Udziały te mogą kupić fundusze, inne firmy energetyczne. Jak to technicznie nowi wykonają to otwarta kwestia. Wariant Darka bardzo możliwy..Kurs w/g poziomów: księgowanie Orlenu, W/K, cena sprzedaży po przywróceniu do indeksu itp. Pozdrawiam
podkręce temat.Jako indywidualni akcjonariusze Energi powinniśmy mieć zagwarantowane statutem 1 miejsce w RN Energi,warunki/kryteria wyboru takiej osoby do ustalenia,nikt nie dba lepiej o interes spółki jak jej akcjonariusz który zainwestował własną kasę
AD w górę, czas się kończy. Ktoś musi oddać akcje, którymi manipulował kursem akcji Energii. Proponuje wycofać wszystkie akcje ze sprzedaży do 20 zeta. Niech sobie handluje sam ze sobą. Jak mu się pali pod dupą, będzie brał powyżej 20 pln.
hmm,technologia bezemisyjnego zgazowania węgla,a Energa udziały w PGG na które wydała 600 mln zł w 16',przekazala SP za 1 zł w 22', czy gdyby, profesjonalny doradca,wyceniajacy udziały w PGG na ćwierć wieku do przodu wziął pod uwagę ową technologię bezemisyjnego podziemnego zgazowania węgla też by mu wyszło 1 zł?I jak to świadczy o profesjonaliżmie doradcy oraz wiarygodności tak długoterminowej wyceny?