• Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~Moimzdaniem [31.61.249.*]
    Ufff, mamy z wczoraj artykuł na parkiet gdzie zarząd mówi ze kwartał 4 nie przyniósł przełomu, ale nie narzekają ze jest minus. W aktualnej sytuacji ekonomicznej gdzie ostatnio były artykuły wieszczące armagedon w hutnictwie. Jeśli w takich czasach pozostajemy na małym plusie, zarząd wyraźnie mruga do nas że 2024 będzie lepszy a Prezes hurtowo kupuje akcje za , jak mówi, pół darmo - to oznacza dla mnie że mamy teraz czas ostrego ladowania do wora zanim pociąg ruszy. A realizacja zysku za 6-12 miesiecy

https://www.parkiet.com/firmy/art39745111-cognor-stawia-na-poprawe-koniunktury-w-budownictwie
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~stalowy [151.57.241.*]
    Najważniejsze obecnie pytanie to w jakiej wysokości będzie dywidenda ?

Potencjał produkcyjny COG jest o 50% większy niż w 2022 roku. To oznacza, że nawet bez ekstra zysków ze sprzedaży energii, COG może zarabiać na poziomie roku 2021. Oczywiście zyski będą zależały od koniunktury a ta będzie się poprawiać. Ceny prętów przekroczą barierę 3 tys. PLN / t co przyniskiej cenie wsadu daje całkiem spore spready przerobowe.

Osobiście liczę na dywidendę w wysokości 50-60 gr. na akcję. Oczywiście wolałbym skup akcji własnych ale Przemek z jakiegoś powodu nie preferuje tej formy rozliczenia rocznego zysku spółki.
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~pytek [78.30.74.*]
    @stalowy , wolisz dywidendę czy zakup HCz ?
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~stalowy [151.44.153.*]
    Pytanie tendencyjne
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~stalowy [151.44.153.*]
    Rozwinę odpowiedź bo obcięło
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~Serek [83.19.163.*]
    Nie będzie dywidendy.
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~ziom [193.227.123.*]
    jak nie będzie dywidendy to z czego prezes będzie prowadził dalej skup akcji?
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~stalowy [31.182.38.*]
    Co jest z wpisami ?
    Dlaczego są obcinane ?

Przecież nie używam epitetów ani nikogo nie obrażam !
    Admin broni dobrego imienia Liberty ? Może niech obroni pracowników HCz.
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~Moimzdaniem [31.61.249.*]
    Wiesz co ja też od kilku dni mam problem z postami, których w kolejnych mi nie chce system przyjąć. I muszę pisać przez inny tryb przegladarki- nie wiem o co chodzi. A na puds dzisiaj ładnie ceny ruszyły w gore w tym pręt zahaczył o wspomniane 3000 PLN.
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~stalowy [31.182.38.*]
    Co do dywidendy to będzie. Na pewno nie 1,2 PLN ale 50-60 gr. nie powinno stanowić dla spółki problemu.
    Koniunktura w budowlance się poprawia, ceny wyrobów stalowych rosną
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~Andrzej61 [89.64.24.*]
    Mają na to kapitał zapasowy.
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~Szu [37.30.26.*]
    Od zeszłorocznej dywidendy kurs zaczął nurkować... Opłacało się? Jako długotrwały akcjonariusz powiem tak średnio :/ Pierwsza po latach godziwa dywidenda 1zł netto ale za to kurs spadł o przeszło 2,5zł i nie ma siły się podnieść. Może w perspektywie kolejnych lat albo do czasu zdjęcia z giełdy spółki będę śpiewał inaczej ale póki co liczyłem na więcej(kurs akcji) Zdaje sobie sprawę z otoczenia rynkowego i obecnych realiów dlatego wole by na chwile obecną zamiast dywidendy skupili się na inwestycjach które w czasie poprawy koniunktury będą bazą do skokowego poprawienia zysku... wszystkim to nam się bardziej opłaci.
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~Althor [89.64.26.*]
    W pełni Cię popieram. A w ogóle lepsza żadna dywidenda niż 10 groni czy co tam czasem wymyślają.
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~stalowy [151.57.141.*]
    COG wypłacił 15 gr. dywidendy za rok kiedy zysk netto przekroczył 450 mln PLN co w przeliczeniu daje ponad 2,5 PLN na akcję.
    Jeżeli chcą utrzymać status spółki dywidendowej to wypłata będzie. Spółkę stać na wypłacenie 100 mln PLN bo i tak na rachunkach zostanie wystarczająco kasy by bezpiecznie finansować inwestycję w Siemianowicach. Przy poprawie koniunktury COG może spokojnie generować ponad 100 mln PLN EBITDA i takiego wyniku można się spodziewać od 2Q24.
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~Pedr0 [87.204.106.*]
    znaczy , że tylko 100zł na tonie wyrobów?! Nie w taki Cognor wchodziłem !
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~Moimzdaniem [31.61.249.*]
    Kolega Pedro na bakier z liczeniem, ale to nieważne.

Ważne jest to:
    „Wydaje się, że ubiegły rok faktycznie był najgłębszym dołkiem dekoniunktury. Widać dobre perspektywy w wielu branżach” zaznacza Krzysztof Zoła, dyrektor finansowy hutniczej grupy Cognor.
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~hutnik [83.10.50.*]
    W czwartym tygodniu stycznia 2024 ceny stali budowlanej wzrosły o ok. 2%.Będzie co raz lepiej!
  • Re: Wyniki q4 - K Zola w parkiet Autor: ~Moimzdaniem [31.61.188.*]
    Ciekawe jest ze mamy od ponad tygodnia większe zakupy/sprzedaz a tylko do poniedziałkowych zakupów przyznał się Prezes, czyżby wchodzili inni inwestorzy? Czy to przerzucanie z wora do wora? Coś się szykuje
[x]
COGNOR 1,21% 5,01 2025-12-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.