No wiesz, jeśli ktoś będzie chciał swoimi wpisami wpłynąć na kurs, to zapewne w połowie przypadków będzie mówił na forum, że spadnie a pomyśli, że będzie rosło i odwrotnie. Nie da się jednoznacznie stwierdzić po wpisach co kto obstawia, wzrosty czy spadki i o ile. Do tego przecież do pewnego stopnia gramy sami przeciwko sobie. Dlatego nie ma najmniejszego sensu kierować się takimi wpisami.
Warto jednak wymieniać jakieś aktualne i obiektywne informacje o spółce, których jest mało w internetach. No i na podstawie tego próbować ocenić przyszłość. A wpisy na forum lepiej nie traktować do końca poważnie, a napewno nie zawsze.
A Ty myślisz, że ja się kieruję takimi wpisami? Zapytałem wcześniej czy tylko dobrze zrozumiałem, bo jest mi bardzo trudno uwierzyć, że ktoś faktycznie i na poważnie może zakładać jeszcze takie spadki
Ja myślę, że "na poważnie" to ktoś próbował tym wpisem wpłynąć na zachowanie posiadaczy akcji. Próbował mianowicie ich po prostu wystraszyć. Ale to tylko moja gdybologia, nie mam nic na poparcie tej tezy. Zwykłe przeczucie.
Ja absolutnie nie wierzę takie spadki. Myślę, że już szorujemy po dnie, ale co będzie dalej tego nie wiem. Ten trend boczny trwa dłużej niż przewidywałem i kurs jest niżej niż myślałem jeszcze rok temu, a zatem do pewnego stopnia też się myliłem, także trzeba samodzielnie podejmować decyzję.
No w każdym razie ja się nie wycofuję, a jakby spadło poniżej 2,50zł to wchodzę wszystkim co mam. Natomiast -50% względem 3,00zł to 1,50zł. Moim zdaniem to całkowita abstrakcja.
Liczę, że spadnie o 50% to nie to samo co uważam. Ale powinieneś sam zrozumieć dlaczego tak jest. Jeżeli będą ubijać grunt to w końcu wejdę ale musi być minus 20% od obecnej wyceny.
Czy Ty naprawdę myślisz, że TFI Ipopema S.A. - instytucjonalny inwestor nie tylko wchodziłby w taki "badziew" ale i zwiększał swój udział? Czy oni chcieliby stracić 50% z powierzonych im przez swoich klientów pieniędzy? - ponad 0,5 mln PLN z już zainwestowanych 1,14 mln PLN - stan na grudzień 2023. TFI Ipopema S.A. jest również akcjonariuszem w PCC Rokita - spółki, z którą PCC Exol realizuje wspólną inwestycję w Brzegu Dolnym za ponad 0,5 mld PLN.!!!. Funkcjonowanie obu spółek przenika się w wielu aspektach biznesowych - chociażby zakupy tlenku etylenu - surowca - od Orlenu. Czy Ty naprawdę sądzisz, że taki inwestor instytucjonalny ładowałby się w nieznane?
A poza tym moje wieloletnie doświadczenie na rynkach giełdowych pokazuje, że insiderzy są dobrym "papierkiem lakmusowym" sytuacji w firmie. Jeżeli oni sprzedają udziały to powinno zapalić się światełko ostrzegawcze. Tutaj nie mamy żadnych oficjalnych komunikatów o takiej sytuacji.
Kiroku wklepaj IP w wujka Google i wyskoczy ci z kim masz doczynienia. Poniżej linki do tego, który założył wątek, tylko jeszcze musisz w wątkach poszukać postu z tego IP.
https://biznes.pap.pl/pl/news/pap/info/3540376,wartosc-akcji-spolek-z-gpw-w-portfelu-funduszu-norges-bank-wzrosla-w--23-o-24-79-proc- A fundusze zbierają :)