+ kasa z unii - więcej kasy w Polsce na inwestycje i rozwój + kasa z unii - mocniejszy złoty (lepiej dla CCC) + refinansowanie długu (prawdopodobnie?) + dobre wyniki za Q4 (na początku lutego) + w zapasie info o IPO modivo + zmiana terminu wykupu obligacji SB - wzrost cen frachtu - wzrost cen płacy minimalnej i surowców/energii
ceny obligacji odzwierciedlają perspektywy a są blisko 100%
Dlaczego minus przy „zmiana terminu wykupu obligacji SB”? Jak dla mnie to raczej 0 lub +. W sensie grzyby nie zmienić terminu to by było bankructwo. Wiadomo że SoftBank musiał przesunąć więc jak dla mnie to de facto żadna informacja
Wszystko się zgadza. Na plus jeszcze 800+, niedziele handlowe i podwyzki dla kilku grup zawodowych.
Na plus też duże cięcie kosztów, które właśnie się zadziało w spółce.
Na plus tez redukcja zapasów w CCC ( już za nami) i Modivo ( kończą).
Prognozy na 2024 na najbliższej konferencji zaskoczą wielu.
No może i to by miało sens, ale w praktyce to pewnie są pilniejsze rzeczy. Rentowność w tej chwili to ok 11%, wysoko, ale są niezabezpieczone, z długim terminem wykupu, a ich oprocentowanie wynika głównie z tego że jest wysoki wibor. Jakbyś chciał to zamienić na jakiś kredyt to byś musiał zapłacić wibor + 2-3% i czymś zabezpieczyć. Te obligi mają wibor + 4.5%. Trochę nie warto ich ruszać teraz. Tak się wydaje. No ale mogę się mylić