Z perspektywy tego o co toczy się gra to powiedziałbym że błąd statystyczny. To nie jest sklep detaliczny gdzie kilkanaście % powyżej prognozy robi wrażenie. Kto wklejał jakieś inne prognozy według których miało być więcej…
Już jest w cenie? puknij się w łeb. W 2019 roku gdy nie było żadnych dochodów, niczego tylko same plany kurs wynosił 234 zł, a ty tu piszesz że prognozy 100 mln są już w cenie xd
Dobre wyniki???? Raczysz sobie żartować. Wzrost sprzedaży to jest zaniedbywalny procent. 13,6mln przychodu bez zysku to jakaś kpina w kontekście GLOBALNEGO dostawcy. Średniej wielkości spożywczy sklep osiedlowy robi większe przychody generując przy tym zysk. Ta firma sprzedaje marzenia i nadzieje, a nie konkrety i to już przez kilka ładnych lat. Już z 32mln złotych pozyskanych z emisji zrobiło się 27mln. 5mln rocznie przejadają. Co ja piszę w pół roku przejedli. Czyli 10mln rocznie. W tym tempie to za dwa i pół roku już nic im nie zostanie i będzie kolejna emisja jak już wszyscy zapomną o obietnicach i wielkich planach przychodów 100mln z 2023. Zresztą przychody to można szybko generować co innego zysk.
No witam Pana, Panie Widelec :-) ja uważam że wyniki bez znaczenia w kontekście kursu czy jakiejkolwiek walidacji realizacji strategii, ale za to bardzo wierzę w realizację marzeń! To że cash spada to normalne i mam tylko nadzieję że ostro ruszyli z inwestycjami. Czekamy na szczegółowy raport. A Ty troszkę spokojniej chyba możesz do tego podejść? Sprzedane na górce z dużym zyskiem przecież
moim zdaniem Widelec trochę racji ma. Też liczyłem na wyższe przychody ... ale wiem ,że tutaj walczymy o coś innego tzn wszystko albo nic. Na XTPL jedna informacja spowoduje wybuch euforii. Na to czekam
A ten wybuch euforii powinien nastapic w drugiej polowie 2024, kiedy oglosza pelne wdrozenie u partnera przemyslowego (wierze, ze Granek dowiezie swoja obietnice).
IMO kurs dojdzie wtedy do nowego ATH, czyli grubo powyzej PLN 200.
PLN 100 mln przychodow to IMO konserwatywna prognoza na 2026 r. biorac pod uwage ze w pipelinie maja 9 wdrozen przemyslowych.
Ja z widelcem zawsze się troszkę zgadzałem ale tym razem bardziej zgadzam się z Tobą, tutaj wszystko albo nic, komercjalizacja albo bankrut. Pojedyncze drukarki to tylko materiał marketingowy… szczerze to cały czas myślę o tym znalezisku na LinkedIn gdzie meta szuka kogoś z doświadczeniem w technologii XTPL…
Panie i Panowie, pozostawiłem sobie pakiet akcji XTPL jako "zdrapkę" ale jak widzę co się dzieje to szkoda mi i tego. Liczę tylko, że faktycznie napompują kurs na bazie jakiejś informacji o wdrożeniu przemysłowym i wtedy się tego ostatecznie pozbędę. Bądźmy realistami gdyby, ta już bardzo znana technologia miała szansę na zastosowanie w produkcji przemysłowej o dużej skali to już dawno za groszki, choćby przy nowej emisji XTPL zostałoby przejęte przez dużego gracza branżowego. Tak się nie stało. Żadna firma technologiczna nie skusiła się nawet na mały pakiet. Nie powinno być złudzeń, że technologia ma szanse na wdrożenie na liniach technologicznych jedynie w działach prototypowania. I to tyle. Także może doczekamy się info ogłoszonego z wielką pompą o wdrożeniu w Google, Meta, Apple albo innym i wtedy się trzeba ten papier wywalać. Zastanówcie się państwo czemu sam Granek wiedząc najwięcej nie wykorzystał na maksa możliwości nabycia nowych udziałów w emisji? Zakupił tylko symboliczną ilość. Co więcej ostatnie wyniki poprawił kontrakt z NanoDimension a na nowy się nie zanosi. To jest model gry na czas, jak się zorientowali że nie starczy im pieniędzy na życie to ogłosili ambitną strategię, za niebotyczną kwotę zlecili przeprowadzenie emisji i udało im się zebrać hajs na przeżycie przez 3 lata. Liczą, że coś, a nóż się urodzi w tym okresie i tyle. Zobaczcie sami z wizji Jednorożca zrobiła się firma z obietnicą przychodów 100mln/r. Czekam na info.
Trochę chyba jednak za dużo pesymizmu Panie Widelec… ja jeszcze poczekam. To że Granek nie dokupuje może być związane z brakiem kapitału. Za to dokupiła kobita z RN. Inwestorzy łyknęli emisję po cenie obecnie rynkowej. Pipeline projektów jest i żaden na ten moment nie upadł. Nano to chyba jest wydmuszka sama w sobie patrząc jak działają więc nie przejmuję się brakiem kontynuacji. Jest sporo małych, pozornie nieistotnych znaków na niebie i ziemi które mi mówią że idziemy w dobrą stronę… a jak nie to wtopa… będzie trzeba odrobić w polu… albo na innych spółkach :-) przecież nie włożyłem w XTPL oszczędności życia… to raptem kilkanaście procent mojego portfela… ale i tak gratuluję Ci wyjścia na górce i to szczerze :-)