• jest mocny wzrost Autor: ~Trader [185.39.161.*]
    Mocno powyżej oczekiwań
    prawie 31mln przychodu przy bardzo dobrej marży 68%

https://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/47349843,esotiq-henderson-sa-1-2024-wstepna-informacja-o-skonsolidowanych-przychodach-grupy-kapitalowej-esotiq-_-henderson-w-grudniu-2023-r

Raport bieżący 1/2024

Esotiq _ Henderson S.A. informuje, że skonsolidowane przychody ze sprzedaży osiągnięte w grudniu 2023 r. przez Grupę Kapitałową wyniosły około 30,9 mln zł i były wyższe o ponad 25 proc. od przychodów uzyskanych w grudniu 2022 r.

Skonsolidowane przychody ze sprzedaży w roku 2023 wyniosły około 273,8 mln zł i były wyższe o 15 proc., niż w roku 2022.

Przychody Grupy Kapitałowej ze sprzedaży internetowej w grudniu 2023 r. wyniosły ponad 5,6 mln zł i były wyższe o około 55 proc. rok do roku. Narastająco, w okresie styczeń - grudzień 2023 r., skonsolidowane przychody ze sprzedaży internetowej wyniosły około 52,7 mln zł i były wyższe o ponad 36 proc., niż w roku 2022.

Szacunkowa marża brutto na sprzedaży Grupy Kapitałowej wyniosła w grudniu 2023 r. około 68 proc., a zatem była wyższa o ponad 2 p.p. w porównaniu z marżą zrealizowaną w grudniu 2022 r.

W ujęciu narastającym skonsolidowana marża ze sprzedaży za rok 2023 wyniosła blisko 65 proc. i według szacunków była wyższa o ponad 2 p.p. w porównaniu z marżą osiągniętą w roku 2022.

Powierzchnia handlowa Grupy Kapitałowej na koniec grudnia 2023 r. wynosiła 17 774 m kw. i była mniejsza o około 2 proc. niż rok wcześniej.

• Re: jest mocny wzrost Autor: ~Fan [77.254.204.*]
    a to wszystko przy niskim dolarze i niskim frachcie (który ostatnio znów niestety urósł) - być może tym razem coś z tych rekordowych przychodów zostanie jako zysk netto. Ostatnio niestety nie było z tym tak pięknie. Koszty sporo z tego zjadły.

+ ciągle wisi kwestia nabycia akcji przez lemurie (potencjalne + 4,5 mln zł dla spółki).
  • Re: jest mocny wzrost Autor: ~Jaś [193.25.251.*]
    Wyniki rewelacja jeśli chodzi o sprzedaż i bardzo dobre jeśli chodzi o marże. Mniejsza powierzchnia i większa sprzedaż. Cóż chcieć więcej. Chyba tylko zysków.
  • Re: jest mocny wzrost Autor: ~inwestor [163.116.189.*]
    Dnia 2024-01-10 o godz. 20:50 ~Fan napisał(a):
    > a to wszystko przy niskim dolarze i niskim frachcie (który ostatnio znów niestety urósł) - być może tym razem coś z tych rekordowych przychodów zostanie jako zysk netto. Ostatnio niestety nie było z tym tak pięknie. Koszty sporo z tego zjadły.
    >
    > + ciągle wisi kwestia nabycia akcji przez lemurie (potencjalne + 4,5 mln zł dla spółki).

Niski dolar i euro powinny bardzo pomóc w końcowych wynikah, nie wiemy z jakim wyprzedzeniem kkupują waluty i płacą ale kurs dolara już 3 miesiąc bardzo nisko. Musi to się przełożyć na wyniki a dodatkowo wzrost sprzedaży pry pewnych kosztach stałych na pewno te wyniki podbije. Zeszły rok zaczął się kiespko ale skończył bardzo dobrze, Oby ten był jeszcze lepszy i mieli dla nas jakies kolejne niespodzianki.
    Patrząc na powierzchnie - w 2022 mieli 19tys a teraz 17,8tys. To duży spadek przy dużym wzroście sprzedaży. To znaczy ze koszty wynajmu w dół dzi ęki mniejszej powierzchni i kursowi euro a sprzedaż znacznie w górę. Bedzie dobrze , przynajmniej w najbliższym czasie. jak jeszcze zmiejszyli stany magazynowe i kredyty to i koszty odsetkowe mniejsze. Same pozytywy !!!!

• Re: jest mocny wzrost Autor: ~PremierMateusz [89.64.8.*]
    Wyniki dobre, ale nie urosnie za dużo, albo nawet spadnie.
    Ewidentnie widać niedobór kapitału na GPW, a już szczególnie omija małe, niepłynne spółki.
    Co prawda napływa większy pieniądz ostatnio, ale standardowo już najpierw duże i średnie spółki.
    Micro-spółeczki muszą poczekać na dojrzałą hossę...
    Panie Mateuszu , nos rośnie jak zawsze przy zmyślaniu...
    Globalna sytuacja nie ma wpływu na poszczególne spółki. Tutaj jest sprawa jasna - bardzo duży progres w sprzedaży, powrót do wyższych marż po kiepskim końcu 2022 , jeszcze co prawda niższe niż w 2021 ale wysoka sprzedaż to kompensuje.
    Jak tylko Lemuria kupi 100tys to wynik za Ikw będzie o 1 lmn na plusie.

Podsumowując , nie spadnie a wzrośnie kurs i to sporo.
    Ja już dzisiaj widzę dystrybucję, 'sell on good news'.
    Wg. mnie teraz nie urośnie i zaraz się cofnie na 34-35zł.
    Jeżeli się mylę to chwała optymistom ;)
    Dnia 2024-01-11 o godz. 12:24 ~PremierMateusz napisał(a):
    > Ja już dzisiaj widzę dystrybucję, 'sell on good news'.
    > Wg. mnie teraz nie urośnie i zaraz się cofnie na 34-35zł.
    > Jeżeli się mylę to chwała optymistom ;)

Dystrybucja na +2-3% ?? Każdy widzi to co chce , na pewno ktoś oddaje po wzroście od 3 miesięcy
    ....teraz widzę dystrybucjępo 38 :) i ukryte kupno
    ja na razie jest dzis plus i mi to wystarcza

Proponuję abyś oddał po 38 a potem odkupił taniej , może być 34,35 , co Pan Premier na to ?
    Nie ma tyle na kupnie w calym arkuszu zebym oddal to co mam. Nawet 1/5 tego nie ma do 10groszy....
    Dnia 2024-01-11 o godz. 13:40 ~PremierMateusz napisał(a):
    > Nie ma tyle na kupnie w calym arkuszu zebym oddal to co mam. Nawet 1/5 tego nie ma do 10groszy....

Obecnie w arkuszu jest ok 5000 nie licząc tego co jest ukryte a Pan Premier ma 5 razy więcej, iście premierowski pakiet
    Ale zawsze można oddać coś po 38 bo może tam jednak trochę czeka na zniecierpliwionych...
    Drogi Kolego Inwestorze, nie będę sprzedawał, bo ja tu jestem dla dywidend nie wzrostu kursu ;).
    A dla tych którzy myślą o szybkim wzroście wartości to po prostu napisałem, że mi to na dystrybucję teraz wygląda. Jak urośnie to miło, ale dla mnie nic nie zmienia.

Szacunek Panie Premierze, zawsze miło jak rośnie ale jak bardzo rośnie ale to bardzo to czasem warto wyjść z zyskiem niż liczyć na 2-5% ewentualnej dywidendy. Ale może sentyment albo inne powody powstrzymaja przed sprzedażą gdy kurs poleci zbyt wysyko w górę. Ale po co bujać w obłokach , jesli liczymy na dywidendę wtedy po co śledzic kurs i czytać forum bankiera ? :)
    Ja osobiscie wolę i wyższy kurs i dywidende i przy pewnym kursie wyjde z inwestycji a ponizej pewnego beda kumulował..

Już pisałem Panie Inwestorze, wychodzenie/wchodzenie w Esotiq taką dużą paczką jest w tej chwili niemożliwe ze względu na płynność. Bym bujał kursem +/- 30-40% :). Pakiet też był zbierany latami a nie w tydzień.
    Dnia 2024-01-12 o godz. 09:46 ~PremierMateusz napisał(a):
    > Już pisałem Panie Inwestorze, wychodzenie/wchodzenie w Esotiq taką dużą paczką jest w tej chwili niemożliwe ze względu na płynność. Bym bujał kursem +/- 30-40% :). Pakiet też był zbierany latami a nie w tydzień.

Wychodzenie teraz większą paczką absolutnie nie jest możliwe ale wczoraj obrót już był ciekawy - 10 k, w lipcu w kilka dni poszło ponad 150k więc na dużych zmianach można wyjść sporym pakietem a we wrześniu jak był spadek to przemieliło się ponad 30k i był to dobry okres do zbierania/akumulowania.
    Patrząc na rok 2021 to obroty na wzrostach były olbrzymie w porównaniu z tym co jest teraz i jesli komuś przyjdzie do głowy tak szarpnąć kursem przy dużych obrotach to będzie dobra okazja do realizacji. Długoterminowo sama dywidenda nie jest opłacalna.
    Na szczęscie nie mam takiego pakietu co może zablokowac duże wzrosty ale przy ostatniej suszy na parkiecie wyjście też byłoby problemem.

Teraz czekamy na Lemurie i decyzje czy kupują , to ma znaczenie dla wyników na 2024. Co prawda jednej rzeczy nie rozumiem- spólka ogłosiła skup aż do ceny 150zł a chwile później zgodziła się sprzedać po 45zł. Dla mnie jest to biznesowo bez sensu.
    W międzyczasie nie kupowała na rynku jak było po 31-35zł. teoretycznie może sprzedać po 45zł a zaraz potem kupowac po 50 ???
    Już chyba po tyle był skup w 2021.
    Umie to ktos wytłumaczyć ?

• przeczytane Autor: ~inwestor [163.116.189.*]
    mocny raport  

nic nowego ale dla niezoriantowanych w pigułce

w praktyce koniec korekty 

Na wykresie mamy typową hossę z kolejnymi, wyżej położonymi dołkami. ... Dzisiejsze wybicie poprzedniego szczytu przy 37,50 zł w praktyce kończy okres korekty.

świeże bułeczki 

też nic nowego

• Esotiq - brawa dla Pana Premiera Autor: ~inwestor [163.116.189.*]

Pomylił się ale pochwalił tych o odmiennym zdaniu. I tak należy odnosić się do siebie !!!

Zaczytane w sieci dla tych co sa tu nowi-

https://pl.tradingview.com/chart/EAH/LnXNueWB/ 
    Czy byki tracą siły na Esotiq?
    Jaki zakładam scenariusz na spółce? Jeżeli kurs przebije poziom 37,8-40,0 zł to istnieje szansa na ruch w kierunku górnej bandy kanału, czyli 47 zł.

• Re: Esotiq - brawa dla Pana Premiera Autor: ~PremierMateusz [89.64.8.*]
    Góra/dół to się dopiero roszczygnie. Także wstrzymajmy się jeszcze ;)
    Najważniejsze, żeby było ponad 2zł dywidendy i jakiś pomysł na dalszy dynamiczny rozwój.

Ostatnie lata przyniosły kilka dziwnych ruchów:
    1. Vosedo - poszło na to z tego co pamiętam 6mln PLN (3zł akcja naszej niedoszłej dywidendy....). Na razie nie ma z tego projektu żadnych wymiernych korzyści. Platforma działa, żeby nikt się nie czepiał. Oponeo już się wycofało z projektu. Spółka milczy na temat jakiś benefitów z projektu. Czy to było wyprowadzenie pieniędzy z firmy, czy prawidziwa inwestycja.... nie wiem. Postawienie stronki z gaciami to koszt 20tys PLN... W tą platformę trzech udziałowców wrzuciło 18mln PLN!

2. Pieniądze (ok. 4,5mln) też poszły na jakieś projekty typu RFID. Tutaj też kompletna cisza.

3. Dziwnie przeprowadzany skup i handel skupionymi akcjami spolki po wątpliwie korzystnych cenach (Warzecha, Lemuria)

Wolałbym, żeby skupili się na biznesie, nowych rynkach, może jakimś przejęciu, rozwoju brandu itd.
  • Re: Esotiq - brawa dla Pana Premiera Autor: ~inwestor [163.116.189.*]
    Dnia 2024-01-12 o godz. 16:15 ~PremierMateusz napisał(a):
    > Góra/dół to się dopiero roszczygnie. Także wstrzymajmy się jeszcze ;)
    > Najważniejsze, żeby było ponad 2zł dywidendy i jakiś pomysł na dalszy dynamiczny rozwój.

Tu się sie zgodzę - dywidendy nie sa najważniejsze, są ważne jak nie potrzeba kasy na inwestycje ale przy kursie 40zł dywidenda 2zł to jest 5%. Niewiele jak na obecną inflacje. Moze być jako dodatek ale nie jest najważniejsze. Jak dla mnie mogą coś poprzejmować - np inne marki, sieci itd..

> Ostatnie lata przyniosły kilka dziwnych ruchów:
    > 1. Vosedo - poszło na to z tego co pamiętam 6mln PLN (3zł akcja naszej niedoszłej dywidendy....). Na razie nie ma z tego projektu żadnych wymiernych korzyści. Platforma działa, żeby nikt się nie czepiał. Oponeo już się wycofało z projektu. Spółka milczy na temat jakiś benefitów z projektu. Czy to było wyprowadzenie pieniędzy z firmy, czy prawidziwa inwestycja.... nie wiem. Postawienie stronki z gaciami to koszt 20tys PLN... W tą platformę trzech udziałowców wrzuciło 18mln PLN!

Interesuje się spólką od roku , nie wiedziałem że tyle wtopili. To niezłe marnotrawstwo i działanie na niekorzyść spólki bo rzeczywiście efektów tego nie ma żadnych.

> 2. Pieniądze (ok. 4,5mln) też poszły na jakieś projekty typu RFID. Tutaj też kompletna cisza.

To był projekt z dofinansowaniem ale zawsze jakiś efekt powinien być. Sam działałem w branży rIT robiącej takie projekty - kilkaset tys wystarczy na zaawansowany projekt. 4mln to jakiś absurd i mozna kupić tysiące RFID wielokrotnego użytku ale putanie po co w tej branży. Rozumiem że na prodkcji do śledzenia przepływu ale do bielizny, dla mnie niezrozumiałem

> 3. Dziwnie przeprowadzany skup i handel skupionymi akcjami spolki po wątpliwie korzystnych cenach (Warzecha, Lemuria)

skup akcji tak ale tylko dla umorzenia.
    100% zgody

> > Wolałbym, żeby skupili się na biznesie, nowych rynkach, może jakimś przejęciu, rozwoju brandu itd.

100% zgody

Moje spostrzeżenie - poprzedni prezes pozegnał się ze światem, tymczasowy też odwołany. Oby 2 panie nie bawiły się w te brudne klocki....

• Re: Esotiq - brawa dla Pana Premiera Autor: ~PremierMateusz [89.64.8.*]
    Coś ugrzęzło w boczniaku...
  • Re: Esotiq - brawa dla Pana Premiera Autor: ~Jaś [193.25.251.*]
    I tak pewnie do kolejnego raportu miesięcznego. Panie ładują ile wlezie w promocji 70%...
  • Re: Esotiq - brawa dla Pana Premiera Autor: ~lucek [163.116.189.*]
    Boli ta cisza i te zerowe obroty. Spółka dla wytrwałych.
    Nadzieja w tanim dolarze i dobrych wynikach. Ryzyko - lemuria, niby chciała kupić a sprzedawała..
    No i jeszcze od miesiąca nic nie skupują.
    Na oficjalne wypowiedzi ze spółki to pewnie do wyników trzeba czekać.
  • Re: Esotiq - brawa dla Pana Premiera Autor: ~inwerstor [163.116.189.*]
    Dnia 2024-01-26 o godz. 14:06 ~PremierMateusz napisał(a):
    > Coś ugrzęzło w boczniaku...

Cos mi w kosciach mówi ze już po 36 się nie dokupi.. i w końcu pociąg odjedzie z bieżacej stacji
  • Re: Esotiq - brawa dla Pana Premiera Autor: ~Zenon [46.134.75.*]
    Wszystko rośnie od tygodnia a tu się kisi
    >
    > Cos mi w kosciach mówi ze już po 36 się nie dokupi.. i w końcu pociąg odjedzie z bieżacej stacji

Nawet po 37 się nie dokupi

Dnia 2024-02-05 o godz. 09:38 ~inwerstor napisał(a):
    > >
    > > Cos mi w kosciach mówi ze już po 36 się nie dokupi.. i w końcu pociąg odjedzie z bieżacej stacji
    >
    > Nawet po 37 się nie dokupi
    >
    I kolejny poziom osiągniety 38 zł, powoli do przodu
    ale spółka na razie lubi ciszę przynajmniej na tym forum

https://www.propertynews.pl/centra-handlowe/sprzedaz-esotiq-henderson-rosnie-dwucyfrowo,151480.html

• mniejsza powierzchnia a wieksza sprzedaż Autor: ~inwerstor [163.116.189.*]
    https://omnichannelnews.pl/2024/02/12/esotiq-henderson-wieksza-sprzedaz-przy-mniejszej-powierzchni-handlowej/ 

a kurs ten sam, spółka dla wytrzymałych , tylko żeby dziś nie skończyła na minusie
    obawiam się że Lemuria wykorzystuje kazdy raport do wyjścia, trzeba ją wykurzyc i będziemy mogli rosnąć

ja znów zakumulowałem po trochu ale wszystkiego sam od lemurów nie wykupie

• Re: mniejsza powierzchnia a wieksza sprzedaż Autor: ~Trader [185.39.161.*]
    z tymi ruchami w vosedo czy finalsale nie do końca jest tak żle
    trzeba zauważyć że sprzedaż online w styczniu br to 25,51% całej sprzedaży a rok temu było 21,85%
    sprzedaż w sieci z miesiąca na miesiąc rośnie -najbardziej na stronie esotiq.com ale te mniejsze też do tego jakieś cegiełki dokładają.
    Za jakiś czas okaże się że sprzedaż w sieci będzie stanowiła większą część sprzedaży niż ta częśc stacjonarna

dla zobrazowania struktury sprzedaży
    cały rok 2022 -sprzedaż przez internet 16,14%
    cały rok 2023 -sprzedaż przez internet 19,24%
    styczeń br -25,51%

nie dziwię się że w ciągu roku nie wzrosła liczba powierzchni handlowych- skoro lepsze efekty może dawać sprzedaż w sieci -która nie generuje tyle kosztów co sprzedaż tradycyjna
  • Re: mniejsza powierzchnia a wieksza sprzedaż Autor: ~inwerstor [163.116.189.*]
    Masz rację dane za sprzedaż internetową za grudzień i styczeń wyglądają bardzo dobrze, minimalny spadek powierzchni też pokazuje że weryfikują rentowność salonów. Sprzedaż internetowa to powinien być jeden duży europejski własny portal i platformy typu jak zalando i amazon. Nie wiem jaki jest docelowy i najlepszy poziom % sprzedaży w internecie ale na pewno sklepy stacjonarne musza pozostać. Ich się nie da wyeliminować bo mimo wszystko zawsze będa osoby które potrzebują dotknąć i przymierzyć a poza tym zakupy są impulsowe i widząc salon wchodzą i kupują.
    Tak więc dla marki Esotiq widzę przyszłość pozytywnie ale martwi mnie jednak marża mniejsza niż w latach poprzednich a kurs dolara jest niski od listopada prawie 10% poniżej tego co było rok wcześniej. W raportach o tym nie wspominają ale sądzę że jednak kurs ma wpływ na koszt zakupów. Myslę że kiepskie wyniki z końca 2022 i początek 2023 to konsekwencje bardzo wysokiego kursu dolara. Ale może sie mylę. Na razie nie ma żadnych sygnałów ze spółki poza ostatnim ze byli na koniec roku przygotowani. Co się potwierdziło w sprzedaży i marży.
    Teraz pozostaje czekać znowu na wyniki za luty bo nie widać niczego co by się miało wydarzyć przedtem.
  • Re: mniejsza powierzchnia a wieksza sprzedaż Autor: ~PremierMateusz [89.64.8.*]
    Nadal nie widać, żeby tu się jakiś większy kapitał pakował, także nie liczyłbym na jakiekolwiek poważniejsze ruchy na kursie. Ulica ze swoimi pakiecikami po 20tys. tu nie wywoła wzrostów... Następny rok kiszonki.
  • Re: mniejsza powierzchnia a wieksza sprzedaż Autor: ~inwerstor [163.116.189.*]
    Im dłuższa cisza tym większe szanse na coś nadzwyczajnego.
    Bardzo dobry wzrost sprzedaży w ostatnich miesiącach, stale niski kurs dolara, pozytywne otoczenie, musi w końcu kurs drgnąć.
    Zakończyli projekt RFID, chwalą się tym na youtubie o salonie w Blue City więc teraz pora na konsekwentne zarabianie a nie zabawe w projekciki. Koszty już pewnie z tego rozliczyli i nie bedą nam psuć krwi w tym roku. Będzie taki dym że przestaniemy czekać tydzień na transakcje ponad 200szt. a będa latały większe pakiety co kilka minut.
  • Re: mniejsza powierzchnia a wieksza sprzedaż Autor: ~PremierMateusz [89.64.8.*]
    Ja bardziej skłaniam się ku temu że będziemy 20% nizej na koniec roku. Dobre wyniki i tani dolar są w cenie, jak widać kurs na to nie reaguje... A jak nie reaguje na pozytywne informacje w środku hossy, to jak myślisz, co się stanie?
    Dnia 2024-02-23 o godz. 14:13 ~PremierMateusz napisał(a):
    > Ja bardziej skłaniam się ku temu że będziemy 20% nizej na koniec roku. Dobre wyniki i tani dolar są w cenie, jak widać kurs na to nie reaguje... A jak nie reaguje na pozytywne informacje w środku hossy, to jak myślisz, co się stanie?

Nic nie myślę, wiem ze giełda to giełda a nie proces technologiczny który jest przewidywalny.
    Miała wejść Lemuria, nie weszła, miał być skup, nie ma skupu, skąd możemy wiedzieć co jutro przyniesie. Skończy się wojna i będą chcieli znowu wejść do Rosji, wszystko jest możliwe...
    Jak będzie dywidenda to będę się cieszył a jak kurs wzrośnie to jeszcze bardziej.
    Sprzedawać nie zamierzam i nie muszę, więc nie pozbędę się.

• Re: mniejsza powierzchnia a wieksza sprzedaż Autor: ~Karol [46.134.111.*]
    Dolar spada i będzie spadał z powodu KPO, więc towary będą tańsze a zatem zysk będzie większy niż rok temu. Co za tym idzie kurs też pójdzie w górę. A sprzedaż cały czas rośnie...
    Dnia 2024-02-23 o godz. 15:47 ~inwerstor napisał(a):
    > Dnia 2024-02-23 o godz. 14:13 ~PremierMateusz napisał(a):
    > > Ja bardziej skłaniam się ku temu że będziemy 20% nizej na koniec roku. Dobre wyniki i tani dolar są w cenie, jak widać kurs na to nie reaguje... A jak nie reaguje na pozytywne informacje w środku hossy, to jak myślisz, co się stanie?
    >
    > Nic nie myślę, wiem ze giełda to giełda a nie proces technologiczny który jest przewidywalny.
    > Miała wejść Lemuria, nie weszła, miał być skup, nie ma skupu, skąd możemy wiedzieć co jutro przyniesie. Skończy się wojna i będą chcieli znowu wejść do Rosji, wszystko jest możliwe...
    > Jak będzie dywidenda to będę się cieszył a jak kurs wzrośnie to jeszcze bardziej.
    > Sprzedawać nie zamierzam i nie muszę, więc nie pozbędę się.
    >

coś chyba niestety idzie moim scenariuszem. Wzrostów nie będzie w tej hossie Może w następnej 2026-2028. Zobaczymy co pokażą za wynik za marzec, ale przy mocno rosnących kosztach pracy i spadającej/nierosnącej sprzedaży to ja tu nie widzę wzrostów na kursie... Trzeba przygotować firmę na przetrwanie krachu 2025/2026 i powalczyć w nowej hossie.
[x]
ESOTIQ 1,99% 41,00 2025-09-22 16:46:19
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.