czy na forexie da sie zrobic takie kolko walutowe tzn. np. zakladajac ze mam konto w USD: za USD kupuje GBP za te GBP kupuje JPY potem te JPY wymieniam na CHF te CHF na EUR potem na PLN i spowrotem wracam na USD. (oczywiscie to kolko jest przykladowe) (poniewaz obserwujac i liczac toche wyliczylem (biarac pod uwage spredy) ze jest mozliwosc po zrobieniu odpowiedniego kolka zakonczyc takie kolko wieksza kwota niz rozpoczynam
ale pytanie jest czy taka operacje mozna wykonac?
Oczywiście nikt nie zabroni nam "montowania" kilku par walutowych, jednak wydaje mi się, że z pozycji indywidualnego inwestora taki arbitraż jest skazany na straty. Myślę, że kwotowania, których Pan użył w analizie byłyby nieosiągalne na rynku - taki arbitraż może wykonać jedynie duży broker na rynku.
pozdrawiam
Dnia 2009-03-09 o godz. 01:03 teflas napisał(a):
> mam pytanie
czy na forexie da sie zrobic takie kolko
> walutowe tzn. np. zakladajac ze mam konto w USD: za USD
> kupuje GBP za te GBP kupuje JPY potem te JPY wymieniam na
> CHF te CHF na EUR potem na PLN i spowrotem wracam na USD.
> (oczywiscie to kolko jest przykladowe) (poniewaz obserwujac
> i liczac toche wyliczylem (biarac pod uwage spredy) ze jest
> mozliwosc po zrobieniu odpowiedniego kolka zakonczyc takie
> kolko wieksza kwota niz rozpoczynam
ale pytanie jest czy
> taka operacje mozna wykonac?
chcialbym jednak poprobowac swoich "kolek" na poczatku zawsze wirtualnymi pieniedzmi, ale na platwormach forexowych na ktorych probowalem, moge tylko nabyc pierwsza lub druga walute z danej pary walutowej, wychodzac z danej pary walutowej wracam na swoje konto, a ja chcialbym przejsc bezposrednio z jednej pary walutowej na druga potem na trzecia itd. bez wracania na konto, na jakiej platwormi moge tak zrobic? i jak to wykonac?
Jeśli mówimy o kwestiach technicznych związanych z platformą XTB to muszę odesłać Pana do działu sales
pozdrawiam
Dnia 2009-03-11 o godz. 23:48 teflas napisał(a):
> dziekuje panie Przemku
chcialbym jednak poprobowac swoich
> "kolek" na poczatku zawsze wirtualnymi
> pieniedzmi, ale na platwormach forexowych na ktorych
> probowalem, moge tylko nabyc pierwsza lub druga walute z
> danej pary walutowej, wychodzac z danej pary walutowej
> wracam na swoje konto, a ja chcialbym przejsc bezposrednio
> z jednej pary walutowej na druga potem na trzecia itd. bez
> wracania na konto, na jakiej platwormi moge tak zrobic? i
> jak to wykonac?