• efekt stycznia Autor: ~d_o [80.94.16.*]
    cyt.:
    " W przypadku spółek z sWIG80 aż sześciu emitentów ma średnią stopę zwrotu w styczniu, na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat, przekraczającą 10 proc. Są to: OT Logistics, Sygnity, Synektik, Cognor, Sunex i Medicalgorithmics."

https://www.parkiet.com/byki-i-niedzwiedzie-tygodnia/art39641581-to-bedzie-efekt-czy-jednak-defekt-stycznia 

Wcale bym się nie zdziwił gdyby tym roku motorem dla efektu stycznia Cog była emisja refinansująca obligacje zabezpieczonych poręczeniem właściciela.
  • Re: efekt stycznia Autor: ~nowy [95.214.216.*]
    Na samych obligacjach mają ładnych parę baniek zysku na start.
  • Re: efekt stycznia Autor: ~d_o [80.94.16.*]
    Skąd wiesz, że będą mieć zysk skoro nie ujawnili marży nowej emisji?
    Ta nowa emisja obligacji jest refinansem poprzedniej emisji o marży 3,4 pkt proc.
    Myślisz, że wykup poprzedniej emisji obligacji czyli refinans nowymi obligacjami, zrobili dla zysku?
    Myślę że w między czasie stopy poszły w dół i oblała im się bardziej zdjąć stare i wemitowac nowe na czym zaoszczędza ładnych kilkanaście baniek.
    A ja myślę, że na tej operacji refinansu to spółka straci, a zyskają obligatariusze i akcjonariusze, bo skoro spólka robi nową emisję obligacji nie publikując jej marzy to ma coś do ukrycia, czyli refinans musi być korzystny dla nowych obligatariuszy, którzy pewnie będą starymi obligatariuszami, gdyż ze sposobu emisji widać, że idą w to na pewniaka.
  • Re: efekt stycznia Autor: ~-Althor [163.116.189.*]
    Nie ma nawet skali porownaczej Wibor w 21 i dzis :) Tylko, ze to nie ma sensu biorac pod uwage inwestycje jakie nas czekaja. Nie znam kontraktu ale moglo cos byc o refinansowaniu po jakims okresie czasu i na to nic nie poradzisz. Ale skoro obligatariusze to wlasciciele de facto, sensu w tym nie widze wielkiego. To sa groszowe sprawy dla Prezesa. A efekt stycznia zobaczymy czy bedzie :)
  • Re: efekt stycznia Autor: ~Pieskow [37.47.231.*]
    Witam współposiadaczy i zainteresowanych posiadaniem akcji Cognora w Nowym Roku. Życzę nam wszystkim by był to udany rok w zakresie inwestycyjnym jak i życia osobistego. Wszystkiego najlepszego!
    A teraz do meritum. To refinansowanie ma na celu tylko dostosowanie terminu zapadalności obligacji do możliwości uzbierania gotówki na ich wykup. Stąd zapewne pomysł pana Zoły aby co roku dokonywać wykupu 20% emisji. Zresztą pomysł finansowanie firmy produkcyjnej emisją obligacji jest przedsięwzięciem takim sobie. Tu zawsze będzie występował problem zebrania gotówki na wykup w dniu zapadalności. One znakomicie sprawdzają się np. w deweloperce ale w takiej firmie jak Cognor, to ,moim zdaniem, więcej z tym kłopotu niż oszczędności. Dlatego też pan Zoła jako dyrektor finansowy próbuje wyjść z tego instrumentu. Nawet jeśli do tego rolowanie w tej chwili trochę dopłaca, a chyba tak jest, to w perspektywie czasu firmie i nam wyjdzie to na zdrowie.
    Pozdrawiam
    Ty Pieskow jak chcesz to jednak główka pracuje, również najlepszego i dosyć celna uwaga.
  • Re: efekt stycznia Autor: ~Moimzdaniem [31.61.182.*]
    A na kursie widać dość uporczywe uwalanie. Nie ma sensu z tym walczyć ale moimzdaniem tam jest jeden sprzedający...
  • Re: efekt stycznia Autor: ~-Althor [163.116.189.*]
    A masz podejrzenia kto? Przeciez tu nikogo poza Prezesem i nami nie ma praktycznie. Nami czyli free float :) Bo to co maja fundy to nedza jakas.
    Dnia 2024-01-03 o godz. 11:14 ~Pieskow napisał(a):

> To refinansowanie ma na celu tylko dostosowanie terminu zapadalności obligacji do możliwości uzbierania gotówki na ich wykup.

Gdzie tu widzisz zbieranie gotówki na wykup obligacji? To jest refinansowanie jednej emisji drugą emisją na nowych warunkach z wydłużeniem okresu ich spłaty.

Kolego D_o cały mój wpis starał się wyjaśnić powody zastąpienia starych obligacji tymi nowymi. Nie dotyczył natomiast techniki rolowania bo ona do końca nie jest zbyt precyzyjnie zaprezentowana. Emitujemy obligacje za120mln a do wykupu jest kwota 200mln. z terminem zapadalności na 2026 rok. Co z resztą? 80mln zł Cognor dorzuci z własnej kasy? Poza tym wcześniejszy wykup obligacji nie jest bez kosztowy. Za ten przywilej trzeba zapłacić uzgodnioną wcześniej premię. Cała to operacja musi więc mieć inny cel bo oszczędności pieniężnych z tej wymiany nie ma żadnych Jak widzisz pytania można mnożyć.
    Mam nadzieję , ze rozjaśniłem problem i przepraszam za mój niezbyt precyzyjny umysł.
    Pozdrawiam

Nowa emisja obligacji jest za 120 mln zł bo taka jest obecna wartość starej emisji za 200 mln zł.
    Głównym celem nowej emisji jest najprawdopodobniej wykreślenie hipoteki i zastawów na aktywach na rzecz innych poręczeń. I tu można sobie zgadywać w jakim celu prezes/spółka oczyszcza hipotekę.
    D_o napisał:
    Nowa emisja obligacji jest za 120 mln zł bo taka jest obecna wartość starej emisji za 200 mln zł.

Wybacz kolego D_o ale nie nadążam za twoim tokiem myślenia. Musiałbyś ten swój wpis bardziej rozświetlić, abym mógł poważnie się do niego ustosunkować. Te obligacje, o ile mnie pamięć nie myli, są wprawdzie notowane na rynku, ale cena rynkowa ich kwotowania a cena wykupu to dwa rożne parametry. Nie wykupuje się obligacji po cenie rynkowej! Co więcej emitent nie może być uczestnikiem na rynku kwotowań własnych papierów.
    Pozdrawiam
    Aby to zrozumieć to zapoznaj się z prospektem emisji obligacji 1-2021 tej spółki.

A jeżeli będzie to zbyt męczące to wystarczy uwierzyć w poniższe zdanie z : Raport bieżący nr 51 / 2023

cyt.:
    "Celem emisji Obligacji będzie całkowita spłata istniejącego zadłużenia z tytułu obligacji serii 1/2021."
    Kolego D_o skoro zadałeś sobie trud przeczytania prospektu to podziel się z nami tymi istotnymi informacjami abyśmy i my mogli zrozumieć o czym piszesz. Masz rację byłoby to dla mnie już zbyt męczące. Swoje lata już mam i mi się zwyczajnie nie chce.
    Zacytowane zadanie absolutnie niczego nie rozjaśnia. Załóżmy jednak optymistycznie, ze prawdą jest to co w swoich wpisach sugerujesz, bo mam nadzieję, ze nie manipulujesz, to Cognor będzie musiał, w kwartale wykupu obligacji, rozpoznać nadzwyczajny zysk w kwocie 80mln zł. Jest zatem powód dla wszystkich akcjonariuszy tejże spółki do radości.
    Pozdrawiam
    cyt.:

4.5.1 Wykup Obligacji
    Obligacje będę podlegały częściowemu wykupowi w następujących terminach (każda z tych dat będzie dalej określana jako „Dzień Wykupu”) w następujących proporcjach:

Nr / Kwota Częściowego Wykupu na jedną Obligację / Dzień Wykupu
    1. 200,00 PLN Dzień Płatności Odsetek przypadający w dniu 15 lipca 2022r.
    2. 200,00 PLN Dzień Płatności Odsetek przypadający w dniu 15 lipca 2023r.
    3. 200,00 PLN Dzień Płatności Odsetek przypadający w dniu 15 lipca 2024r.
    4. 200,00 PLN Dzień Płatności Odsetek przypadający w dniu 15 lipca 2025r.
    5. 200,00 PLN Dzień Płatności Odsetek przypadający w dniu 15 lipca 2026r

Prościej:
    W 2021 r. obligacje warte były 200 mln zł, obecna ich wartość to 120 mln zł, ponieważ pow. warunki emisji nakładały na Cog obowiązek corocznego ich wykupu za 40 mln PLN, a ponieważ były już dwa wykupy to mamy pomniejszenie ich wartości o 80 mln PLN.

Nie wiem tylko po co męczyć powyższy temat. Istotą nowej emisji nie są finanse a zapewne zmiana warunków emisji, czyli wykreślenie hipotek i zastawów na rzecz poręczenia, co umożliwia spółce swobodne dysponowanie majątkiem w różnych celach.
  • Re: efekt stycznia Autor: ~Ciemny [95.49.187.*]
    Mądrego warto odczytać
    Kolego D_o nie lepiej było podać od razu tej informacji tylko męczyć siebie i mnie?
    Dziękuje. Poza tym rozmowa z Tobą była nie nieprzyjemna
    Pozdrawiam
  • Re: efekt stycznia Autor: ~PP [95.49.173.*]
    No i mamy efekt stycznia.... Zaraz będzie 6 z groszami
  • Re: efekt stycznia Autor: ~Metris [93.159.155.*]
    ~PP, ale bez przesady. Na razie jest ponad 8 i sądząc po planach inwestycyjnych znajomych, raczej będzie tylko rosło. Sam mam ponad 216k akcji i raczej na tym nie poprzestanę. Kto wie co się będzie działo na rynku dużych inwestycji budowlanych w Polsce, to sobie teraz skubie regularnie od panikujących i niecierpliwych. Zapewniam, że są tu inwestorzy, którzy skupują znacznie więcej niż osławiony prezes, tylko robią to delikatniej i spokojniej, nie w prezesowskim stylu, który widać na kilometr, kiedy pompuje cenę.
  • Re: efekt stycznia Autor: ~OBSER [31.61.242.*]
    Być może warto zastanowić się nad Bowim, bądź Stalprofil ? Spółki dość mocno wyprzedane. Grane cykliczne. Nikogo nie namawiam. Do obserwacji
  • Re: efekt stycznia Autor: ~skup_złomu [193.200.123.*]
    Dnia 2024-01-04 o godz. 10:36 ~OBSER napisał(a):
    > Być może warto zastanowić się nad Bowim, bądź Stalprofil ? Spółki dość mocno wyprzedane. Grane cykliczne. Nikogo nie namawiam. Do obserwacji

Taki sam złom jak Cognor.
[x]
COGNOR -2,63% 6,30 2026-06-01 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.