Trudno było z rentownością w trzecim kwartale i w czwartym pewnie też tak będzie, ale to głównie pokłosie jednorazowego wydarzenia (strajk). Mogło im przez to przesunąć się na przyszły rok ze 25-30 mln przychodów. W przyszłym roku powinni pokazać dobry progres rok do roku nie tylko na sprzedaży, ale przede wszystkim na zyskach. Jeżeli tak, to wycena 0,7 EV/sprzedaż (https://finchat.io/company/WSE-PLI/) to jest okazja. Takie spółki chodzą 2x drożej. W Polsce po latach wróciła hossa, to też powinno pomóc w końcu przyciągnąć popyt na akcje. Mogę się mylić, zobaczymy za 12 miesięcy.
@FanPLI Tą umową ze Szwedami to nie ma co się ekscytować, bo fajnie, że ja mają to raz, ale dwa widać jak RI leżą i kwiczą!!! Umowa zawarta w 2020r, a spółka dopiero w 2023 przy okazji sporego zlecenia o niej informuje....
@eye_of_beholder
Patrząc po EX/Sales faktycznie jest bardzo nisko wyceniana. Patrząc po P/E nisko, ale już nie aż bardzo nisko. Oczywiście jeśli hossa zagości na NC to wyceny pójdą jeszcze w gorę. Tylko,że czy na to czekają akcjonariusze? W hossie nawet śmiecie pójdą w górę! Osobiście oczekuję dalszej poprawy wyników, a gdy to nastąpi kolejnego kroku ze strategii czyli przenosin na główny parkiet. Tu właśnie widzę problem z wyceną bo pomimo,że na szeroki jest hossa i do TFI płyną, a być może będą płynąć jeszcze większe pieniądze to mało jest TFI kupujących na NC! Moim zdaniem spółka przespała okres przygotowawczy ( zgoda KNF, prospekt ) który trwa nawet do 6-9 miesięcy .PLI na już powinno być gotowe i i tylko czekać na poprawę wyników i powiedzieć YES przy jakichś tam założonych przychodach*
* 250 mln zł
Wątpiłem w tego opiekuna w rozmowach na priv z FanPLI, ale chyba jednak ktoś tu działa, bo to nie przypadek, że zawsze na koniec każdego kwartału jest wyciąganie kursu. Mocniejsze, słabsze ale jest. Z jednej strony do dobra wiadomość bo to oznacza, że jednak jakiś fund tu coś rozgrywa choć obstawiałem ,że jest tylko Esalians i że zaczął wychodzić z papiera, z drugiej zaś strony to on zdecyduje kiedy kurs odzwierciedli Fair Value naszej perły!!!
Bez przesady z ta perłą. Spółka z potencjałem. Na ktorego odzwierciedlenie trzeba poczekać. I to w sytuacji gdzie indeksy z głównego parkietu grzeją po kilkadziesiąt % w rok czasu.
Dla ciebie spółka z potencjałem, dla kogoś innego perła, a dla kogoś jeszcze innego to śmieciuch.... Każdy ma swoje strategię, jeden widzi w raporcie to, drugi tamto, a jeszcze ktoś ocenia spółkę po kursie a nie po core biznesie.... Zycie :) Zgoda, indeksy grzeją jak szalone.i jak się patrzy to aż serce ściska, a tutaj opiekun po podciągnięciu kursu i zebraniu na koniec 4Q 4k akcji dzisiaj znowu zrobił nam z du*pska jesień średniowiecza... Haha. Tak jak pisałem, wiele jeśli nie wszystko zależy od niego i to on zdecyduje czy i kiedy kurs ruszy na północ...
Zanosi się, że jednak to potrwa i nawet najbardziej cierpliwi będą mieli dylemat trzymać czy sprzedawać tym bardziej że właśnie wszystko wokół grzeje, że aż miło dla oka :)
Jakiś argument? Może chociaż pół argumentu? No wiesz wypadałoby napisać cokolwiek, bo skąd inwestorzy mają wiedzieć to co ty wiesz... Nie każdy tak jak ty był wyrobnikiem w PLI....
@Jameson No tak zapytam jakież okropne spółki dopuszcza KNFi GPW? Co z PLI nie tak wg pana inwestora? I czy KNF ma czytać raporty za inwestorów ignorantów? To jest gra dla facetów, a nie chłopaków w przykrótkich spodniach! Powinieneś to wiedzieć, że NC to prawdziwa dżungla i to nie ma miejsca dla sentymenty!
Miałem to na uwadze, dlatego zapytałem... Chcę sprawdzić czy to dorosłe chłopy i podadzą jakiś argument czy to dzieciaki z piaskownicy i zła spółka, zły zarząd, źli właściciele bo oni zarobić nie mogą, a może i nawet mają palta.. xD
w dziedzinie relacji inwestorskich na pewno mogliby sporo poprawić np abyśmy przy okazji dużych umów za ok 10 mln zł nagle nie dowiadywali się, że to zamówienie w tzw umowie ramowej hehe, a kiedy ta została podpisana? wcześniej, czy też razem ze zleceniem? albo jak realizowana jest do tej pory 5 letnia strategia ogłoszona w 2021r ale nie wygłupiajcie się pisząc o jakiś wydmuszkach i spółkach co nawet na NC nie zasługują bo od strony fundamentalnej to silna spółka i do tego transparentna