Wartosc godziwa 37zl liczona byla chyba z zamknietym zakladzie psychiatrycznym. Jezeli spolka zrobi w rok 14-16 mln netto. Spolki zalezne dolożą sumarycznie roczne straty na poziomie 2-4 mln, to wartosc Atende na dzis jest w przedziale 160-180 mln i to zakladajac ze kontrakt z PGE nie przyniesie strat i ich praca w dziedzinie AI cos w pln przyniesie. Wiec wycena akcji to jakies ok 4,8-5zl, max i jak wszystko dobrze pojdzie. Podaz od kilku miesiecy wskazuje ze moze nie byc tak dobrze, jak myślę
I dodam, że nie jestem do końca obiektywny. Mam sporo akcji i martwi mnie podaz w przedziale 3,3-3,5 jak tego nie przejdziemy w 1q to sie zakisi na tym poziomie, szkoda
Używają metody zdyskontowanych przepływów pieniężnych
Kiedy dług jest niebezpieczny? Dług pomaga firmie do czasu, aż firma będzie miała problemy ze spłatą go za pomocą nowego kapitału lub wolnych przepływów pieniężnych. Kiedy myślimy o wykorzystaniu długu przez firmę, najpierw patrzymy łącznie na środki pieniężne i zadłużenie.
Ile długów ma Atende? Na koniec marca 2023 roku Atende miało 13,7 mln zł zadłużenia, w porównaniu z 12,3 mln zł rok temu. Jednakże posiada 11,7 mln w gotówce co kompensuje tę kwotę i prowadzi do zadłużenia netto w wys. ok 2,03 mln
Z danych bilansowych wynika, że Atende posiadało zobowiązania wymagalne w ciągu jednego roku na kwotę 94,0 mln zł, a w późniejszym terminie przypadające na kwotę 19,9 mln zł. Kompensując to , posiadało 11,7 mln w gotówce i 100,6 mln należności krótkoterminowych. Zatem całkowite zobowiązania są prawie idealnie pokrywane przez krótkoterminowe płynne aktywa.
Biorąc pod uwagę wielkość Atende, wydaje się, że jego płynne aktywa są dobrze zrównoważone z sumą pasywów. Aby oszacować zadłużenie spółki w stosunku do jej zysków, obliczane jest jej zadłużenie netto podzielone przez zysk przed odsetkami, podatkami, amortyzacją i amortyzacją (EBITDA) oraz zysk przed odsetkami i opodatkowaniem (EBIT) podzielony przez koszty odsetek. Czyli zadłużenie w odniesieniu do zysków zarówno z kosztami amortyzacji, jak i bez nich.
Dług netto Atende wynosi zaledwie 0,17 razy więcej niż EBITDA. A jego Ebit z łatwością pokrywa koszty odsetek, gdyż jest 18,7 razy większy. W ciągu 12 miesięcy Ebit wzrósł o 1060% ! Oczywiście to wynik netto będzie miał zasadnicze znaczenie.
Bo firma nie może spłacić długu zyskami papierowymi , potrzebuje gotówki. Czyli trzeba sprawdzić jaka część Ebit odpowiada rzeczywistemu wolnemu przepływowi środków pieniężnych. Łącznie firma odnotowała znaczne ujemne wolne przepływy pieniężne w ciągu trzech lat. Chociaż może wynikać to z wydatków na rozwój , jest ryzykowne.
Biorąc powyższe pod uwagę, Atende rozsądnie wykorzystuje dług, choć może się to wiązać z pewnym ryzykiem, może też zwiększyć znacząco zyski.
Dziekuję, warto poznac inne punkty widzenia/liczenia. Ja wolę się opierać na wlasnych, ktore juz parę razy na tym papierze daly mi zarobić. Na forum pisze od paru lat, ATD śledzę i niestety obserwuje slabe zmiany kadrowe, bo wyniki wiadomo , raz są lepsze raz gorsze. Życzę wszystkim, duzych zwrotów na papierze!