Chcialem tu wrzucic podsumowanie po callu z Zarzadem THG jeszcze przed swietami, ale czas nie pozwolil. Przytocze pewne fakty, watki, ktore padly w tym odpowiedzi na pytania. 1. Miesieczne koszty finansowania to 50-100k pln w zaleznosci od miesiaca 2. Firma jest po redukcjach zatrudnienia, wg. Zarzadu mieli rok temu okolo 500osob w szczycie, teraz maja 300. 3. Firma stracila okolo 30% klientow, padly liczby, ale nie pamietam, wychodzilo 30%. 4. Prezes raczej wezmie udzial w emisji, nie ma kontaktu z drugim najwiekszym akcjonariuszem. 5. Jest to emisja w celu poprawny plynnosci, w zadnym wypadku ratunkowa 6. Sa w trakcie pozyskiwania klientow, widza odbicie na rynku 7. Efekty kosztowe bedzie widac od IV Q 2023, pierwsze efekty bylo widac juz w III Q. 8. Mieli dwa fatalne miesiace wakacyjne, gdzie tracili po ok. 2mln zl miesiecznie 9. Firma dostarcza ludzi dla swojego byłego Startupu, który sprzedała, a który pozyskał duży kontrakt (nie pamietam nazwy). Cały call miał taką jakąś negatywna energie, ale to już moja opinia, nastroje byly raczej takie se.
ja też widziałem na żywo call - generalnie podobne wrażenie - entuzjazmu nie było widać zbytniego - w sumie to trudno się dziwić - plany i nastawienie oraz rozmach Strzeleckiego jakiś czas temu okazał się sporym błędem . Kuper też jak zatrudniał się w spółce to miał głowę w chmurach . Zastanawia mnie jedynie fakt w jaki sposób startupy zostały sprzedane wydzielone ze spółki - pokazany był wykres struktury udziałowców z którego wynika chyba ze udziały w nich objęli właśnie panowie Strzelecki, Kuper , Pool . Czy to nie dziwne - może złe myślę ale to zakrawa mi trochę na wyprowadzenie aktywów ze spółki za symboliczne kwoty ( a może i za darmo) . Zaznaczam ze na razie nikogo nie oskarżam - jedynie głośno myślę - i całkiem możliwe ze mogę być w błędzie .
Nie ma tu drugiego dna, inwestowali członkowie zarządu startupów, którzy wierzyli w sukces. Pool zainwestował w Labsy, bo to jego działka. I tak w razie sprzedaży dyskonto mają zwrócić. Była o tym mowa na callu.