koniec sztucznej podaży , dziwna aktywności zarządu ,nowe konkretne informacje o kolejnych projektach i nagle ogólne zdziwienie ,arkusz po stronie S taki jak podczas występu brylantynki ,brak podaży i zaczyna się NORMALNA gra ,nic wiecznie nie trwa i szmacenie forka też ma swój koniec ,od szczytu przemielono 11 mln sztuk akcji , teraz moi ulubieńcy do roboty /za to wam płacą/
Chyba coś ci się pomyliło! Forum bankiera to nie jest miesjsce na twój list do aniołka ze swoimi świątecznymi życzeniami!
Poproś mamę żeby ci powiedziała gdzie takowy umieścić!
Pozdrawiam i Wesołych Świąt!
ps. Tylko działaj szybciutko, bo wigilia już za pasem!
misiu drogi prezent to już mam na PURE /mocno zapakowany po 5 zł z ogonkiem/ tutaj będzie podobna jazda i to wkrótce , na życzenia przyjdzie jeszcze czas
No co jest na stronie s? Jak zwykle swoje niby to tajemnicze wszczyki montujesz? Umiesz konkretnie raz coś napisać? Co było podczas występu brylanty ki? Oczywiście pytanie w próżnię bo wiadomo że nie doczekamy się odpowiedzi
a to akurat proste ,pytanie czy dla ciebie ? zobacz jak wyglądał arkusz zleceń po stronie S w trakcie występu brylantynki ,napisz co zobaczyłeś i co z tego zrozumiałeś
Co ja widzę? Widzę, że po zakupie od razu podobny pakiet pojawia się trochę wyżej na sprzedaży, a po sprzedaży parę niżej na zakupie. Przeciętny akcjonariusz forka ma pewnie 5-10k akcji, starają się sprzedać i odkupić by obnizyc podatek (wyłączając fanatykow 100% portfela for) najlepiej z groszowym zyskiem na poprawę humoru. Do tego ustawione pakiety 100k, możliwe że te same które niedawno szły w pakietowkach. Zeszło trochę niżej, jest możliwość, czemu nie skorzystac.
Wraz z nowym rokiem obroty po części ustaną, pewnie trochę spekuly podłapało dołek covidowy i w styczniu odrobina popytu podbije, odcięci optymizatorzy podatku zaczną gonić wracając na ciut mniejsze pakiety lub dorzucając gotówkę z premii rocznych, bo w końcu pociąg odjeżdża. Kurs stanie na ktoryms z oporow, spekula odda prawowitej ulicy trzymającej do emerytury, wytransferuje sobie zysk, a na obniżonych obrotach kurs zacznie powoli opadać. HA będzie pisać że na wysokich obrotach zbierali i rosło a teraz sterują kursem spuszczając na niskich. Kilka kolejnych osób może zrozumie że nikt tu kursem nie steruje, a jedyne co się liczy to czy firma zacznie dowozić lepsze wyniki czy nie.
HOTD2 pewnie wyjdzie w przyszłym roku, tyle że miało juz wyjść w tym wief i przełomem nie ma prawa już być, max kolejna podbitka. Nowe tytuły pewnie zostaną ogłoszone, ale bez daty premiery, bo właściciel IP zabronił, i nie będą mieć wpływu na wyniki przyszłego roku. FM3 może wyjście może nie, ale skoro pierwsze dwie części okazały się kapiszonem to czemu trzecia miałaby być faktyczną bombą?
Niektórzy dalej będą wietrzyć spisek, inni obwiniac HA o własne błędy inwestycyjne. Życie będzie się toczyć dalej. Taka opowieść wigilijna pisana przy piątkowej kawie.
Dobrałem 5k, ale nie wiem czy wezmę więcej, max dodatkowe 10k ale nawet to nie musi wlecieć, moze ustawie na 3.01 i zobacze czy wpadnie. Na kilku spółkach widzę analogiczna strategie do rozegrania, forka wyróżnia dołek covidowy in plus, ale niestety spodziewam się że obroty będą za niskie by zagrać grubiej bez strachu jak ciac straty w razie pomyłki. Na kolejnej sesji wszystko się okaże, może jakiś potężny młot na wysokich obrotach by mnie skusił do większego zaangażowania.
Jesli ostatnie spadki wynikaja z dzialan osob lub instytucji powiazanych z zarzadem, to info albo infa sie pojawia. Wazne, zeby przy wzrostach rzedu 25% nie zaczeli wyskakiwac tlumnie kolkowicze.
To jest własnie psychologia ... jak kurs był ustabilizowany w okolicach 4zł to nikt nie chciał oddawać .. więc co trzeba zrobić? A no najlepiej uwalić kurs o 30% i wtedy jak będzie wzrost z odbicia zgarnia się wszystko.. po 3, 3.2, 3.5 i 4zł bo leszcz myśli że to chwilowa podbitka. Normalnie nie oddałby po 4 a teraz odda po 3.8 z pocalowaniem ręki mimo że od tamtego czasu nic w spółce się nie zmieniło :) Taka jest po prostu psychologia leszcza :)
Ze zdziwieniem obserwuje ze nie ma ani espi, ani nawet postu odnosnie wczorajszego teasera rise eterna WAR ? Na steamie troche wiecej opisu i zdjec widac (googlnijcie sobie). Jako akcjonariusz nie jestem obiektywny, ale gra MOZE sie spodobac ze wzgledu na mechanike gry . Troche rpg , rozwoj postaci, ale tez kreowanie decku?! Moze byc ciekawa mieszanka. NA SZCZESCIE mechanika inna niz ostatni rise eterna , bo to akurat wygladalo , jak jakas baaaardzo biedna wersja fire emblema. A teraz myslenie zyczeniowe : niech to okaze sie umiarkowanym sukcesem, niech wydadza FM 3 (chociazby po to , zeby juz skonczyc ten srednio udany cykl i zajac sie innymi produkcjami) oraz HOTD 2 , i ZAPOWIEDZA (nie maja wydac w 2024) cos nowego, fajnego. I juz sa podstawy na chociaz srednioterminowa zmiane kierunku
Dla leniwych link , piszcie przemyslenia lub odczucia. Bez hejtu, naganiania w obie strony.
https://store.steampowered.com/app/2739930/Rise_Eterna_War/
a teraz mysie -pysie możecie wszystko ODSZCZEKAĆ ,przeczytajcie powyższe wpisy i napiszcie co zrozumieliście ,PURE PODAŁEM na tacy w cenie 7 zł ,wpis z 22 12 2023 , no to start ,,,,,,,,,,
Gościu, chociażby to była Twoja dogłębna analiza wynikająca z wieloletniego doświadczenia w branży, wiedzy insiderskiej i analizy fundamentalnej przygotowywanej przez Ciebie przez 100h+... to i tak każdy doświadczony inwestor uzna Twoją sugestię jak zwykłe bankierowe naganianie. Forum każdej spółki powinno służyć jedynie do informowania o tej spółce lub ewentualnych porównań do innych spółek z sektora (też bez naganiania). Dobrze, że zarobiłeś, ale nie oczekuj, że ktoś poszedł Twoją drogą :)
masz rację ,dzisiaj raport ,może pokusisz się o dogłębną analizę i porównanie forka do innych firm z branży , jak ja to robię to /naganianie/ dlatego TY TO ZRÓB
Porównaj wyniki/dokonania za 2023 z założeniami rekomendacji wydanych na przełomie 22/23 i napisz jak się wywiązali, to ja porównam z innymi spółkami z sektora, deal?
jak dla mnie jest dobrze albo lepiej jak dobrze doliczając odpis ,przyjmuję realizację obietnic brylantynki zrealizowane w 60 % /każdy tytuł jako osobny/ czyli od 2018 mamy tylko raporty bez jakichkolwiek strat i odpowiednio przychodu 158,5 mln zł a zysku 34,5 mln zł ,dodatkowo w produktach gotowych jest piękna zwyżka /3,2 mln zł / zobowiązania maleją tylko 1,5 mln zł ,jest dobrze albo bardzo dobrze i jak to się ma do tak zeszmaconego kursu ? teraz TY podaj firmy z sektora ,płacące dywidendy i mające w przeciągu 5-6 lat tylko dodatnie raporty ,wystarczy 2-3 ,,,,możesz więcej
W tym modelu działania większość firm będzie regularnie rentowna, osobna kwestia jest możliwość wskoczenia na szczebel wyżej, i od wiary w to zależy jak rynek wyceni spółkę. Inne regularnie zarabiające? Playway (modelowo sporo starszy brat), ultagmes (najbardziej porównywalna), raczkujący consoleway (typowy porting bez wydawnictwa, ale za to z szansa na grę własną) czy nawet TSG (mobilne to już trochę inny sektor). Każda z wymienionych ma swoje problemy i nie mówię ze to dobre spolki na teraz, ale to tylko potwierdza że "raporty na plus" i "raporty pozytywne" to nie to samo.
Oczekiwania spełnione w 60% (choc ja bym tych % przyznal ciut mniej) to i kurs 60% od oczekiwań, i chodzi tu zarówno o zyski jak i tempo wydawania/ogłaszania gier. Sam piszesz, że zyski ze te lata to 35mln, czyli patrzac na sredni zysk roczny kapitalizacja jest dosyć niska, ale nie kuriozalna. Jeśli obietnice z ostatniej konferencji zostaną dowiezione to kurs pójdzie odpowiednio wyżej, pewnie powyżej 7zl, ale czy na pewno zostana dowiezione? A jesli nawet tak, to czy 2025 nie będzie kolejnym rokiem przestoju i osuwania? To są kluczowe pytania.
Nie udawajmy, że 2023 był rokiem przejściowym, to był nieudany rok w którym mieliśmy monetyzacje dwóch części FM nazwanych swego czasu bomba atomową, największym IP w historii spółki.
Bardzo dobre podsumowanie. Rok 2023 r. został zmarnowany. NIe wiem czy z winy spółki (cześciowo na pewno), ale bomby atomowe to nie były nawet iskandery, wręcz przeciwnie, potraktowałbym je jako granatnika z komendy policji. Ratuje ich to, że mają od groma prac w toku, napompowane wskaźniki istotne z punktu widzenia prac w toku więc jeśli zwolnimy kalendarz, czyli wydamy tytuły, to będą i moce i kasa na dalsze prace. Dowiezienie tego co mówi Prezes wg mnie wywindują dużo wyżej niż 7 zł bo perspektywy są dużo większe niż po THOTD, a mamy dalej monetyzujące się tytuły. Obserwatorze, skupiasz się dalej na "planach" ale co sądzisz o np. Hero Hour? Nie uważasz, że odpowiedni marketing może ładnie wypromować coś, co wg mnie może być bardzo miłą niespodzianką? Gra która sprzedaje się w takiej ilości przy niemalże non stop pełnej cenie to jednak ma duży potencjał. Tytuł sprawdzony, więc jeśli port będzie udany, to i łatwy zarobek może przyjść. A Ty jak uważasz?
Przy bardzo ograniczonych danych kosztowałoby mnie zbyt dużo pracy by przeanalizować potencjalny wpływ hero hour, szkoda mi czasu. Nie wiem jak wygląda umowa, ale zakładam że jeśli sam forek nie umieścił tytułu w kategorii istotne, a była tam aircraft i babystorm to fajerwerków się nie spodziewam, aczkolwiek zakladam że tytul zwróci się niemal na pewno, szczególnie jeśli tego typu projekty są faktycznie realizowane przez zespoły w przestoju (załóżmy, że cokolwiek co prezes mówi bywa prawdą, by nie zwariować
Czysty przypadek, żadnej z wymienionych nie mam w portfelu, a że gniot miał debiut niedawno to pierwszy przyszedł do głowy, natomiast jak najbardziej można dodać do listy labsa bo spelnia kryteria. Myślę że ta lista nie będzie krotka, bo jak napisałem na początku spółki o tego typu profilu będą mieć regularnie plus, a część z nich będzie gniotem a część nie.