• Bowim Autor: ~OBSER [5.184.126.*]
    W tym tygodniu powinniśmy zobaczyć wzrost obrotów na Bowim pod optymalizację podatkową. Wraz z wzrostem spodziewam się wzrostu kursu. Myślę, że go końca miesiąca jest szansa na 8 zł. W zeszłym roku wzrost wolumenu/obrotu był na Bowim w okresie przedświątecznym! Podobne zagrywki można zauważyć na Stalprofil.
  • Re: Bowim Autor: ~oko [31.182.6.*]
    ~Obser - pudło...
  • Re: Bowim Autor: ~OBSER [5.184.126.*]
    Oko zobaczymy po piątkowej sesji. Jak dzisiaj nie będzie popytu to w dogrywce klasyk, ustawianie kursu zleceniem S PKC (około 300 akcji).
  • Re: Bowim Autor: ~fif_111 [37.30.12.*]
    Dokładnie! Dla wielu to czas na optymalizację, więc będą sprzedawać to co mają na stracie, żeby mniejszy haracz odprowadzić! A co jest na stracie w tym roku? Poza Bowimem to nie wiele…. Wniosek:będzie promka!
  • Re: Bowim Autor: ~OBSER [5.184.115.*]
    Już kilka sesji było z przerzucaniem akcji z koszyka do koszyka. Resztę akcji przerzucą w tym tygodniu. Nie sądzę by zwlekali na okres po świętach, a nowym rokiem.
     ~fif_111 - jak będą sprzedawać to będzie spadać a nie rosnąć...
    No to pisze o promocji kolego
    Obser pogubił się troszku w rozumowaniu
  • Re: Bowim Autor: ~OBSER [5.184.115.*]
    Tutaj już wszystko zostało zebrane. Resztę akcji można przerzucić pod optymalizację podatkową, tym samym poprawiając płynność na Bowim. To by była dobra podstawa pod przyszłe wzrosty. W ostatnich 2 tygodniach trochę obrotu zrobili na poziomach 7,0 7,1
    ~fif_111 - i to jest kolejny raz, kiedy widzę jakie pojęcie o giełdzie mają inwestorzy typu Obser - że tym ludziom nie szkoda własnych pieniędzy...
  • Re: Bowim Autor: ~OBSER [5.184.100.*]
    https://biznes.interia.pl/gieldy/notowania-gpw/profil-akcji-bow,wId,4920,tab,przebieg-sesji
    godz. 15:26 - 15:30

Przerzucanie akcji po 7 zł.
    Popytu nie ma więc bez problemu można przerzucać akcje z koszyka do koszyka.
    Na Bowim przyjdzie czas. Nie zdziwię się jak małym zleceniem po raz kolejny ustawią kurs zamknięcia. Grają tak jak rynek pozwala.

Jak kurs nie przebije 10 zł do 30 kwietnia 24 r. To Ciebie sam przeproszę na forum.
    No i jest 357 akcji na S PKC i 10000 akcji (oczywiście to zlecenie zostanie wycofane). To zamek będzie na 6,93 bo nie sądzę, że ktoś będzie bronił kursu na dogrywce.
    Jest możliwość zepchnięcia kursu to pewnie jeszcze delikatnie się kurs osunie. Strona podażowa ustawi się na niższym poziomie i w niskiej cenie będzie można zebrać większy pakiet akcji od tych co jeszcze myślą o optymalizacji podatkowej!!! Jaki jest realny popyt wystarczy popatrzeć na otwarcie notowań (pierwsze dwie godziny). Czwartek, piątek jak się popyt nie ustawi to jeszcze możemy się lekko osunąć po czym powinniśmy odbić na zwiększonych obrotach. Ja bym tak to rozegrał...
  • Re: Bowim Autor: ~Zarobas [37.248.155.*]
    Mam akcję Bowim i zależy mi na wysokim kursie, ale Ty piszesz to samo przynajmniej raz w tygodniu od dwóch miesięcy. Jak można Cię brać na poważnie?
    Nie musisz mnie brać na poważnie. Bez obaw, znikam z tego forum na dłużej. Swoje na temat Bowim już powiedziałem. Kiedyś tu wrócę,.. Życzę wszystkim cierpliwości i zysków!
  • Re: Bowim Autor: ~Grzyb [84.205.172.*]
    Obser nie ma co tutaj poruszać tematów .

Bowim to spółka która obraca ponad miliardem złotych rocznie .

A na forum siedzą dzieciaki co chcą kupić 300 akcji i nie ma tutaj z kim rozmawiać i o czymkolwiek.

Masz racje tutaj to tylko życzyć szczescia w inwetowaniu i iść na zakupy przed swietami .

Obser wszystkiego dobrego , jak przyjdzie czas to dam znać na forum kiedy wchodze.

Wszytskiego najlepszego z okazji świąt
  • Re: Bowim Autor: ~Iggy [194.177.28.*]
    Również życzę wszystkim zdrowych spokojnych świąt.
    Ps. Do usłyszenia przy okazji kolejnego raportu.
    A w międzyczasie biorę popcorn i idę posłuchać kwiku pod TVPiS :)

• Re: Bowim Autor: ~Oko [5.173.178.*]
    #Grzyb - cenię sobie Twoje wpisy tutaj na forum Bowimu czy w ogóle na bankierze jak mało kogo. Ale powiedz mi jakie ma znaczenie, że dana firma ma obrót miliard złotych jak zysk jest symboliczny? Może mieć nawet 10 miliardów obrotu tylko co z tego jak nie ma zysku. A z drugiej strony może być firma co ma 100 mln obrotu i 50 mln zysku. Której firmy akcje wolałbyś mieć? Obser zafiksował się niczym szalony naukowiec i oderwał od rzeczywistości. Gość ma manię prześladowczą. To co ktoś tu napisał - od miesięcy pisze, że w tym tygodniu kurs przekroczy jakąś cenę i ciągle nie ma tego tygodnia. On już powinien pójść do lekarza bo traci kontakt z rzeczywistością ale oczywiście zaraz napisze, że wszystko jest ok. Jak alkoholik czy narkoman, który twierdzi, że nie jest ani alkoholikiem, ani narkomanem...

Grzyb niestety ma sporo racji w tym że kurs powoli będzie się osuwał w dół.Nie ma popytu nie ma wzrostów.Pierwszy, drugi kwartał 24 może coś zmieni, zaczną spływać środki z kpo i funduszu spójności zaczną się inwestycje.
    Rynek podobno wycenia przyszłość ale co wycenia banan trudno stwierdzić. Myślę że można powiedzieć że akcje Bowimu nie są wysoko wyceniane. Ale to czy jesteśmy właśnie w dołku czy dojedziemy do tych 3,00 PLN raczej nikt nie wie.
    Co do wysokich obrotów: miliard rocznie, to przy tej spółce dość ważne bo działa cyklicznie w związku z czym marże też są raz większe raz mniejsze co przekłada się na zyski a zyski na dywidendę. Nadal w zapasie jest 100 baniek pytanie co z tym zrobią.
    Mili Chłopcy , postawcie się proszę na miejscu zarządu Bowim i odpowiedzcie sobie na pytania :

- czy pieniądze które jako Zarzad daliście na konto zapasowe wypłącilibyście na dywidendę?
    - czy te pienądze przeznaczycie na inwestycje ?
    - czy po dwóch latach wypłacicie sobie na konto?
    - a moze w złym czasie potraktujecie to jako zabezpieczenie

hmmm ???

a teraz popatrzcie oczami inwestora:
    Jest zły czas dla stalowni to obniża kurs bo wyniki mooocno spadły i perspektywy itd , kurs niech leeeci i jak bedzie dobry czas (czyli hurtownie stali odzyją ) a wartość akcji niedowartościowana to następuje magia ;)

nagle obroty robią się konkretne , nagle zielono się robi a z czasem taka spółka jak Bowim wróci do poziomu kursu ktory jest zadowoalający. i bedziecie się smiac z 5% czy 10% zysku

dam znać kiedy nadejdzie czas na to by się interesować ;)

ps. jak ktoś inetresował się moim portwelem to niedługo sprzedaje arctic bo uwazam ze 23 zł to max tego papieru na ta chwile

Grzyb dzięki :)
    Zerknij na arctic na wykres 6 i 12 miesięcy. Ale na tą chwilę pewnie nie utrzyma tego poziomu i będzie jakieś cofnięcie.
    greenx - do polowy stycznia - warto miec - pompuja balona
    Mam w portfelu. Jak wygrają arbitraż to będzie ciekawie.
  • Re: Bowim Autor: ~OBSER [31.60.251.*]
    Dokładnie!, @Grzyb dzięki za życzenia świąteczne!
    na rafako - jedna pozytywna informacja i UP - warto obserwowac
    Rafako miałem sprzedałem. Jakoś nie mogę się przekonać.
  • Re: Bowim Autor: ~Nobody [31.0.82.*]
    Robs Group...
    Pierwsze widły za nami:)
  • Re: Bowim Autor: ~Niestety [79.110.202.*]
    optymalizacja pod cenę stali już się chyba zaczęła
  • Re: Bowim Autor: ~fatman [213.108.15.*]
    ja tylko chciałem podziękować za wczorajsze zoptymalizowanie średniej :) powiększyłem pakiet o 36%
    ~fatman - to jeszcze się pochwal jaką masz teraz średnią cenę zakupu...
    7.xx
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-bowim-strategia-na-najblizsze-tygodnie,58028773.html
    @nowego już tu nie ma ..
    ~fatman - sądzę, że w przyszłym roku jak ogłoszą 10 groszy dywidendy na akcję będziesz miał okazję do dalszej optymalizacji po sporo niższej cenie...
    jestem cierpliwy, jak cena będzie okazyjna dobiorę, czasami wypłata dywidendy jest głupotą wolę buyback mam np. trochę TEN
    Jak jesteś cierpliwy to idealna spółka dla Ciebie - jest szansa, że za ileś lat znów z jakiegoś powodu irracjonalnie wzrosną ceny stali i spółka zarobi kupę kasy jak 2022 roku i wypłaci jakąś mega dywidendę...
    wiem też że oni - Bowim - znacznie więcej zarobili w 2021
  • Re: Bowim Autor: ~fatman_z_Kiusiu [124.101.191.*]
    @oko rzuć sobie okiem na TEN o którym pisałem 4 akapity powyżej to doskonały przykład jak zarabiają cierpliwi realiści
    https://m.bankier.pl/forum/post/61365815
    Skrzywdzisz tych wszystkich ludzi którzy CI zaufają . Uwierzą w te bzdury co piszesz .
    Ufasz komuś z tego forum? Podlegasz na czyjejkolwiek opinii oprócz własnej?
     ~fatman_z_Kiusiu - a co to ma do spółki Bowim? O TEN pisz na forum TEN. Ja oprócz Bowimu mam jeszcze 9 innych spółek - z tego na 8 zysk i to na niektórych większych niż liczyłem. No i co z tego? Czy z tego powodu zarabiam na Bowim i dziesiątej spółce? Nie. Natomiast sam przed sobą i innymi mogę się przyznać, ze popełniłem błąd wchodząc w Bowim czy będąc bardziej precyzyjnym nie wychodząc z niego w odpowiednim momencie bo na początku miałem zysk. I w tej chwili nie spodziewam się tutaj zarobku w realnym czasie. Nie muszę też sprzedawać ale może sprzedam w momencie jak sprzedam akcje innej spółki, na której zarobiłem, żeby zmniejszyć podatek. Pewnie, że wolałbym zarobić na każdej spółce, w którą wchodzę ale to mało prawdopodobne. Patrzę na swoje inwestycje ogółem, żeby być do przodu - stracę na jednej ale zarobię na 5 innych - ok. Ryzyko inwestycyjne.
  • Re: Bowim Autor: ~OBSER [31.61.244.*]
    Nie wie jaką masz średnią @oko, ale jak wytrzymasz kilka miesięcy to nie stracisz na Bowim. Dzisiaj były szacunki Stalprofil za IV kwartał 2023 r. Wynik to zysk netto 3,6 mln zł, wobec straty rdr -5,9 mln zł! Tyle trzymasz Bowim to chyba te kilka miesięcy wytrzymasz?
    Tu jeszcze bardzo długo wzrostów nie będzie
  • Re: Bowim Autor: ~OBSER [31.61.244.*]
    Ale żenujące widowisko. Cały arkusz sobie obstawili i tak sobie pykają. Przynajmniej obrót dzisiaj będzie. Chyba już nikt nie ma wątpliwości, że manipulują kursem! To co nie raz pisałem.
    Obser doinformuj mnie proszę, jak można manipulować kursem jak nic się nie dzieje ?
  • Re: Bowim Autor: ~OBSER [31.60.243.*]
    Tutaj wiele nie potrzeba. Arkusz już jest czysty. Popatrz co robią TFI na Stalprofil. Obroty Stalprofil dzisiaj (godz. 10:43) … 42 zł, 5 akcji. Jak tak dalej ta giełda będzie wyglądała to coraz więcej drobnych odpłynie na krypto. Zarobek na GPW w większości dają spółki spekulacyjne na dzień dzisiejszy.
    Gdzie widzisz spekulacje na stalporfil i bowim ? w jakiej formie? ja na arkuszach wogóle nic nie widze a Ty gdzie to widzisz?

• Re: Bowim Autor: ~OBSER [31.60.243.*]
    Na Stalprofil przykładowo sesje z 6 lutego oraz 15 stycznia (dane historyczne / stooq). Na Bowim ustawiane są pakiety na kupnie po kilka tysięcy akcji. Ostatnio była taka sytuacja na poziomie 6,88 - 6,90 zł. Jak nikt nie oddaje akcji to wrzucają zlecenie z drugiego koszyka. Teraz przy takim popycie wystarczy ustawić 5 tys. akcji na dorzedaży po 6,9 zł i skutecznie zablokują kurs. Duże prawdopodobieństwo, że ktoś odda niżej. Przy takim popycie to można sobie manipulować kursem. Na analizę techniczną na Bowim nie ma co patrzeć. Jak będzie komuś zależało to bez problemu wyciągnie kurs. Będzie odpowiednia ilość akcji w arkuszu to pewnie zostanie wszystko zebrane.
[x]
BOWIM -0,20% 4,96 2025-11-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.