Witam. Na akcjach Murapolu redukcja zapisów wyniosła ok 84,64% Czyli z kazdych 100 szt zamówionych otrzymamy ok 15 szt.... Duży popyt,za mało akcji dla drobnych inwestorów niestety...
Ja też byłem zainteresowany kupnem w IPO Murapolu. W efekcie nie kupiłem. Nawet zakładałem, że dedukcja będzie wyższa. Powody: 1. stosunkowa mała ilość akcji, oferowania w IPO, a będzie powodować, że "gruby" mógł sterować wyceną akcji. 2. spółka nie ma wielkiego udziału w budowach w najbardziej intratnych lokalizacjach (Warszawa, Kraków, Gdańsk, Wrocław). 3. Ta sprzedaż akcji, to w praktyce kredy na zakup gruntów (bardzo tani)... itd. Z tego co wiem to cena była na poziomie 32zł, po wielu latach na giełdzie, uważam, że spokojnie kupi dowolną ilość akcji powiedzmy po 32.XX zł. Oczywiście w pierwszych kilku dniach cena będzie wyższą niż 32zł, ale nie będzie kokosów, a potem tradycyjnie .... Bo jesteśmy uczestnikami "bananowego marketu"., ps. nie zgłębiałem na ile i za ile będzie interweniował "animator" rynku. Miłego
Cena emisyjna Murapolu to dokładnie 33 zł plus prowizja biura, Może celowo przeznaczono dla drobnych inwestorów tak niewielką pule akcji by zrobić wrażenie wielkiego popytu i wywindować wycenę na początku kariery na GPW? Potem przyjdzie czas zniesienia lock- upów i właściciele ogłoszą ABB by pozbyć się akcji po wysokiej cenie. Dywidenda jest tu sporą marchewką na przyszły rok:-)
Dnia 2023-12-14 o godz. 13:50 ~Vis napisał(a): > Cena emisyjna Murapolu to dokładnie 33 zł plus prowizja biura, > Może celowo przeznaczono dla drobnych inwestorów tak niewielką pule akcji > by zrobić wrażenie wielkiego popytu i wywindować wycenę na początku kariery na GPW? > Potem przyjdzie czas zniesienia lock- upów i właściciele ogłoszą ABB by pozbyć się akcji po wysokiej cenie. > Dywidenda jest tu sporą marchewką na przyszły rok:-) ------------------------------------------------------------------------------------------------ Dokładnie, nawet nie wiedziałem jaka była cena emisyjna. Ale widzę, że wiesz o co chodzi. ps. A za 6 miesięcy będą dzienne obroty na poziomie kilku kilo zł.