akcji na rynku mało, to dobra wiadomość (popyt<->podaż)
dużo akcji po bardzo atrakcyjnej cenie w rękach Pani Joanny Traka to już niekoniecznie tak rózowo (Pani Traka zarobiła już prawie 100 % czyli z zainwestowane 2.2 mln zmieniły się w około 4.4 mln, co może kusić do realizacji zysku)
rekomendacja na 3 zł jest możliwa do osiągnięcia i jednocześnie cholernie ryzykowna, bo Traka mając 10 mln zarobku może się skusić na realizacje zysku (rozsądny zysk, więc ja nie miałbym skrupułów), a wtedy zwała i płacz drobnych akcjonariuszy
motywy skupu podane w komunikacie można czytac róznie, aż się ciarki po plecach rozchodza jak pomyślę, że akcje wrócą znów na giełdę
Ja tam jestem dobrej myśli. Skoro, jak słusznie zauważyłeś, na rynku jest mało akcji, to jak p. Joasia zacznie sypać, to jej zysk momentalnie stopnieje. Nie sądzę, żeby zaraz po zakupie zaczęła sprzedawać - to by nawet niepoważnie wyglądało. Ja bym raczej stawiał na inny scenariusz: dobry wynik za 2008, bardzo dobre perspektywy na 2009 (zaczną działać poprzednie zakupy inwestycyjne), decyzja o wejściu na rynek główny, jakieś połączenie, sprzedaż firmy ... No sam już nie wiem, ale dalej wierzę, że MERA jest OK.
Jakby cena jakimś cudem miała wynieść 7PLN, to odrobiłbym połowę wszystkich innych strat. Tak, że Twoja prognoza mi się bardzo podoba :).
masz mózg?
bo z tego co piszesz to widać że nie masz...a jak masz, to nie działa.
Uruchom go jednak i przeczytaj poniższe ze zrozumieniem.
Pani Traka, żona prezesa zakupiła 2 miliony papiera po 60 groszy i ma teraz 100% zysku - jakieś półtora miliona złotych, nie?
Tyle że jej mąż kupił 5 milionów papiera po 5 złotych i na razie ma 20 milionów straty. Trakowa nie będzie sypać - bo nic nie zarobiła. Zredukowała tylko o jakiś tam procentstraty męża...
To sobie policz po ile musi być Mera żeby Trakowie zaczęli zarabiać na swoich 7 milionach akcji...
Myślenie nie boli...
mózg mam, ale staram się go oszczędzać na starość
no ale ok
dopiero po tym co napisałeś sprawdziłem akcjonariat i... pomimo współczucia dla ogromnych strat państwa Traków, gęba mi się śmieje, bo pułap 7 zł wcale nie musi być nierealny (jakieś biuro maklerskie rekomendowało nawet Mere podając kwotę docelową za aukcje właśnie w poziomie 7 zł plus grosze)
wg bankiera
Ilość akcji Mery to: 10 092 500
Liczba dużych akcjonariuszy: 3
Liczba akcji w posiadaniu dużych akcjonariuszy: 9 811 470
za pomocą prostego odejmowania wychodzi że, mali akcjonariusze zabawiają się 281030 akcjami
niby nic, ale czuję, że jeśli tylko któryś duży zechce to może zrobić kuku i nawet nie mrugniemy
oczywiście zakładam, że tylko ja nie oddam po dobroci swoich akcji
ale nawet wtedy to co pozostaje nie jest/nie będzie łakomym kąskiem dla dużych
przynajmniej nie na tyle by się o te akcje bić tak by windować je do poziomu akceptowalnego przez nas - małych
no to jeszcze info poszło:
MERA: Informacja o stanie posiadania.
Zarząd Spółki MERA SCHODY S.A. informuje, iż w związku z dużymi zmianami w akcjonariacie spółki, jakie zaszły w ostatnim okresie, wystosował pismo do Wrocławskiego Domu Maklerskiego S.A. w którym zwrócił się z prośbą o ujawnienie aktualnego stanu posiadania akcji MERA SCHODY S.A. W odpowiedzi uzyskanej w dniu 20.02.2009r. Wrocławski Dom Maklerski S.A. poinformował, że obecnie nie posiada, bezpośrednio czy pośrednio, akcji MERA SCHODY S.A. Podstawa prawna: § 3 ust. 1 Załącznika Nr 1 do Uchwały Nr 346/2007 Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. z dnia 30 maja 2007 r. Informacje Bieżące i Okresowe w Alternatywnym Systemie Obrotu
Załączniki:
Osoby reprezentujące spółkę
Adam Koneczny Prezes Zarządu
w zasadzie to informacja o ktorej bylo wyzej
ale mysle ze dzisiejsze spadki troche ona wlasnie zastymulowala
z 2 strony wolumen ok. 6000 sztuk to moze byc jakis maly gracz ktory i tak juz ma -rawie 100% zysku wiec nie bedzie czekal na rozwoj nieprzewidywalnych wypadkow
(bo przeciez lepiej miec 50 zl zarobku niz 500 zl straty)
dzisiejsze info o stanie posiadania akcji mery przez wdm:
"
Zarząd Spółki MERA SCHODY S.A. informuje, iż w związku z dużymi zmianami w akcjonariacie spółki, jakie zaszły w ostatnim okresie, wystosował pismo do Wrocławskiego Domu Maklerskiego S.A. w którym zwrócił się z prośbą o ujawnienie aktualnego stanu posiadania akcji MERA SCHODY S.A. W odpowiedzi uzyskanej w dniu 20.02.2009r. Wrocławski Dom Maklerski S.A. poinformował, że obecnie nie posiada, bezpośrednio czy pośrednio, akcji MERA SCHODY S.A. Podstawa prawna: § 3 ust. 1 Załącznika Nr 1 do Uchwały Nr 346/2007 Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. z dnia 30 maja 2007 r. Informacje Bieżące i Okresowe w Alternatywnym Systemie Obrotu
Załączniki:
Osoby reprezentujące spółkę
Adam Koneczny Prezes Zarządu"
nie zdziwilbym sie gdyby w przyszlosci (nawet niedalekiej) mozna bylo kupic mere po np 65 gr/sztuka
chyba jeszcze nie nadszedl czas wybicia, zwlaszcza ze akcjonariat godzi sie oddawac swoje akcje za bezcen
na moj nos to szykuje sie cos duzego, obserwowalem dzisiejsze poczynania papiera, maja w pamieci niedawne informacje Trakow, WDM i AE
nos mnie swedzi jak na nowe emisje akcji
ma ktos podobne wrazenia?