Ci hakerzy są przekupieni by podać takie info bo ktoś chce tanio kupić akcje newagu i przejąć firmę? Np. Stadler lub Siemens? Albo chcą zagraniczne firmy mieć lepszą pozycję w przetargach kolejowych w Polsce jak będzie potrzebny nowy tabor na nowe linie w ramach cpk? Punkt pierwszy to skłócić polskich przewoźników z Newagiem tak by samorządy czy przewoźnicy w przetargu wybierali zagranicznych budowniczych pociągów?
Skoro to pomówienia to wyjaśnijmy to w jakiejś komisji a inżynierowi którzy podpisali się pod tym case study poniosą karę. Szansa na taki rozwój wypadków mniejsza niż 1%. Jestem programista z branży automotive. Wszystko co powiedzieli to prawda. Wszystko trzyma się kupy. Ja im wierzę w 100%.
No raczej jest jak piszesz. Szansa na taki spisek nikła. Ja jestem w branży projektowania wyrobów m.in. z tworzyw sztucznych. Też postarzamy nowe produkty pod kątem wytrzymałości zmęczeniowej ale nie jest to tak precyzyjne jak w tym raporcie że coś ma się spalić po 1mln km lub pociąg nie odpalać w okolicach obcej stacji naprawczej
sam fakt, ze info wyszlo z Onetu jest mocno podejrzane. Nic absolutnie nic co pisza w Onecie nie moze być bezkrytycznie uznane za fakt. a jeśli uda sie udowodnić, ze ci "hakerzy" tak na prawde sami pozmieniali soft to Newag powinien wytoczyc potezny proces sadowy.
Sam team inzynierow z Newaga jednak powinien pomyśleć o Cyber Security oraz szyfrowaniu dostepu do sterowników.
Pracuje w elektronice automotive, szyfrowanie i klucze autoryzacji dostepu to standard w dzisiejszych autach, tak żeby żaden mohamed w stodole nie byl w stanie podmienic softu w sterowniku pojazdu nawet jesli umow go napisać.
Dnia 2023-12-07 o godz. 09:18 ~zeXon napisał(a): > sam fakt, ze info wyszlo z Onetu jest mocno podejrzane. Nic absolutnie nic co pisza w Onecie nie moze być bezkrytycznie uznane za fakt.
Jakby ich info windowalo cenę to byście klaskali uszami i zachwalali ich. To że ktoś mógł przekupić programistów od raportu bierzecie za pewnik. To że ktoś mógł przekupić programistów z Newag uważacie za niemożliwość. Trochę tutaj obłudy. Na pewno ktoś się sprawie przyglądanie bliżej. Oby.
W mojej ocenie Jakubas i Newag za dużo mieliby do stracenia żeby akceptować takie działania jak opisał Onet i tzw. Hakerzy, a Zarząd chyba nie byłby tak głupi, że w dzisiejszym świecie informatycznym w każdym programie zostaje jakiś ślad działań do wykrycia. Ja stawiałbym na "Konkurencję" która mogła przekupić informatycznych serwisantów, żeby później to odkryć lub samych Hakerów, może tych samych co to odkryli :-) Jak OFE i TFI mają ok. 39,7% akcji a Drobni ok. 6% to uwzględniając perspektywę w branży i kontrakty obecne i przyszłościowe w sektorze, może za ok. 30 zł/akcję biorąc pod uwagę zamieszanie w sprawie FUNDY byłyby w stanie sprzedać i pewnie po kilku oficjalnych wezwaniach do kupna wg obowiązujących przepisów. Rzeczywiście to FUNDY będą decydować o poziomie kursu.
Mnie zastanawia jedno. Skoncentrowany atak hejtersko - medialny jakby było to przygotowane wcześniej. Nie wyglada to ruch oddolny i "spontaniczny". Druga sprawa to burza w szklance wody. Niezależnie gdzie leży prawda to dowiemy sie o tym pewnie po zakończeniu rozprawy a to potrawa minimum 3-5 lat. A ciekawe czy w ogóle sprawa będzie roztrzygnięta. Nawet jak roztrzygnięcie będzie niekorzystne to sprawa dotyczy niewielkiego zlecenia dla KD a w pewnym momencie alcje spadły o 5 zł a wiec kapitalizacja o około 200 mln. To tak jakby wybuchł pożar w fabryce niszczac znaczną czesc majtku spółki. Wydaje się że spółka zbyt mocno zaczeła rozpychać sie na rynku lokomotyw w europie Środkowej gdzie prawie monopol miała spółka na S. Pesa z kolei zdobyła spory rynek ezt wypychając Alstom. Ciekawe czy i tam nie pojawi sie jakaś "afera" ?
Zniszczyc bo to polska firma....Onet...i wszystko jasne,onet niemiecki naGLASNIA I MANIPULUJE. Jakubas oddal sprawe do Prokuratury. Newag i Pesa zbyt rozpychaja sie w Europie..wiec trzeba oslabic...i wszystko jasne.
Dnia 2023-12-08 o godz. 07:43 ~alex napisał(a): > Zniszczyc bo to polska firma....Onet...i wszystko jasne,onet niemiecki naGLASNIA I MANIPULUJE. Jakubas oddal sprawe do Prokuratury. Newag i Pesa zbyt rozpychaja sie w Europie..wiec trzeba oslabic...i wszystko jasne.