• M. Podlacki o PKP Cargo Autor: ~raptus [91.235.230.*]
    Spadek na kursie PKP Cargo zbyt dynamiczny, popyt uaktywni się przy około 14 zł, wkrótce możliwy powrót kursu na poziom 15 zł (od minuty 23:40):

https://www.youtube.com/watch?v=SS7kXFSXE5U
  • Re: M. Podlacki o PKP Cargo Autor: ~neoinwestor [188.147.12.*]
    Rano pewnie na chwilę zjadą z kursem poniżej 14 zł, może do 13,80 zł i wystraszą tych najbardziej znerwicowanych którzy w panice pozbędą się akcji. Ja się tam zamierzam ustawić z kupnem pod korek obserwując RSI które jest już mocno schłodzone. Potem będzie pewnie na wykresie świeca albo młot z dużym cieniem dolnym, tak myślę. A w następne dni odreagowanie w okolice 15 zł a może i wyżej.
  • Re: M. Podlacki o PKP Cargo Autor: jacek_z_grochowa [195.191.162.*]
    Nie łapię tego nieskładnego bredzenia w malignie. Kto dosypie kasy by spółka nie upadła? Konkrety proszę:
    https://images92.fotosik.pl/698/ca6d40ff3d837017.jpg 
    Przypomnę podstawowe cele emisji: ratowanie spółki lub gromadzenie środków na jej dalszy rozwój.
    Dla PKPC kluczowe jest szybkie pozyskanie środków, które mają zasilić kapitał obrotowy. Z tego względu wykluczam wszelkie konstrukcje, które wymagają sporządzania prospektu. Zakładam wyłączenie prawa poboru i ofertę kierowaną do instytucji finansowych. Teraz pomyślcie: jeśli spółka emituje walory z premią do bieżących notowań, musi liczyć na wsparcie swojego głównego akcjonariusza. Historia pokazuje, że jeśli go nie ma, może oznaczać to poważne problemy. Sposób na byt: jest jeden: kontrola nad spółką w zamian za długi :)
    Jak tego dokonać?
    Np. przez obniżenie kapitału które również może nastąpić w przypadku podziału spółki (tzw. podział przez wydzielenie).

Przykłady obniżenia wartości nominalnej akcji + nowa emisja akcji
    • Drewex S.A.
    • Skystone Capital S.A.
    • PKS Olsztyn Sp. z o.o.
    • Trion S.A.
    • Mostostal Export S.A.
    • Devora S.A.
    • JHM Development S.A.
    • Index Copemicus International S.A.
    • BNP Paribas S.A.
    • Art New Media S.A.
    • GPPI S.A.
    • FON Ecology S.A.
    środki pochodzące z obniżenia wartości nominalnej akcji i kapitału zakładowego mogą zostać przeksięgowane na kapitał
    zapasowy. Staną się wówczas podstawą rozliczenia strat wykazanych w sprawozdaniach finansowych. Właściciele nie dostają nic bo partycypują w stratach. Nowa emisja akcji dokonałaby się po cenie emisyjnej równej nowej obniżonej wartości nominalnej. Idealne jest tu 10 zł.
    My byśmy zeszli do okolic 8 zł i rozgrywali sobie dalej (mediana jest niżej, liczyłem, ale pkpc jest dużą stosunkowo spółką)
    Widzicie - wbrew pozornej sprzeczności w procesie jednoczesnego obniżenia i podwyższenia kapitału zakładowego działania tego rodzaju są podejmowane w praktyce i posiadają ekonomiczne uzasadnienie. Jednoczesne obniżenie i podwyższenie kapitału
    zakładowego może być inicjowane zarówno przez właścicieli, jak i spółkę. A zatem stosowne pytanie, komu zaszczepić pomysł?
    ---
    Pozdr. Jacek
  • Re: M. Podlacki o PKP Cargo Autor: ~neoinwestor [188.147.12.*]
    Spokojnie, wszystkiego się dowiesz już za parę dni jak spółka ogłosi nową strategię.
  • Re: M. Podlacki o PKP Cargo Autor: ~As [5.173.153.*]
    Jacek pełna zgoda.
    Ja bym tylko dodał że Seliga powinien jeszcze spieniężyć w tym tygodniu co się da nawet na złomie nawet z tymi simensami i wypłacić sobie nagrodę chociażby za kreatywną księgowość i podwyżki dla pracowników.
    Odebrać akcje spekulantów takim jak real i jo i całej reszcie.
    Obniżyć nominał z 50 zł do 50 gr te the Bill e nawet nie zauważą.
    Należy tak zrobić aby spekulanci co kupowali akcje 10 lat temu wszystko stracili i całe ich rodziny
  • Re: M. Podlacki o PKP Cargo Autor: jacek_z_grochowa [195.191.162.*]
    5 krotne obniżenie byłoby OK. Dodruk i nowe rozdanie. W obliczu zagrożenia utraty płynności jest to najlepszy sposób. Przy okazji w Getinie to nie było z 4 zł na 10 gr? Bo coś mi się tak kojarzy :)
    Pozdr. Jacek
  • Re: M. Podlacki o PKP Cargo Autor: ~adam [37.109.146.*]
    ja znów na pokładzie na full pod korek 14,54 srednia
  • Re: M. Podlacki o PKP Cargo Autor: ~Poznaniak [31.60.113.*]
    Przykład z Getinem taki sobie… Fajna była budowa we Wrocławiu…?)
[x]
PKPCARGO 2,19% 15,39 2026-05-28 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.