Odwrotne przejęcie pięciu baniek długu??? Nie ma aż takich desperatów... Struktura spółki też nie zachęca do takiego manewru... Gdyby układ dotyczył spółki zależnej, a nie jednostki dominującej, to możnaby było myśleć o tym na poważnie - sprzedaż zadłużonej spółki za złotówkę, odwrotne przejęcie pustej skorupy. Tu niestety jest totalny kibel.
Długi mają spółki zależne.
Pozamyka zależne, nie wiem co zrobi z grubą bańką z funduszu VC.
Ale da się to doprowadzić do stanu używalności.
Tylko trzeba chcieć.
Postępowanie o zatwierdzenie układu dotyczy Minutor Energia S.A., a nie którejkolwiek ze spółek zależnych, czyli najgorszy możliwy wariant... W przypadku notowanej na newconnect spółki Yellow Boson S.A. (nawet A. Górski też jest tam w akcjonariacie) postępowanie układowe dotyczyło spółki zależnej Wolna Energia sp. z o.o., sprzedali więc ją, podobnie jak drugą spółkę zależną (Gold Boson) i została pusta skorupa bez działalności operacyjnej pod odwrotne przejęcie z podmiotem z branży technologii rolniczych... Jak sobie wyobrażasz tutaj podobny manewr, kiedy główna spółka jest objęta restrukturyzacją???
Dnia 2023-12-05 o godz. 19:59 ~Ch__z_tego_będzie napisał(a): > nie wiem co zrobi z grubą bańką z funduszu VC. Bańka z funduszu VC poszła do Minutor Termino, której nawet nie można nazwać spółką zależną, sam Benek określił ją jako "spółka z grupy MTEnergia"... Struktura właścicielska tejże spółki wygląda tak: 75% - p. Agata Lasek 25% - Minutor Cellarium sp. zoo (gdzie 126 z 300 udziałów ma p. Dominik Kozdronkiewicz, a 174 Minutor Energia S.A.) Czyli z tej bańki udział MTE to jest oszałamiające 14,5%... Dlaczego tak to rozwiązano??? Ja się domyślam, a Ty???
Nie no, co złego mogłoby się stać ze świeżym milionem złotych wpływającym do spółki, której sytuacja finansowa jest (zgodnie z zapewnieniami prezesa) stabilna? Co innego, gdyby była zadłużona po uszy.