• Tak w niedzielę , o giełdzie i Sunexie. Autor: prof_wiatr [79.185.27.*]
    Fakty 1Y:
    WIG +34%
    WIG 20 +29,74%
    Sunex -43,49%
    a za 5m -46,48%
    wnioski:
    1. w tym roku ktoś kto stracił na GPW to raczej wyjątkowy "inwestor"
    2. dalej w maju trzeba będzie zapłacić podatek 19%, od zysków kapitałowych z "giełdy"
    3. inwestorzy z pewnym doświadczenie, wiedzą co robić, aby zmniejszyć podatek do zapłacenie w maju.
    np. poprzez ciecie nierentownych inwestycji ( i to będzie coraz bardziej widać do 22 grudnia).
    do tej grupy zaliczam Sunex i jeszcze kilka innych spółek.(każdy może znaleźć)
    4. fakt ten powoduje (dodając złe wyniki za 3Q2023r), dodatkowe pogłębienie spadków.(tzw optymalizacja podatkowa, oczywiście zgodna z prawem)
    5. patrząc na wykres 6M Sunexu, ( nawet totalny amator nie znający AT) widać co tu będzie się dalej działo.
    nie będę pisał o poziomach, oscylatorach: RSI MACD, SMA , EMA, bo to każdy może sprawdzić.
    Rekapitulując , ci którzy sprzedali w dowolnym miejscu w okresie od czerwca do dzisiaj mają pewność, że zrobili dobrze, nawet zaliczając stratę. Chyba że wierzą, że np. Sunex powędruje z wyceną powyżej 20zł styczniu czy lutym 2024r.
    Tyle, a może aż tyle?

Ps. NIE MAM AKCJI SUNEKSU,I NIE ZAMIERZAM ICH PONOWNIE KUPOWAĆ, przed zmiana trendu, lub znaczną poprawą wyników np. za 1Q2024.
    Miłego.

• Re: Tak w niedzielę , o giełdzie i Sunexie. Autor: ~Sibsa [83.4.9.*]
    Ja właśnie ze względu na takich dyletantow na gpw, kupuję to co oni tną a jest dobre fundamentalnie bo 100zl mniej podatku im wyjdzie. Czemu chłopaki na asbis tak się z ciebie śmieją? Bo mówiłeś to samo jak asbis był po10zl..
  • Re: Tak w niedzielę , o giełdzie i Sunexie. Autor: prof_wiatr [79.185.27.*]
    Dnia 2023-12-03 o godz. 14:38 ~Sibsa napisał(a):
    > Ja właśnie ze względu na takich dyletantow na gpw, kupuję to co oni tną a jest dobre fundamentalnie bo 100zl mniej podatku im wyjdzie. Czemu chłopaki na asbis tak się z ciebie śmieją? Bo mówiłeś to samo jak asbis był po10zl..
    -------------------------------------------------------------------------------------
    Dzięki za "merytoryczną" odpowiedź.
    A może podasz link gdy pisałem gdy Asbis był po 10zł?
    Nie wchodzę w tego typu dyskusje, bo przecież jestem "dyletantem".
    A może o faktach ?
    xD
    Co do podatku to wielkość zysku zysku, wynikającego pośrednio z obrotów.
    Ponieważ nie mam akcji tej spółki, wystawie od 8:30 do 8:55 w poniedziałek po stronie kupna powiedzmy 50k po 13zł.
    Wtedy może coś zrozumiesz?
    Ale pewności nie mam.
    Dyletant.....

• Re: Tak w niedzielę , o giełdzie i Sunexie. Autor: ~Fryc [77.222.246.*]
    Podam wam coś co ja zrobiłem jakiś czas temu, być może ku przestrodze. 2 miesiące temu stwierdziłem że sprzedam CCC z pokaźna strata tylko po to, żeby odkupić i zrobić sobie strate, bo na innych papierach miałem zbyt dużo zysku. Sprzedałem idealnie, w lokalnym dołku, po 38 i dodatkowo wymyśliłem sobie że pewnie spadnie niżej to odkupię po 35. Nie spadło, ja nie odkupiłem, a teraz kurs jest po 55 zł. Tak się kończą kombinacje. Dlatego lepiej być konsekwentnym i jak się już uwierzyło, a wcześniej przeanalizowało jakaś spółkę to lepiej trzymać się strategii...
  • Re: Tak w niedzielę , o giełdzie i Sunexie. Autor: prof_wiatr [79.185.27.*]
    Dnia 2023-12-03 o godz. 16:04 ~Fryc napisał(a):
    > Podam wam coś co ja zrobiłem jakiś czas temu, być może ku przestrodze. 2 miesiące temu stwierdziłem że sprzedam CCC z pokaźna strata tylko po to, żeby odkupić i zrobić sobie strate, bo na innych papierach miałem zbyt dużo zysku. Sprzedałem idealnie, w lokalnym dołku, po 38 i dodatkowo wymyśliłem sobie że pewnie spadnie niżej to odkupię po 35. Nie spadło, ja nie odkupiłem, a teraz kurs jest po 55 zł. Tak się kończą kombinacje. Dlatego lepiej być konsekwentnym i jak się już uwierzyło, a wcześniej przeanalizowało jakaś spółkę to lepiej trzymać się strategii...
    -------------------------------------------------------------------------------
    A nie zauważyłeś, że
    CCC po 1Q, i 2Q 2023r pokazał kolejno -99,8mln i -140,1mln
    a za 3Q i 4Q kolejno +33,7mln i +5,10mln.
    Tak na szybko z Bankiera,( nie analizowałem tej spółki) , to znaczy że niezbyt dobrze analizowałeś- poznałeś tę spółkę.
    Na głębszą analizę nie mam chęci ponieważ nie jest w kręgu mojego zainteresowania.
    Przychody, Z/A , marża brutto, marża neto, Ebit, Ebitda.itd.
    Zanim podejmiesz decyzję wydaje mi się, że powinieneś podjąć taki wysiłek. To twoje decyzje i twoje PLN.
    Takie uroki marketu.
    A i jeszcze jedna uwaga przy rozliczaniu obowiązuje zasada FIFO - First-IN, First- OUT- rozumiesz?

[x]
SUNEX -0,45% 6,57 2025-09-26 16:45:32
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.