Fakty 1Y: WIG +34% WIG 20 +29,74% Sunex -43,49% a za 5m -46,48% wnioski: 1. w tym roku ktoś kto stracił na GPW to raczej wyjątkowy "inwestor" 2. dalej w maju trzeba będzie zapłacić podatek 19%, od zysków kapitałowych z "giełdy" 3. inwestorzy z pewnym doświadczenie, wiedzą co robić, aby zmniejszyć podatek do zapłacenie w maju. np. poprzez ciecie nierentownych inwestycji ( i to będzie coraz bardziej widać do 22 grudnia). do tej grupy zaliczam Sunex i jeszcze kilka innych spółek.(każdy może znaleźć) 4. fakt ten powoduje (dodając złe wyniki za 3Q2023r), dodatkowe pogłębienie spadków.(tzw optymalizacja podatkowa, oczywiście zgodna z prawem) 5. patrząc na wykres 6M Sunexu, ( nawet totalny amator nie znający AT) widać co tu będzie się dalej działo. nie będę pisał o poziomach, oscylatorach: RSI MACD, SMA , EMA, bo to każdy może sprawdzić. Rekapitulując , ci którzy sprzedali w dowolnym miejscu w okresie od czerwca do dzisiaj mają pewność, że zrobili dobrze, nawet zaliczając stratę. Chyba że wierzą, że np. Sunex powędruje z wyceną powyżej 20zł styczniu czy lutym 2024r. Tyle, a może aż tyle?
Ps. NIE MAM AKCJI SUNEKSU,INIE ZAMIERZAM ICH PONOWNIE KUPOWAĆ, przed zmiana trendu, lub znaczną poprawą wyników np. za 1Q2024. Miłego.
Ja właśnie ze względu na takich dyletantow na gpw, kupuję to co oni tną a jest dobre fundamentalnie bo 100zl mniej podatku im wyjdzie. Czemu chłopaki na asbis tak się z ciebie śmieją? Bo mówiłeś to samo jak asbis był po10zl..
Dnia 2023-12-03 o godz. 14:38 ~Sibsa napisał(a): > Ja właśnie ze względu na takich dyletantow na gpw, kupuję to co oni tną a jest dobre fundamentalnie bo 100zl mniej podatku im wyjdzie. Czemu chłopaki na asbis tak się z ciebie śmieją? Bo mówiłeś to samo jak asbis był po10zl.. ------------------------------------------------------------------------------------- Dzięki za "merytoryczną" odpowiedź. A może podasz link gdy pisałem gdy Asbis był po 10zł? Nie wchodzę w tego typu dyskusje, bo przecież jestem "dyletantem". A może o faktach ? xD Co do podatku to wielkość zysku zysku, wynikającego pośrednio z obrotów. Ponieważ nie mam akcji tej spółki, wystawie od 8:30 do 8:55 w poniedziałek po stronie kupna powiedzmy 50k po 13zł. Wtedy może coś zrozumiesz? Ale pewności nie mam. Dyletant.....
Podam wam coś co ja zrobiłem jakiś czas temu, być może ku przestrodze. 2 miesiące temu stwierdziłem że sprzedam CCC z pokaźna strata tylko po to, żeby odkupić i zrobić sobie strate, bo na innych papierach miałem zbyt dużo zysku. Sprzedałem idealnie, w lokalnym dołku, po 38 i dodatkowo wymyśliłem sobie że pewnie spadnie niżej to odkupię po 35. Nie spadło, ja nie odkupiłem, a teraz kurs jest po 55 zł. Tak się kończą kombinacje. Dlatego lepiej być konsekwentnym i jak się już uwierzyło, a wcześniej przeanalizowało jakaś spółkę to lepiej trzymać się strategii...
Dnia 2023-12-03 o godz. 16:04 ~Fryc napisał(a): > Podam wam coś co ja zrobiłem jakiś czas temu, być może ku przestrodze. 2 miesiące temu stwierdziłem że sprzedam CCC z pokaźna strata tylko po to, żeby odkupić i zrobić sobie strate, bo na innych papierach miałem zbyt dużo zysku. Sprzedałem idealnie, w lokalnym dołku, po 38 i dodatkowo wymyśliłem sobie że pewnie spadnie niżej to odkupię po 35. Nie spadło, ja nie odkupiłem, a teraz kurs jest po 55 zł. Tak się kończą kombinacje. Dlatego lepiej być konsekwentnym i jak się już uwierzyło, a wcześniej przeanalizowało jakaś spółkę to lepiej trzymać się strategii... ------------------------------------------------------------------------------- A nie zauważyłeś, że CCC po 1Q, i 2Q 2023r pokazał kolejno -99,8mln i -140,1mln a za 3Q i 4Q kolejno +33,7mln i +5,10mln. Tak na szybko z Bankiera,( nie analizowałem tej spółki) , to znaczy że niezbyt dobrze analizowałeś- poznałeś tę spółkę. Na głębszą analizę nie mam chęci ponieważ nie jest w kręgu mojego zainteresowania. Przychody, Z/A , marża brutto, marża neto, Ebit, Ebitda.itd. Zanim podejmiesz decyzję wydaje mi się, że powinieneś podjąć taki wysiłek. To twoje decyzje i twoje PLN. Takie uroki marketu. A i jeszcze jedna uwaga przy rozliczaniu obowiązuje zasada FIFO - First-IN, First- OUT- rozumiesz?