Zauważyłem, że ostatnio kilku czołowych developerów zaczęło gromadzić środki (moim zdaniem pod zakupy gruntów.). Jeśli się mylę do z góry przepraszam. 1. Domdev w postaci wypłaty zaliczkowej dywidendy , za 141341x60%=ok. 84mln (udział akcji właścicieli)i pewnie następne min 84mln w maju 2024r 2.Develia obligacje 160 mln 3.Murapol , sprzedaż w IPO 35% akcji ok. 600-700mln. Jak widać sposoby są różne, ale cel jeden. Są to sumy brutto. Uważam, że teraz o rozwoju, a co za tym idzie przyszłych zyskach będą decydowały banki ziemi (ich lokalizacja, uzbrojenie , itd). Mieszkam w Warszawie i np. na Bemowie Domdev buduje duże osiedle w miejscu gzie za 2lata będą stacje metra. A dostępność lokali jest znikoma i ich ofercie jest znikoma. Zapraszam do dyskusji.
Dnia 2023-12-04 o godz. 08:03 ~pracownik napisał(a): > Najważniejsze to udostępnienie jak najwięcej gruntów pod budowę. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ To oczywiście jasne. A potem...... składanie ofert: i wtedy, kto PLN ten kupuje. W obecnej sytuacji grunty budowlane to dobra lokata. Ps. moim zdaniem najważniejsza jest LOKALIZACJA, szczególnie w dużych miastach, a szczególnie w Warszawie.
Walor pokazał siłę. Inwestorzy doświadczenie, i mądrość. Jedno z nielicznych normalne forum na Bankierze. Ps. poważnie nie spodziewałem się zamknięcia na poziomie 169,40zł. Gratulacje dla normalnych inwestorów. Pewnie w poniedziałek przeczytamy posty, co za samiec spadł w jeden dzień o 5,50zł xD:) Miłego
Można się zastanawiać nad podstawowymi wiadomościami niektorych inwestorów. Liczę, że IV kwartał będzie rekordowy pod względem sprzedaży, pozdrawiam wszystkich akcjonariuszy.
Dnia 2023-12-13 o godz. 20:40 ~pracownik napisał(a): > Mam zapakowane ale pod wyniki 4kw sprzedałem orlen z zyskiem i dokupiłem bo wiem mniej więcej jak to będzie bardzo dobre. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- PKNOrlen,..hmm...nie komentuję. Domdev, oczywiście warto, ale....czy teraz? Warto czasami posiłkować się AT, RSI, MACD. Developer fundamenty ma wspaniałe (AF)- wspaniałe. I nie pisze tu o "betonie" na fundamenty. Tyle.
Na STEMCELLS coś się dzieje, tani biotech 14% freefloat. Powiązanie z PURE.Zarząd Spółki prowadzi rozmowy z podmiotami zainteresowanymi inwestycją kapitałową w Stem Cells Spin S.A. z zamiarem przyspieszenia procesu komercjalizacji oraz intensyfikacji rozwoju sprzedaży wdrożonych produktów. Mają one charakter zdywersyfikowany i obejmują rozmowy z inwestorami zainteresowanymi udziałem kapitałowym, a z drugiej strony analizowane są możliwości uzupełnienia montażu finansowego z wykorzystaniem dofinansowania. Zarząd prowadzi również rozmowy nt. współpracy z podmiotami oferującymi innowacyjne produkty z obszaru life science w celu włączenia ich do portfolio produktowego Spółki oraz z podmiotami działającymi w obszarach, w których Spółka nie prowadziła dotąd działalności. O efektach podjętych działań Zarząd będzie informował w formie komunikatów bieżących.