Dnia 2023-11-30 o godz. 13:35 ~Opty napisał(a): > Mógłby Newag zainwestować trochę kasy w ten start-up. > > https://youtu.be/dza8Tubagj4?si=LQ4VF5l8MJwEg7Ag
Dziękuję, postoję.
Jak pomysłodawcy lewitującego pociągu uważają projekt za świetny i bezpieczny, to niech wypuszczą akcje na własne ryzyko albo zgłoszą się do PFR, który grubymi milionami pompuje Pesę.
Newag nie jest venture kapitalistą dla rozwoju ryzykownych projektów.
Dnia 2023-11-30 o godz. 14:15 ~Opty napisał(a): > Podobnie ludzie jeżdżący powozami myśleli o autach. Bez otwartej głowy i ryzyka nie będzie „szampana”.
Opty, mnie akurat otwartości i pomysłowości nie brakuje. Natomiast nie ma żadnego powodu, by znowu z mojej dywidendy finansować czyjeś projekty (wcale nie dające pewności wdrożenia), kiedy PFR setkami milionów finansuje projekty konkurenta tj. Pesy Wystarczy mi, że PFR finansuje ich projekty z naszych podatków zabezpieczających dług. Jak sfinansują taki projekt Nevuomo z kasy PFR to być może warto. Mojej kasy niech nikt już nie rusza na spalarnie śmieci czy inne latające pociągi.
Może nie musi to być wcale drogie. Za objęcie części akcji można wnieść pewną kwotę oraz aportem dostęp do biura projektowego do know-how czy potencjału dostępnego w fabryce i torze testowym , znajomości Jakubasa i ludzi z branży.