Już dwa razy tak załatwili inwestorów na JSW, teraz kolejna próba.
Ta sama bada z zamkniętego forum, która przed chwila naganiała na spadki, zaczęła naganiać na wzrosty. Chcą wykorzystać nastroje do poznania potencjału i ustalenia strategii.
Strategii, która pomoże im kolejny raz was ograć. Chcecie to pomóżcie im kolejny raz. Są tak bezczelni, że nawet nie zmieniają nicków, a jak już to nie zmieniają IP przez VPN, tylko jadą na bezczelnego.
PRZESTRZEGAM. Straciliście już i tak dużo, a oni się wzbogacili waszym kosztem.
PS Jak ktoś ma ochotę, to poszukajcie w wątkach. Około 1,5 roku temu opisywałem schemat działania, cele i korzyści płynące dla chłopców.
Jest fajny serial na netflixie o dzialaniu funduszu hedgingowego, analityk tobi dogöebna analize, a potem pytaja co mowi ulica i na koncu decyzja. Bankier jedt darmowym forum i stad mozna zebrac duzo opinii, albo manipulowac nia, stad nie nie docenialbym raki tego bagna tutaj
Dnia 2023-11-28 o godz. 08:55 ~Revxo napisał(a): > Naganiac na wzrosty ? Xd > > Przecież to spadło 20% co tu naganiac jux
Jeśli Wy, to ci sami Rexvo i T-800, to znacie schemat działania.
1 "wpada na pomysł", kilku kolegów potwierdza, że wystawiło i rzeczywiście liczba akcji "zakonserwowanych" rośnie.
Cel jest 1. Chcą policzyć akcje. W konfrontacji z funduszem nie mają szans, bo fundusze dysponują większym zakresem wiedzy.
W obecnej dobie najcenniejsza jest wiedza.
Ten sam schemat powielają wtedy, gdy są duże spadki i drobni inwestorzy szukają każdej deski ratunku. W efekcie zostają rozgrywani przez grupkę cFaniaków.
W ostatnich 3 latach już 2 krotnie podejmowali tę próbę na JSW.
Powtórzę, wystawiając akcje dajecie im wiedzę jak Was rozgrywać.
Podawałem taki przykład. Grasz w karty, dlaczego chronisz je przed innymi? Bo ten, który wie jakimi dysponują współgracze jest na wygranej pozycji.
Wy gracie z nimi, jeśli chcecie to zagrajcie w otwarte karty, ale nie dziwcie się, że Was ogrywają.
Jaki jesteś zabawny, odniosę się do przykładu z kartami, grając zawsze przeciwnikowi udostępniasz jakieś dane, np ilość pieniędzy którą posiadasz (chodzi o żetony) taka informacja kompletnie funduszowi nic nie daje, każdy dokładnie wie ile akcji jest w obiegu, jaką ilością się handluje a jeżeli taka czynność powoduje że nie można pożyczać akcji to działanie idealne
Jedyne co mi przychodzi do głowy to mogą zbadać do ilu akcjonariuszy mogą przez dane forum dotrzeć i poprzez różnego rodzaju manipulacje wpłynąć na ich decyzje inwestycyjne. Jednak kto normalny podejmuje decyzje o inwestowaniu kapitału na podstawie wpisów z tego czy innego forum... To nonsens
Dnia 2023-11-28 o godz. 08:59 ~RDZ napisał(a): > Drobniak jeśli możesz to napisz proszę czy to blokowanie akcji ma sens bo gdzieś czytałem że oni nie pożyczają fizycznie akcji
Tak jak napisałeś.
Fundusze nie pożyczają akcji fizycznie, a są to zapisy wirtualne.
Natrafiłem na informacje, że m.in. banki w Polsce pożyczają akcje, czyli grają przeciw posiadającym u nich konta maklerskie.
Większej głupoty nie słyszałem, faktycznie yo akcji nie posiada ten kto pożycza ale żeby pożyczający też ich nie miał to już jest jakiś lewar jak u szczura
Dnia 2023-11-28 o godz. 09:17 ~Makler napisał(a): > Większej głupoty nie słyszałem, faktycznie yo akcji nie posiada ten kto pożycza ale żeby pożyczający też ich nie miał to już jest jakiś lewar jak u szczura
Fundusze nie pożyczają akcji fizycznie, a są to zapisy wirtualne.
Natrafiłem na informacje, że m.in. banki w Polsce pożyczają akcje, czyli grają przeciw posiadającym u nich konta maklerskie.
A, gdzie ja to napisałem? Wręcz przeciwnie, stwierdziłem, że banki pożyczając akcje grają przeciw posiadaczom kont.
Nie ma sensu dajcie sobie spokój liczą ile kto ma, i obierają strategie ja jestem na JSW już długo i podchodzę do tego spokojnie. Spadki tutaj widziałem już różne wzrosty także co będzie dalej to czas pokaże. Mi się nie spieszy w każdym bądź razie oczywiście obserwuje ale podchodzę spokojnie
Dnia 2023-11-28 o godz. 09:23 ~T-800 napisał(a): > Ja to ten sam stary ale na chodzie T-800. Dla funduszy z pewnością policzenie akcji u drobnicy ma duże znaczenie.
Przecież nie piszę, że robią to fundusze.
Wyraźnie napisałem o chłopcach z zamkniętego forum, czyli grupie, która działa od wielu lat.
Dnia 2023-11-28 o godz. 10:34 ~Peroniarz napisał(a): > No i co mi zrobia? Nie mam SL na JSW i mam duzo czasu. Moich papierow nie odkupia
Ty jesteś spokojny. Kwestia wielu nowych, którzy przyszli na JSW w ostatnim 1,5 roku.
Jakiś czas temu obiecałem sobie, że już nie będę przestrzegał przed zwykłymi szujami.
Teraz widzę, że kilka osób, które skorzystały z m.in. moich przestróg i informacji, dołączyło do szubrawców. Zapomnieli jak sami cierpieli widząc straty na koncie.
Coraz bliżej mi powrotu tu na forum, by podawać fakty.
PS Na JSW nie gram, gram/spekuluję na innych spółkach. Tam w ramach uczciwości nie zabieram głosu, żeby nie wprowadzać w błąd.
Drobniak...szanuje Cię i pamiętam Twoje dawne wpisy.. ale tego niestety nie rozumiem... Czyli nawet jak mam wystawione akcje do sprzedaży po 100 to ktoś może moje akcje pożyczyć za mniej? To jak skutecznie zablokować akcje żeby nie mógł ich pożyczyć od brokera?
Dnia 2023-11-29 o godz. 00:31 ~Chris napisał(a): > Drobniak...szanuje Cię i pamiętam Twoje dawne wpisy.. ale tego niestety nie rozumiem... Czyli nawet jak mam wystawione akcje do sprzedaży po 100 to ktoś może moje akcje pożyczyć za mniej? To jak skutecznie zablokować akcje żeby nie mógł ich pożyczyć od brokera?
Już w którymś wątku o tym wspominałem. Gdybyś wystawił po 100 PLN, a fundusz pożyczyłby Twoje akcje w cenie 100zł, to na krótkiej sprzedaży byłby (dzisiaj pożyczając) zarobiony na prawie 60zł. To byłby złoty interes. Oprócz tego, akcje pożyczone nadal figurują na koncie posiadacza, czyli teoretycznie jeśli FF wynosi 1 mln akcji i ktoś posiada te akcje na rachunku, a zostały pożyczone, to na rynku będzie 1 mln akcji i na koncie 1 mln akcji. Wiem, zastanawiające i dziwne, ale takie są uregulowania prawne.
Jeśli masz konto w Saxobank to musisz podpisać zgodę na pożyczenie. W innych bankach również, ale możesz zgodę mieć zawartą w treści umowy na świadczenie usług. Sprawdź umowę lub zadzwoń na infolinię i zapytaj o to.
Pożyczaniem akcji trudnią się Fundusze zagraniczne, ale i emerytalne TFI i OFE. Znany z tego jest m.in. ING Nationale.
Reasumując. Bez Twojej zgody nikt nie może pożyczyć akcji, które posiadasz.
Pisał o tym również Jsw.
Wystawiając akcje dajesz wiedzę tym, którzy jej potrzebują, żeby ustalić strategię działania.
A co jest złego w wystawieniu akcji ?Po 100 dałem dla przykładu-każdy może w swojej cenie bez obaw że szybko sprzeda.....w końcu są wystawione też po 200,300i po 777zł .Generalnie drobniaku chodziło mi o to czy wystawiając je ograniczamy podaż mogącą być wykorzystana do pozycji krótkich?
TAK. Wystawiając je po wysokim kursie zblokujesz je, bo żeby je pożyczyć nie będzie to opłacalne... Tym samym nikt nie pobawi się tym walorem w krótkich akcjach. Żeby zakręcić kółko lub krótkie zlecenie/opcję będzie musiał zdejmować to co jest fizycznie w arkuszu zleceń a nie to co leżakuje na koncie biura w czyimś rejestrze i pożycza na umowę z minimalnym zabezpieczeniem.
> TAK. > Wystawiając je po wysokim kursie zblokujesz je, bo żeby je pożyczyć nie będzie to opłacalne... > Tym samym nikt nie pobawi się tym walorem w krótkich akcjach. Żeby zakręcić kółko lub krótkie zlecenie/opcję będzie musiał zdejmować to co jest fizycznie w arkuszu zleceń a nie to co leżakuje na koncie biura w czyimś rejestrze i pożycza na umowę z minimalnym zabezpieczeniem.
bardzo ciekawe co napisałeś, gdzie można przeczytać więcej o tych krótkich-krótkich pod kółka (zdejmowanych z arkuszu zleceń). Sądziłem, że np marshal "pożyczył" pod shortowanie to co leżakowało w rejestrze w jakimś biurze a nie było wystawione.
Dnia 2023-11-28 o godz. 20:33 ~obserwator napisał(a): > TAK. > Wystawiając je po wysokim kursie zblokujesz je, bo żeby je pożyczyć nie będzie to opłacalne... > Tym samym nikt nie pobawi się tym walorem w krótkich akcjach. Żeby zakręcić kółko lub krótkie zlecenie/opcję będzie musiał zdejmować to co jest fizycznie w arkuszu zleceń a nie to co leżakuje na koncie biura w czyimś rejestrze i pożycza na umowę z minimalnym zabezpieczeniem.
Pomyśl zanim zaczniesz naganiać.
Wystawiasz po 100 zł. Ktoś pożycza na krótką sprzedaż po 100zł przy kursie 50zł.
Wiesz, że to tak nie może działać ponieważ my możemy cofnąć nasze zlecenia za 100zł w dowolnej chwili. To co się wtedy stanie z jego zyskiem i pozycjami? Nagle straci? No nie. Shorty się nagle nie zamkną. Nie stanie się absolutnie nic.
Panowie ! PrzeczytaLam wszystkie te tutaj wpisy. I uważam ze są to nic innego tylko wypociny tutaj piszących. Należy kierować sie wLasnymi spostrzeżeniami i wogOle nie brać tych wpisów wsystkich pod uwagę.Te wpisy za i przeciw nalezy traktować jako zabawę naszych starszych dzieci..Duża buśka Teściowa.
Dnia 2023-11-28 o godz. 22:08 drobniak napisał(a): .... > Wystawiasz po 100 zł. > Ktoś pożycza na krótką sprzedaż po 100zł przy kursie 50zł. > > Już w momencie pożyczenia ma zysk 50 zł. ....
Ależ kosmiczna bzdura. Jakie wystawianie akcji do pożyczki po 100 zł przy kursie 50 zł? Pożyczkodawcę interesują sztuki akcji a nie ich cena.