Z akcjonariatu głównego zniknęło kilka osób, obecnie główny akcjonariusz posiada 87 % akcji, wcześniej było to prawie 92%. Czy jest szansa, że w związku z tym spółka wejdzie w swig80 ?
Przed ogłoszeniem raportu za III kwartał i kilka dni po jego ogłoszeniu w akcjonariacie głównym znajdował sie podmiot PCC chemicals 87 % w udziału w kapitale posiadający 92% na WZA oraz 3 osoby fizyczne posiadające łącznie niecałe 4 % udziału w kapitale. Obecnie żadna z tych osób w akcjonariacie nie figuruje. Jednym z warunków aby spółka weszła do siwig80 jest 10 procent akcji w wolnym obrocie, który wydaje się, ze spółka obecnie spełnia.
Popatrzyłem do raportów finansowych z 2023 roku i tam akcjonariat jest określany jako główny udziałowiec 87,09% i 92,46% oraz pozostali (akcje zwykłe) 12,9 i 7,54%. Ale masz rację bo kiedyś patrzyłem na akcjonariat na portalu Stooq i tam byli wskazani wśród pozostałych, jeżeli dobrze pamiętam, członkowie zarządu PCC Exol oraz chyba przewodniczący RN - łącznie 3 osoby fizyczne. Na ten moment ten portal nie wskazuje tych osób co nie oznacza, że nie są one nadal udziałowcami bo zagregowane wartości procentowe pozostały bez zmian.
Co do wejścia PCC Exol w skład indeksu sWIG80 to nie wypowiem się ale byłaby to bomba :)
@gość a jednak, moje przeoczenie, raporty finansowe 2023 roku dookreślją te trzy osoby zarządzające i nadzorujące wskazując ich dokładny udział w kapitale zakładowym.
Po sprawdzeniu komunikatów dla spółki na stronie gpw w czerwcu 2013 spółka została wykreślona z indeksów (WIG, WIG chemia) za zbyt niską ilość akcji w wolnym obrocie niecałe 6 %, fajnie jakby cos się w tej kwesti zmieniło :)
Ta korekta nadzwyczajna list uczestników indeksów WIG, WIG-Poland oraz WIG-chemia wynika z metodologii, zgodnie z którą w indeksach giełdowych nie mogą uczestniczyć spółki, których liczba akcji w wolnym obrocie jest niższa niż 10%.
Liczba wszystkich akcji: 174,136,643 akcji a 10% to 17.413.664 akcje. Główny udziałowiec ma 151.648.640 akcji, pozostali 22.488.003 akcji, z których łącznie 6.702.492 należy do 3 osób pełniących funkcje nadzorcze czy zarządcze. Czyli obracamy się w granicach 15.785.511 akcji w obrocie - czyli ok. 9%. Wartościowo po kursie 3.0400 z dnia 24.11.2023 mamy 47.987.953,44 PLN.
Wniosek tak niskie obroty jakie obserwujemy zwykle na sesjach nie wynikają wyłącznie z liczby akcji w wolnym obrocie ale z braku chęci inwestorów do brania udziału w obrocie giełdowym przy określonym poziomie kursu. Moim zdaniem wolumen obrotu poprawi się wraz z przejściem kursu na wyższe poziomy a przypomnę, że Spółka będzie musiała poprawiać swoje wyniki - TAK będzie musiała, nie będzie poprawiała, bo zgodnie z ich założeniami inwestycyjnymi, jak i zapisami z ostatniego raportu (który przytaczałem w jednym z moich wcześniejszych wpisów) zarząd został zobligowany przez właściciela do wypracowywania przepływów pieniężnych z działalności operacyjnych w wysokości, które pokryją przepływy z działalności inwestycyjnej i finansowej. Ostatni raport pokazał, że jest to realne. I tak powinno być jeżeli spółka ma dalej rosnąć poprzez realizację inwestycji.
Dlatego jeżeli Spółka chce kontynuować swoją działalność w obszarze założonych inwestycji to będzie musiała poprawiać znacząco zyski i tak będzie poprawiał się wskaźnik P/E. Obrót będzie rósł.
Myślę, że w tym przedziale nikogo już tutaj nie ma no ale mogę się mylić. Na logikę każdy kto miałby w tym przedziale akcje kupowałby po 2,2 jak były lub teraz uśredniając wcześniej do 3 teraz do 4 zł. No ale to moje przemyślenia tak samo jak trzymanie coraz większego pakietu do otwarcia wszystkiego co w budowie ponieważ logika podpowiada tylko jedno .........