to wy jesteście frajerzy. Spółka upada z definicji bo wartość strat na opcjach jest większa niż wartość majątku. Powstanie zapewne inaczej zdefiniowana jednostka gospodarcza a swoje akcje wrzucicie sobie na pamiątkę do szuflady, którą już zapełniliście papierami Toory
nieeee....
to nie ten przy piecu....
przy piecu szybko by się roztopił..
ale że czarno widzi to fakt,
bo ma węgielki zamiast oczu... to ten słynnn - człowiek śniegu ;))))
Sąd w Kielcach ogłosił upadłość Odlewni Polskich z możliwością zawarcia układu. Obecny zarząd nadal będzie zarządzał firmą. „Jestem zadowolony, że wyrok jest już prawomocny” – powiedział Zbigniew Ronduda, prezes Odlewni.
„Myślę, że realnie do zawarcia układu mogłoby dojść w ciągu 3-4 miesięcy” – dodał prezes spółki.
Z wypowiedzi sądu wynika, że zobowiązania Odlewni wobec banków z tytułu opcji walutowanych wynoszą 100 mln zł. „To są wyliczenia banków. Nasza wycena z początku stycznia mówi o 60 mln zł” – powiedział szef Odlewni.
Spółka pracuje nad propozycją układu z wierzycielami. Jej propozycja zakłada częściowe umorzenie długów i częściową spłatę w gotówce rozłożoną na 5 lat.
Poza tym, planowana jest szybka restrukturyzacja firmy. „Planujemy redukcję zatrudnienia, ale bez zwolnień grupowych. Chcemy też obniżyć pensje średnio o 15 proc.” – oszacował prezes Odlewni.
Prezes szacuje, że w 2009 r. obroty firmy spadną o 15 proc r/r. Firma ma być rentowna operacyjnie.
czy to dużo zmienia nie sądzę przez następne 5 lat będą borykać się ze spłatą
upadłośc układowa to zadna upadłość
to zbawienie dla spółki - umorzenie cszęści długów i spłata reszty w ratach.
Ludzie bez podstawowej wiedzy nie powinni zzajmowac sie inwestowaniem.
Biura przed otwarciemrarunku powinny obowiązkowo robić egzaminy
no jasne. I zapominałeś dodać o szczęściu akcjonariuszy. Na toorze też się tak wypowiadano na forum - I gdzie ona teraz jest???. Ogłosiła upadłość na bazie porozumienia z wierzycielami.
NIE MAM SŁÓW.......
po to jest układ, żeby się dogadac......może emisja dla banków czy coś w tym stylu.
część umorzą...
wiele spółek przez to przechodziło - np stx swego czasu, msz....