23 listopada 2023 - Detalion Games, spółka produkująca gry wideo z grupy kapitałowej Movie Games S.A. będzie kontynuowała projekt Rookie. Jest to produkcja klasy AA z gatunku RPG, realizowana dotychczas przez Image Games S.A.
Założyciele Image Games S.A. tj. Movie Games S.A. i Platige Image S.A. jak również Detalion Games S.A. podpisały term sheet zawierający kluczowe postanowienia finalizowanej właśnie umowy. Celem transakcji jest dokonanie zmian własnościowych w Image Games S.A. oraz Detalion Games S.A. a także kontynuacja projektu Rookie, czyli gry AA RPG, realizowanej dotychczas przez Image Games S.A. Obecnie realizacja tego tytułu jest na wstępnym etapie, tzw. Vertical Slice – czyli w pełni grywalnym fragmencie gry, w części pokazującym docelowy wygląd. Detalion Games S.A. będzie w związku z tym kontynuować rozmowy z potencjalnymi wydawcami rozpoczęte w zeszłym roku przez Image Games S.A.
- Jest to ważny moment dla Image Games S.A., gdyż przedmiotowy proces jest jednym z ważnych kroków zmierzających do umożliwienia Image Games S.A. stania się spółką publiczną. – podkreśla Justyna Supernak, członek zarządu Image Games S.A. z ramienia Platige Image S.A. - Movie Games S.A. przeznaczy określony pakiet dopuszczonych akcji Detalion Games S.A. dla osób fizycznych i prawnych, które obejmowały akcje za wkłady pieniężne serii B i C w ramach podwyższenia kapitału zakładowego Image Games S.A. – dodaje.
- Detalion Games S.A. nie wyklucza też dalszych zmian w tworzonym Vertical Slice, celem dopasowania ich do zmieniających się warunków rynkowych i trendów w branży gier, aby łatwiej pozyskać partnerów biznesowych. Projekt Rookie zaczął powstawać ponad dwa lata temu, w odmiennej od aktualnej rzeczywistości rynkowej – dodaje Piotr Gnyp, członek zarządu Image Game S.A. i przewodniczący rady nadzorczej Detalion Games S.A. - Nasze działania to nowe otwarcie dla spółki a także możliwość skupienia się wyłącznie na dalszej produkcji gry oraz dopasowaniu jej do nowych realiów. Tym samym zwiększy to szansę na pozyskanie wydawcy – dodaje.
- Jestem szczęśliwa, że Detalion Games S.A. będzie mogła kontynuować projekt. Jednocześnie taka kontynuacja będzie zgodna ze strategią grupy kapitałowej Movie Games S.A. skupiającą się na grach indie premium i AA a także ze strategią Platige Image S.A. – mówi Agnieszka Hałasińska, prezes Detailon Games S.A..
to detalion bedzie detalionem czy stanie sie image games? info ze image games stanie sie spolka publiczna wskazuje na odwrotne przejecie? i skad pieniadze na dokonczenie takiego niemalego raczej projektu?
Ja to rozumiem w ten sposób, że Movie sprzedaje część swojego pakietu det podmiotom, które brały udział w emisji serii B i C Image Games, a za tą kasę przeniosą do Det to co wypracowali - ze względu na niedawną zmianę warunków kapitałów własnych, które mocno wzrosły coś w rodzaju odwrotnego przejęcia będzie możliwe… tylko nie wiem w jakiej formie - ważne, że wreszcie coś się zaczyna dziać - czekam też na publikację tego gotowego Verticala - wtedy będzie szansa ocenić produkcję, ale z drugiej strony Platige (wspolwłaściciel Image Games) badziewia by nie wypuścili… w grę zaangażowana jest też katowicka spółka Anshar Studios, która brała udział przy tworzeniu m.in. Baldurs Gate 3, więc uważam, że lipy nie bedzie
- Movie Games S.A. przeznaczy określony pakiet dopuszczonych akcji Detalion Games S.A. dla osób fizycznych i prawnych, które obejmowały akcje za wkłady pieniężne serii B i C w ramach podwyższenia kapitału zakładowego Image Games S.A. – dodaje.
może movie games odda swoje akcje za akcje image games dla pozostalych akcjonariuszy image i bedzie mial 100% image a póżniej będzie emisja dla movie - akkce detalion za akcje image games. Ale z tego pieniadze nowe sie nie pojawia tylko ustali sie nowa struktura wlascicielska. juz w spolce publicznej. Pytanie, ile kasy jest jeszcze w image games i na ile zmarginalizują dotycczasowych akcjonariuszy detalion na tym odwrotnym przejeciu. życzę ci by ta marginalizacja byla jak najmniejsza i zeby wyszlo na twoje. Myslalem ze cie ubieraja po 3 zł i za to sobie drukną po 1 zl ale moze jeszcze bedziesz mial swoja victorie )
Wytłumacz mi bom głupi! Po co Platige i ew. Anshar miałby brać akcje dziada MOV? No chyba, żeby je za chwilę spieniężyć bo innej wytłumaczenia nie widzę! To MOV miał zabezpieczyć finansowanie i jaki widać kiepsko im to idzie. Vertical Slice juz podobno zrobiony i przedstawiany na targach i zainteresowania najwidoczniej brak skoro jakieś alpejskie kombinacje proponują . Dobrze, że PLI zmniejszył swoje udziały w tym interesie z MOV....
A co z projektem z Dawidem Jaffem? Co rok to nowa koncepcja. Za rok wymysla coś nowego i dalej nic się nie będzie działo. Na moje oko to Movie się chce zmyć bo nie ma kasy.
Z kasą to dziś wszędzie problem - taka prawda… co do projektu z Davidem Jaffe mam zapewnienie od Prezesa W., że projekt jest podtrzymany, ale na razie wlanie problem z kasą bo to większy projekt… cale szczęście, że oni myślą globalnie i wykorzystują synergię w ramach grupy, więc podejrzewam, że po mam nadzieję udanej premierze dds2 będą mieli inną pozycję negocjacyjną z zainteresowanymi wydawcami na tą naszą gierke
Jesli interesuje Cie jak okrasc w legalny sposob akconarjuszy a przy tym nie poniesc kary ,to zapraszam Cie na bezplatny kurs na Hetan Technologies ....Mateusz K..
Nie porównuj proszę naszej „perełki” z jakimś śmiesznym wehikułem - Prezes W. ma na nas plan - wg mnie lada dzień podpisanie umowy przeniesienia własności akcji na IG, a być może zajawka rzucona na X (coś tam z Lustem co ma być ogłoszone 14.12) też nas dotyczy… zobaczymy
Jeśli do tej pory info nie weszło to do Nowego Roku chyba i tak się nic nie wydarzy… słyszałem, że transakcja musi być zatwierdzona przez Biegłego Rewidenta, a pewnie i do GPW należało złożyć stosowny wniosek, więc myślę, że do połowy stycznia nic się tu nie wydarzy. Życzę Wam Wesołych Świąt i samych sukcesów w Nowym Roku!