Kondycja finansowa firmy HUB.TECH S.A. w III kwartale 2023 roku wykazuje kilka kluczowych trendów:
Spadek wartości aktywów trwałych: Zanotowano spadek wartości aktywów trwałych z 24 988 mln zł na koniec III kwartału 2022 roku do 24 832 mln zł na koniec III kwartału 2023 roku. Spadek ten jest związany z dokonywanymi odpisami amortyzacyjnymi oraz inwestycjami w budynki, urządzenia techniczne, maszyny oraz wartości niematerialne i prawne przez spółki zależne.
Stabilność poziomu produkcji: W aktywach obrotowych zaobserwowano spadek poziomu zapasów w porównaniu z poprzednim rokiem, co wskazuje na stabilność poziomu produkcji.
Wzrost kapitałów własnych: W pasywach bilansu odnotowano wzrost kapitałów własnych w porównaniu do poprzedniego roku, co jest pozytywnym sygnałem. Dodatkowo zanotowano spadek zobowiązań w stosunku do analogicznego okresu poprzedniego roku, co świadczy o dobrej sytuacji finansowej firmy.
Wzrost przychodów ze sprzedaży: Przychody ze sprzedaży Grupy wzrosły o 12% w III kwartale 2023 roku, osiągając poziom 5 182 mln zł wobec 4 625 mln zł w roku poprzednim.
Wzrost kosztów działalności operacyjnej: Jednocześnie zanotowano wzrost kosztów działalności operacyjnej, co było spowodowane głównie wzrostem cen usług oraz kosztów wynagrodzeń.
Wynik finansowy: Mimo zwiększenia kosztów, firma osiągnęła zysk na sprzedaży w wysokości 779 mln zł, co jest wynikiem niższym niż w roku poprzednim, ale nadal potwierdza dobrą kondycję finansową Grupy. Zysk z działalności operacyjnej wyniósł 1 001 mln zł, będąc zbliżonym do wyniku z roku poprzedniego.
Dodatni wynik finansowy w kolejnym kwartale: Jest to kolejny kwartał, w którym Grupa zanotowała dodatni wynik finansowy. Za okres trzech kwartałów 2023 roku, po odjęciu zysków mniejszości, zysk Grupy wyniósł 1 522 mln zł, co jest wynikiem niższym niż w roku ubiegłym, ale nadal pozytywnym.
8. Rozwój i innowacje: Grupa kontynuuje rozwój i innowacje, szczególnie w obszarze ekologicznej chemii gospodarczej i kosmetyków, oraz poszerza swoją ofertę produktową. Rozszerzenie Grupy o Spółkę Inventionbio S.A. gwarantuje dostęp do innowacyjnych wyników badań z zakresu biotechnologii, co przekłada się na wysoką jakość oferowanych produktów
Tak, to wszystko pokazuje nam, że spółka mam możliwość, lecz nie zostaną one wykorzystane do wzrostu kursu. Kurs musi zejść niżej, a milczenie zarządu i kilka kłamstw mi w tym pomoże.
Tak, tylko to jest raport samej Boruty-Zachem Kolor kolego. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. A tutaj masz najważniejsze informację , bo chyba nie umiesz dobrze czytać.
W zestawieniu pasywów bilansu na dzień 30.09.2023 roku., w stosunku do stanu notowanego na dzień 30.09.2022 roku, zaobserwować można zmiany (wzrost) w zakresie kapitałów własnych. Na zmianę ogólnej sumy pasywów mają wpływ pozycje dot. zysku (strat) z lat ubiegłych, oraz wyniku finansowego za okres bieżący. Pozytywnie odnotować należy również spadek zobowiązań w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego, wynoszą one 94,25 mln złotych w bieżącym okresie sprawozdawczym wobec 123,91 mln złotych w roku 2022. Wpływ na taki stan rzeczy miało przede wszystkim zmniejszenie o przeszło 3 mln w stosunku do stanu na dzień 30.09.2022r. pozycji zobowiązań długoterminowych oraz również o przeszło 6 mln zobowiązań krótkoterminowych. Świadczy to o dobrej dyspozycji finansowej Grupy i jej płynności finansowej, co potwierdza również analiza rachunku przepływów finansowych i znaczny poziom wartości posiadanych na koniec okresu sprawozdawczego środków pieniężnych, który wyniósł przeszło 9,5 mln złotych. Analizując wartości przychodów i kosztów przedstawionych w wariancie porównawczym rachunku zysków i strat w III kwartale 2023 roku, odnotować należy wzrost (o 12%) przychodów ze sprzedaży Grupy, które wyniosły 51,82 mln zł. wobec 46,25 mln zł. zanotowanych w analogicznym okresie roku ubiegłego. Wpływ na powyższe miała przede wszystkim łączna wartość przychodów ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów, która w III kwartale 2023r. jest na poziomie wyższym (o blisko 29%) niż w okresie analogicznym roku poprzedniego i wyniosła 48,71 mln. zł. wobec 37,84 mln. zł. zanotowanych w roku ubiegłym przy jednoczesnym, co warto podkreślić, zmniejszeniu wartości stanu zapasów w bieżącym okresie sprawozdawczym (3,12 mln. zł. wobec 8,41 mln. zł w roku ubiegłym). Powyższe potwierdza również fakt, iż Grupa zmniejsza poziom stoku magazynowego o czym pisano wcześniej przy wskazaniu poziomu zapasów w aktywach bilansu. Analogicznie do wzrostu przychodów w III kwartale 2023r. zanotowano również wzrost poziomu kosztów działalności operacyjnej, które wyniosły w bieżący kwartale 44,03 mln zł. wobec 36,91 mln zł. w roku ubiegłym. Analiza jednak poszczególnych kosztów działalności wskazuje, iż te, w bieżącym okresie sprawozdawczym, większym stopniu niż to miało miejsce w analogicznym okresie roku poprzedniego obciążają wynik finansowy co potwierdza obserwowany od kilku kwartałów ciągły wzrost cen usług a także kosztów wynagrodzeń. Wynikiem powyższego w III kwartale roku 2023 Grupa uzyskała wynik na sprzedaży (zysk) wynoszący 7,79 mln zł. który chociaż jest wynikiem niższym niż zanotowany w III kwartale 2022r. (zysk wynoszący 9,34 mln zł) nadal potwierdza dobrą kondycję finansową Grupy.
W oczach widać jak wszystko im wygasa a kondycja słabnie jak u piłkarza zaciągniętego w latach. Jak tak dalej pójdzie, wydolność spółki oceniam nie dłużej niż 4 lata. Prawdopodobnie stąd jest to wytapianie się ceny akcji od kilku lat, które zachodzi już do groszy 30. Świadomi Inwestorzy przenoszą środki na bardzie gwarantowane aktywa.
Oczywiście jak nigdy nie widziałem świadomego inwestora. Szef czasami wpada zlecić jakieś nowe spółki do naganiania, a tak to siedźmy w pampersach bez przerwy kilka godzin.
Nie ma już porządny trolli. Ja się staram, pracuje nad każdym wpisem, żeby to kłamstwo lub oszustwo przeze mnie zamieszane miało jakiś sens, a późnej szef każe mi też pisać jako jaminadze, czy Luj i okazuje się, że trolle to bezrozumne pajace. Nikt już nie docenia naszej pracy. Ja mogę wam obiecać, że będę się starał, ale za poziom innych nie odpowiadam.