Aby było jasne: kibicuje porozumieniu i uważam, że w interesie każdego posiadacza akcji jest do niego przystąpić. Natomiast nie bardzo rozumiem "hejt" że tylko 10 osób wpłaciło kasę. Po pierwsze info o danych co do wpłaty było 1 - później już tylko odwołania do tego jednego (serio taki problem powtórzyć informacje przesłane ludziom?). Po 2 - skoro łatwiej jest aby tylko duzi byli formalnie w porozumieniu (no bo jest rzeczywiście tak łatwiej) to mali poczuli się niepotrzebni albo potrzebni do składki. Nie fajnie to brzmi, ale przekaz uproszczony był taki: zamierzamy formalnie tylko dużych bo jest tak prościej, ale kasę niech dadzą wszyscy. Po 3 -rozłożenie kasy proporcjonalnie do udziału akcji w porozumieniu. Jest różnica między gościem który włożył w spółkę 5 tyś albo 2 tyś złotych a tym który włożył w nią 50tyś złotych. Jeszcze raz. Porozumienie robi świetną robotę i to jest ogrom pracy kilku osób tak naprawdę dla dobra wszystkich posiadaczy akcji. Rado (i piszę to z całą sympatią, naprawdę) - jesteś butny, sam wiesz jak krzyczałeś i jak pomyliłeś się mówiąc o spółce. Może masz takich charakter i sposób przekazu ale takimi tekstami z sarkazmem i pretensją nikogo nie zachęcisz do wsparcia porozumienia. Trzeba do znudzenia powtarzać dlaczego warto porozumienie wesprzeć, natomiast powyższe teksty tylko odpychają.
@Mikołaj Po pierwsze to specjalnie dla małych akcjonariuszy(podany zakres ilościowy akcji), co jest ujęte w piśmie, została zaproponowana dobrowolność wpłat. Po drugie, specjalnie formalne porozumienie założyły dwie osoby. Jak wyobrażasz sobie kontrolę stanu posiadania 52 osób w trakcie trwania porozumienia? Przecież to jest niewykonalne. W przypadku zwołania NWZA każdy chętny będzie mógł partycypować na zasadzie bezpośredniej lub pełnomocnictwa lub po prostu kibicować. Powyższe nie byłoby możliwe, gdyby nie ta inicjatywa. Co do ilości powtórzeń w wiadomościach informacji dotyczącej sposobu wpłaty- nie ja się tym zajmowałem, ale nie róbmy też problemu z tego, że ktoś musi wrócić do pierwszego pisma, żeby sprawdzić, jak partycypować w inicjatywie
@Luka przeczytałeś wgl to pismo ze zrozumieniem? Przecież jest próg stanu posiadania, poniżej którego jest dobrowolność wpłat. Kwestia pieklenia się o taką kwotę powyżej tego ustalonego progu jest niedorzeczna. Chyba, że ktoś woli stracić kilanaście/kilkadziesiąt/kilkaset tysięcy złotych, a szkoda mu wydać 399 zł. Wtedy to i komentarz jest zbędny.
Dostałam chyba jak wszyscy na samym początku dokument z pismem od SII o kosztach obsługi. Na poczatku wysyłane były dwa pisma, dokumenty tekstowe. To było jedno z nich.
Do Ww. Ale mam ci te szanse procentowo podać, czy o co ci chodzi? Sorki, na śmiech mi się zebrało, chociaż sytuacja nasza tutaj wcale nie zabawna. Co do drugiego pytania, to chyba nie mi je powinienes zadawać, tylko mailowo założycielom inicjatywy
Panowie i Panie a w szczególności @ Mikołaj szanujmy swój cenny czas i bądźmy razem produktywni. Wolę napisać raz a konkretnie niż po 10 razy klepac i pisac to samo do wszystkich, ja naprawdę mam co robić i czas jest moja najcenniejsze waluta. Każdy oczekuje że praca wykonuje się sama nic bardziej mylnego nie wykona się sama, pisałem że przyda się każdy do pomocy. Rozumiem że Pan się zgłasza? Świetnie proszę o kontakt po instrukcje na pocztę. Zagospodarujemy Pana też.
Chyba się za bardzo z Radem zagrzaliście na wiadomość wyżej. Racja - trzeba szanować czas i ludzi też. Co za problem wysłać ludziom jeszcze raz instrukcje? Szkoda czasu na kopiuj-wklej? Pogrubienie infa o wpłacie i zaznaczeniu jakie są limity? No ale lepiej powtarzać kilka razy ze wpłaciło 10 osób - na to czas jest. Niech Rado dalej udaje najmądrzejszego - na bank ludzie będą się zabijać aby z nim w porozumieniu być. Szkoda że nie poszedł po rozum do głowy jak ludziom wmawiał bzdety przed zawieszeniem kursu. Czytać też nie umie ze zrozumieniem bo w poście wyżej jest jak bym przyznana racja że łatwiej jak 2 osoby są oficjalnie w porozumieniu. A jaka jest wiarygodność Rado? Nikt nie podważa że porozumienie robi robotę i że kosztuje to wiele czasu. Ale Wy sie obrażajcie się i bądźcie butni dalej. Brawo. Już za Was napisze aby zaoszczędzić Wam czas: tylko 10 osób wpłaciło! Reszta niech idzie po rozum do głowy!
@aberracja sorry, ale co wgl wnosi twój komentarz? Ja dostałam w jednym wątku informacje, to jak mi ktoś przypomniał o wpłacie, to jaki to dla mnie problem otworzyć pierwotne pismo jednostronnicowe i odnaleźć numer konta? Masz innych inwestorów za niepelnosprytnych, że mają problem takie informacje wyszukać? Ja składkę wpłaciłam i bede wnioskować do założycieli o to, żeby te osoby, które tego nie zrobiły nie miały dostepu do informacji oraz pomocy prawnej. Łatwo komentować na forum, a palcem nie kiwnac i ja rozumiem Rada i Złego, bo ludzie się deklarowali a jak przyszlo co do czego, to się większość wypięła. Nie zdziwię się, jak im będzie bardziej na rękę tylko o swoje interesy zadbać i tych kilku osób, co się chociaz zaangazowalo symbolicznymi kwotami finansowo
@Zainteresowana - Na bieżąco korygować kwotę?! Jakty sobie to wyobrażasz xd jak potem będzie się SII rozliczalo z ludzmi? Oni tam nie są od cyrków, tylko od pomocy prawnej. Wpłata jednej okreslonej kwoty od początku do końca, potem przy ewentualnej nadplacie zwrot każdemu indywidualnie na konta jednakowej nadplaconej wartości. Wszystko jest opisane w dokumentach przeslanych przez @zlego. Cos odnoszę wrażenie, że tu parę osób dzisiaj próbuje robić krecia robote.
Droga Pani na czas umawiania SII było około 40 osób to i składka liczona była na mniejszą ilość osob, ponowilem prośbę o opłatę dając szansę nowym na doszlusowanie do reszty. Koszta i tak będą rozliczone na koniec i jeśli każdy poważnie by podchodził to jeszcze by się zwróciło nadplate. Nie szukajcie winy w tych co za wszystko z góry sami płacą ze swojej kieszeni. Nie moja wina ze ludzie odpowiadają z opoznieniem po miesiącu od posta. Już więcej nie będę uczestniczył w takich dyskusjach. Są naprawdę ważne sprawy do załatwienia a nie tam pochylanie się nad drobniakami w takiej chwili. Nie ma nic za darmo w życiu.
dobre jaja. przecież to od tego rado się zaczęło ze biadolił ze 10 osób wpłaciło. może jeszcze baner na marszałkowskiej zrobicie z hasłem "wpłaciło tylko 10 osób". Macie grupę, dbajcie o tych co w płacili i tyle. ktoś się zgłosił i nie wpłacił to piszcie do nich bezpośrednio. co w ogóle porozumienie obchodzą anonimy na forum? to albo jest akcja reklamowa aby jeszcze ściągnąć kogoś do prozumiena i żeby wpłacił kasę (bo na te chwile do tego tylko są potrzebni) albo rado jest 19 latkiem który płacze wszędzie dookoła i znalazł sposób jak jeszcze bardziej naciąć ludzi w butelkę - bo pamiętać trzeba ze on tu kilka miesięcy lobbował tu za spółka i obrażał wszystkich dookoła. a teraz pierwszy bohater i mądrala. Ciebie zły nie kojarzę ale jak ten specjalista od "badania poziomu zaleszenia" jest tam kimś ważnym tym porozumieniu to Ci co wpłacili maja ogromna wiarę. foszki na wpisy i teksty typu "nie będę juz tu pisał" pomijam bo mi się podstawówka przypomina. różne rzeczy juz tu widziałem na forum, ale to jest po prostu kabaret co tu się wyrabia
@Mieszko piękny tekst, szkoda tylko, że już w pierwszym zdaniu jest kłamstwo. Ale co do jednego masz rację. Kontakt od teraz już tylko z ludzmi zaangazowanymi przez SII. EOT.
Rado. Usuń się w cień na jakiś czas. Ludzię Cię pamiętaja jako nagona na Vistal. Nie dającego sobie przetlumaczyc w jakim opłakanym stanie jest spólka. Zniechęcasz do porozumienia. Zniechęcasz ludzi. - Samym sobą.
Kisnę ze śmiechu. pierwsze zdanie to: "dobre jaja". rado miej choć trochę wstydu i weź się schowaj. zobacz pierwszy wpis zaraz po wrzuceniu przez kogoś linku. płacz ze 10 osób wpłaciło i tak w samo innych watkach na forum. robić z tobą interesy to pewność ze straciło się nie tylko kasę włożona na akcje vistalmu ale i kasę na którą naciągasz w tym porozumieniu - z tobą w ekipie to nie ma prawa się udać. i to jedyny wniosek jaki się nasuwa z tych wpisów. naganiacz z ciebie i gbur - przez kilka miesięcy naganiał i pokrzykiwał, udawał znawcę, a teraz zbawcę narodu tu udaje. mądrzyj się dalej, no dawaj powiedz cos jeszcze specjalisto od badania zaleszczenia.
Dnia 2023-11-22 o godz. 09:31 ~Owca napisał(a): > Dla tego dla dobra porozumienia. Niech ten typ Rado usunie się. Zrobić anonimową ankietę? Jak bedzie za? Obiecasz rado,ze usuniesz sie w cien?
Widać jak na dłoni,ze jest pare osób ,które próbują zniechęcić akcjonariuszy do porozumienia i wzięcia udziału w dalszych krokach .
Apeluje do tych ,którzy chcą pomoc pozostałym ,nie dajcie się sterować .
Wszystko jest w toku ,a każdy kto dołączy zwiększy moc porozumienia i jego możliwości .
Jeśli nie dołączycie to przyjechać na walne i zagłosować tez możecie do czego zachęcam .
Póki co to potrzebują po 400zł od łebka. 5% akcji już mają we dwóch i jeśli UNIQA się nie będzie uaktywniać to tak naprawdę mają większość. Oficjalnie 2 osoby w porozumieniu. Reszta jest na gębę. Wpłacasz cegiełkę i w zamian dostajesz maila. I za tym stoi gość który kilka miesięcy pokrzykiwał i zaklinał rzeczywistość ze spółka będzie szła w górę na giełdzie. Rzeczywiście bardzo to wszystko prawilne dla małych co mają wpłacać kasę. Słusznie tu jednak ktoś powiedział - niech każdy odpowiada za siebie. Dla mnie osobiście wniosek jest jeden z ostatnich miesięcy: jeśli Rado coś mówi to znaczy, że będzie odwrotnie. A Wy róbta co chceta tylko nie płaczcie później.
Mnie zastanawia tylko co będzie miała z tego osoba, która dorzuci cegiełkę? Bo prawnie nic. A jak spółka padnie to komu syndyk rozdzieli hajs? Tym na gębę czy tym z porozumienia? :)
Nad wszystkim mieszko będą czuwać prawnicy z SII. Także nie martw się o inicjatywę. I tak byś nie wpłacił - pojawiłeś się z nikąd nagle po komunikacie i zacząłeś mnie obrażać ad personam. Nic sobie z tego nie robię i w sumie nie obchodzi mnie co ty tu robisz i w jakim celu. Poużywaj sobie ile chcesz na tym forum, a działaniami ludzi, którzy poza chamskimi wypocinami na bankierze coś więcej potrafią sobie głowy nie zawracaj. Żegnam
Dokładnie. Lepiej będzie jak Rado zamilknie. Zraża,odpycha i ludzie nie mają zaufania do typa,który naganiał. Pisał o smaczkach w raportach i innych,w które ślepo „wierzył” Wungiel wylewal mu kubeł zimnej wody na głowę. Teraz rado(celow z małej litery) struga wielkiego bohatera i supporta poszkodowanych. Litości… masz tupet człowieku. Spoglądasz w lustro??