• Pb Autor: ~Antonio [37.60.29.*]
    Wypełnia się Wizja Woli
    https://www.pb.pl/cognor-szykuje-megainwestycje-1201114
  • Re: Pb Autor: ~Althor [89.64.26.*]
    O kurde...:(
  • Re: Pb Autor: ~nowy [31.60.133.*]
    Że co?
  • Re: Pb Autor: ~Moimzdaniem [79.191.62.*]
    Panowie, strona główna, teraz albo nigdy.
  • Re: Pb Autor: ~Althor [37.47.243.*]
    Ja jestem pełen obaw ale w sumie racja że rozwijać się trzeba. Ma rozmach nasz Prezes
  • Re: Pb Autor: ~stalowy [46.205.208.*]
    O zapowiedzi do realizacji bardzo długa droga.
    COG nie zrealizuje samodzielnie takiej inwestycji. Poza tym, osobiście uważam, że dla COG znacznie lepsze byłoby przejęcie HCz.
    Za 3 mld PLN czyli jakieś 750 mln $ to Liberty Steel przejął huty w Polsce, Czechach, Rumunii i na Węgrzech o potencjale produkcyjnym 4-5 mln ton.

Obawiam się, że rynek nie przyjmie entuzjastycznie zapowiedzi Przemka.
  • Re: Pb Autor: ~Kalwa321 [31.186.220.*]
    Jak na razie obroty petarda.
  • Re: Pb Autor: ~Moimzdaniem [31.60.89.*]
    Ja kupuje. Prezes sam tego 30 nie zrobi.
    Tylko prezes może podbić do 30 ale nie teraz. Może jak będzie chciał zrobić rajd Św. Mikołaja to podciągnie do 10 PLN ale osobiście zakładam większe wzrosty na początku 2024. Nowy rząd + środki z KPO powinny pozytywnie wpłynąć na cenę akcji. Nie tylko COG :DD
  • Re: Pb Autor: ~dollar [78.11.55.*]
    pamiętaj, że większość nie ma racji
  • Re: Pb Autor: ~Antonio [37.60.29.*]
    Stalowy, ty jakiś negatywny nagon jesteś. Cokolwiek to źle
  • Re: Pb Autor: ~-Althor [213.192.69.*]
    O kochany, akurat stalowy tutaj reprezentuje bardzo wywazone opinie. Byc moze, po poltora roku, w koncu mamy ta slynna info, choc chyba nikt tego nie przewidzial :)
    :DD

Mam worek akcji COG ale nie będę pisał o rakietach i innych super informacjach jak uważam inaczej.

O kursie akcji decyduje wyłącznie prezes, przynajmniej o wzrostach. Bez jego zakupów nie było żadnego większego ruchu do góry i takie są fakty.
    Niestety opowieści o inwestycji za 3 mld PLN odbieram jako przejaw megalomanii. Po 2 latach bardzo dobrych wyników prezes snuje wizję jakby już spółka miała zapewnione zyski na poziomie 500 mln rocznie.
    Dobra sytuacja COG wynika z jej niskiego zadłużenia. Jeszcze 5 lat temu spółka walczyła o środki na płatności kuponów od obligacji.
    COG już raz przeszarżował z inwestycjami na kredyt i wolałbym, żeby to się nie powtórzyło.
    Jak dla mnie bardziej atrakcyjne jest przejęcie HCz i to pod każdym względem.

Co do potencjału przemysłu zbrojeniowego i HSW to miesięczna produkcja Krabów wynosi …… 2 sztuki :DD

Tak, wiem, nowa huta miałaby produkować blachy cienkie ale chciałem przypomnieć jaki wkład w wyniki COG ma stal pancerna.

PS. Trzymam kciuki za dalsze wzrosty. Nie będę już komentował planów Wizji i Woli.
  • Re: Pb Autor: ~joe [77.222.236.*]
    Stalowy 3 mld to (moim zdaniem) za dużo na Cognora. Myślę, że może chodzić o udział SP w tej inwestycji. Państwo chce zastąpić import stali ze wschodu własną produkcją. Poza tym duże potrzeby ma przemysł zbrojeniowy (w niedalekiej przyszłości Borsuki, czołgi K2 itd.) i automotive.
  • Re: Pb Autor: ~Moimzdaniem [31.60.89.*]
    Tak nakazuje logika i tak powinno być. Na zachodzie rządy powykladaly grube miliardy na budowe zielonych hut. Tych ultra zielonych tzn z bezp redukcja wodorem, Polska też powinna to zrobić ale cxy tak będzie to bardzo ciężkie pytanie. Mnie bardziej interesuje... jak się czyta ten artykuł wygląda jakby prezydent Stalowej Woli "chlapnal" zdradzając inwestora. Ciekawe czy to było celowe i porządane przez Przemka czy zupełnie odwrotnie. Przedstawia się Cog jako opozycja/alternatywa do partyjnego radioaktywnego pomysłu Sasina. Tak odbieram artykuły, jako komunikację otwartą do elit, polityków...
[x]
COGNOR 5,76% 7,35 2025-10-03 17:01:41
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.