W związku z wezwaniem jakiś czas temu poruszyłem na forum temat możliwych „słabych” wyników za 3 kwartał aby skłonić do odpowiedzi na wezwanie. Przejrzałem na spokojnie raport. Przychody w stosunku do poprzedniego kw. ładnie wzrosły. A trzeba pamiętać ,że część sprzedaży celowo mogła być przesunięta na 4 kw. Przychody pomimo tego wyglądają dobrze więc gdzie jest zysk ? Polecam sprawdzić pozycję kwartalną „Zobowiązania krótkoterminowe z tytułu dostaw i usług”. http://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-bilans/NEWAG
Na końcu raportu są opisane zawarte umowy. Podliczyłem , razem z opcjami to ~ 5,5 mld zł. Ponadto PKP odgraża się,że jeszcze w tym roku podpisze kontrakt na 95 Gryfinów 200 za 3,5 mld. Woj. Śląskie zdecydowało się na 30 Impulsów za 1,5 mld. PKP sprawdza formalności przed podpisaniem kontraktu na 46 Gryfinów 160 za 1,2 mld. Daje to prawie 12 mld zł. w umowach !!!
Miłego weekendu.
Z tych 7 mln Newag weźmie pewnie 2 ale to nadal kosmos. Przy minimum 20% marży, bo to głównie lokomotywy w najbliższych latach mamy ok. 12-14 mld przychodu i 2-2,5 mld zysku netto na najbliższe 5-6 lat. Po 250 do nawet 400 mln netto. Tu cena 40-50 zł za akcje należy się jak psu buda, a przy C/Z sami policzcie o ile więcej. 100 zł No to przy 50 zł to raptem C/Z 7,5
Dnia 2023-11-18 o godz. 20:12 ~baton napisał(a): > dzięki za info.myślę że wezwanie na akcje nie było dziełem przypadku..czas pokaże, lokomotywy dwu systemowe to pierwsze takie w europie .
Lokomotywy dwusystemowe, trzysystemowe i nawet czterosystemowe istnieją w Europie od wielu lat. Newag produkuje takie od dość niedawna.
Dnia 2023-11-18 o godz. 23:10 ~Kejn napisał(a): > Dnia 2023-11-18 o godz. 20:12 ~baton napisał(a): > > dzięki za info.myślę że wezwanie na akcje nie było dziełem przypadku..czas pokaże, lokomotywy dwu systemowe to pierwsze takie w europie . > > Lokomotywy dwusystemowe, trzysystemowe i nawet czterosystemowe istnieją w Europie od wielu lat. Newag produkuje takie od dość niedawna.
dragon 2 to pierwsza tego typu lokomotywa w europie; https://www.newag.pl/pierwsza-w-europie-szescioosiowa-lokomotywa-newag-dragon-2-z-zezwoleniem/
newag pracuje także na pierwszą na świecie lokomotywą 4 osiową ;
Dnia 2023-11-20 o godz. 11:23 ~Nowy napisał(a): > Czyli cały zysk wydali na zapasy aby móc produkować na pełnej ku….
No proszę Nowy Czyli potwierdzasz, że wszystkie niewypłacone dywidendy w postaci zysków zatrzymanych są kredytowaniem przyszłych jeszcze większych zysków w postaci zapasów konsumowanych obecnie. Czyli to my obecnie kredytujemy rozwój firmy i kolosalne przyszłe zyski. Mamy prawo oczekiwać rzetelnej wyceny spółki i w przyszłości solidnej dywidendy w miejsce skandalicznego poziomu wezwania oraz równie skandalicznej zapowiedzi ucieczki z giełdy z naszymi zyskami zatrzymanymi oraz korzyściami utraconymi z tytułu korzystania z kasy akcjonariuszy, która w postaci zapasów zapewnia dynamicznie zwiększającą się produkcję.
Dnia 2023-11-20 o godz. 12:05 ~PPP napisał(a): > Dnia 2023-11-20 o godz. 11:23 ~Nowy napisał(a): > > Czyli cały zysk wydali na zapasy aby móc produkować na pełnej ku…. > > No proszę Nowy > Czyli potwierdzasz, że wszystkie niewypłacone dywidendy w postaci zysków zatrzymanych są kredytowaniem przyszłych jeszcze większych zysków w postaci zapasów konsumowanych obecnie. > Czyli to my obecnie kredytujemy rozwój firmy i kolosalne przyszłe zyski. Mamy prawo oczekiwać rzetelnej wyceny spółki i w przyszłości solidnej dywidendy w miejsce skandalicznego poziomu wezwania oraz równie skandalicznej zapowiedzi ucieczki z giełdy z naszymi zyskami zatrzymanymi oraz korzyściami utraconymi z tytułu korzystania z kasy akcjonariuszy, która w postaci zapasów zapewnia dynamicznie zwiększającą się produkcję.
Zapasy pozostają przynajmniej w spółce, chociaż rzeczywiście kosztem akcjonariuszy ale na usługi zewnętrzne wydali ponad 200 mln i tu możliwości ........................
Sprzedałem dzisiaj papiery innej spółki i dokupiłem jeszcze NEWAG - zobaczymy co będzie? Liczę na nie powodzenie wezwania i po tych wszystkich latach od debiutu na rajd kursu. Oczywiście nie wiemy co się stanie, Pan Jakubas nie lubi dzielić się z innymi swoimi piniędzmi, więc moja zagrywka jest ryzykowna. Uważam, że spóła jest warta o wiele więcej niż jej obecna wycena.
Ale przecież Pan Jakubas nie jest włascicielem 100% akcji Newagu. A skoro tak to kasa przypadająca na pozostałych akcjonariuszy to nie jest żadna łaska i chęć lub nie chęć do dzielenia się tylko jego psi obowiązek.