Grupa Cersanit miała ponad 106 mln zł straty netto w IV kw.
WST, ESPI
01.03.2009 10:21
Czytaj komentarze(0)
Zobacz na forum ({PostCount})
W czwartym kwartale 2008 r. skonsolidowane przychody ze sprzedaży grupy Cersanit wyniosły 321,458 mln zł wobec 354,502 mln w analogicznym okresie 2007 r.
Na poziomie operacyjnym skonsolidowany zysk zwiększył się do 49,869 mln zł z 42,167 mln zł rok wcześniej. Jednak na poziomie netto skonsolidowana strata osiągnęła poziom 106,554 mln zł wobec 14,5 mln zł zysku w IV kw. 2007 r.
Dnia 2009-03-01 o godz. 11:28 ~investorek napisał(a):
> biorąc pod uwagę sytuację rynkową jest ok.
Ważne że zysk
> operacyjny poszedł w górę.
Dla mnie facet sam sobie pożycza euro i powstają straty, opcje to margines i to chyba robiony zgodnie z zasadami, gdyby pożyczał euro od kogoś innego to byłoby żle, a firmy sam nie będzie dołował, produkcja do przodu na moje tylko ten cholerny kryzys przeszkadza
Dlaczego uważasz że sam sobie pozycza ? Wydawało mi się do tej pory że kredytów udzielają banki.Ale przyznam szczerze ze nie znam szczegółowo tej spólki więc chętnie poczytam opinię kogos bardziej w temacie zwłaszcza że w piątek kupiłem kilka kilo i w sumie miałem zamiar zwiększyc jeszcze zaangażowanie ale w tej chwili to nie wiem czy to dobry pomysł.
Jeśli wynik spółki został zwalony głównie przez kredyty zaciągnięte w walutach obcych to chyba nie mozna się spodziewać szybkiej poprawy.Euro i dolar jest teraz duzo wyżej niz pod koniec roku.
Z drugiej strony giełda to tylko spekulacja( teraz zwłaszcza) a ptaszki cwierkają że zagranica trochę podpompuje WIG 20 i złotówkę.
Cersanit w momentach odbicia bardzo dynamicznie ostatnio idzie w górę , mocniej niz inne papiery.