• pomoc Autor: ane [89.174.171.*]
    witam
    posiadam kilka kredytów w różnych bankach nie spłacam wszystkich co miesiąc mam opóźnienia w spłatach.
    Napisałam pisma do banków o zawieszenie rat na 3 miesiące zgodził się jeden,dwa odmówiły a pozostałe jeszcze nie odpisały.To wygląda tak gdzie płacę raty mniejsze to bank zgodził się zawiesić ratę,a tam gdzie płacę większe raty nie zgadzają się.
    Zeby była możliwość połączenia tych dużych kredytów w jeden napewno rata byłaby mniejsza tylko teraz to ja już napewno nie posiadam zdolności kredytowej a oni potrzebują zabezpieczenia w postaci hipoteki,której nie posiadam.
    mój dochód to 1260zł a łączna rata miesięczna kredytów to 2890 zł.
    już niewiem co robić więc proszę o pomoc.
  • Re: pomoc Autor: arkadiusz_krol [62.87.131.*]
    Witam,
    Nie ma innej możliwości jak tylko droga porozumienia się z Bankami. Moim zdaniem należy argumentować trudną sytuacją finansową i chęcią ponad wszystko spłąty zadłuzenia. Może uda się uzyskać jakieś umorzenie?
    Pozdrawiam
  • Re: pomoc Autor: tom858 [83.4.120.*]
    Witam serdecznie mam bardzo podobną sytuacje do pani,tez mam sporo kredytów i nie stac mnie na ich spłate,kierowałem sie do banków z prozba o zawieszenie ale kazdy ma to w dup........... jezeli znajdzie pani jakis ciekawy sposub jak to zalatwic czy ewentualnie jak sie pani uda ztego wyjsc prosil bym o jakas podpowiedz,nie boje sie dostac komornika lecz boje sie czy za to nie zamykają i nie wiem jakie bank dolicza kary za brak spłaty mam nadzieje ze bendziemy w kontakcie i wzajemnie sobie pomozemy pozdrawiam
  • Re: pomoc Autor: ane [89.174.171.*]
    stoje w miejscu niewiem co robic a telefony sie urywaja
    Co słychać u pana w sprawie kredytów,bo chyba jest już po mnie...
  • Re: pomoc Autor: marcin_wrobel [193.239.56.*]
    a może uda się ogłosić upadłość konsumencką? proponuje poczytać o tej ustawie bo w jej założeniach sąd może pomóc rozłożyć raty kredytów na dłuższy okres, czy nawet umorzyć część z nich...nie wiem tylko czy takowa weszła już do polskiego prawodawstwa, pozdrawiam
    dziękuję ale nie mogę bo nie posiadam np:mieszkania na własność,czytałam że takie mieszkanie jest sprzedawane itd.
  • Re: pomoc Autor: czarna715 [88.199.158.*]
    Dnia 2009-03-25 o godz. 08:36 ane napisał(a):
    > dziękuję ale nie mogę bo nie posiadam np:mieszkania na
    > własność,czytałam że takie mieszkanie jest sprzedawane itd.
    Dnia 2009-03-25 o godz. 08:36 ane napisał(a):
    > dziękuję ale nie mogę bo nie posiadam np:mieszkania na
    > własność,czytałam że takie mieszkanie jest sprzedawane itd.
    Witam! Mam równierz kłopoty ze spłatami kredytów.Żaden bank nie chciał iść ze mną na ugodę pomimo moich pism i późb.Zostałam sama z czwórką dzieci po śmierci męża i od tamtej pory mam łopoty.Moja sytuacja jest taka,mieszkam u teściów(dom jest rodziców zmałego męża)mam rętę rodzinną (576zł)zasiłek rodzinny z wychowawczym(1140zł)i to wszystko.Komornik zablokował mi konto i nie mam nic nawet złotówki z czego mam żyć,a święta za pasem .Moje dzieci już drugi dzień jedzą ziemniaki,frytki ,placki bo muszę im coś dać jeść.Niestety na teściów nie mogę liczyć.Chciałabym założyć sprawę o bankructwio bo przecież nie mam nic ,ale nie wiem jak to zrobić POMOCY
    Witam,
    dziś weszła w życie ustawa o upadłości konsumenckiej.
    Żeby ogłosić taką upadłość należy do sądu rejonowego właściwego ze względy na Pani miejsce zamieszkania złożyć wniosek o ogłoszenie upadłości (wzory są dosptępne w internecie). Taki wniosek podlega opłacie - 200,00 zł.
    Sąd wydaje postanowienie o ogłoszeniu upałości a cały Pani majątek jest przeznaczany na spłatę wierzycieli. Jeżli pomimo spłaty pozostanie jakieś zadłużenie sąd ustali dodatkowo plan spłay na max. 5 lat. Dopiero po tym terminie będzie możliwe umorzenie pozostałych, a niespłaconych zaległości.
    a co będzie z osobami które nie posiadają własnego mieszkania i nie mają majątku?co oni mogą im dać?
    Witam,
    W takiej sytuacji w skład masy upadłości wejdzie pozostały majątek upadłego-dłużnika.
    dziękuję za odpisanie na razie jeszcze pracuję a co do majątku to w ogóle nie mam jeszcze się nie dorobiłam.
    pozdrawiam
  • Re: pomoc Autor: czarna715 [87.96.69.*]
    Witam! Nie mam żadnego majątku,mój zmarły mąż zostawił mi tylko długi.Mam tylko rente i zasiłek rodzinny z wychowawczym na nas pięcioro.Czy w takiej sytuacji mogę złożyć wniosek o bankructwo?
    Witam, fakt, że nie posiada Pani większego majątku nie powinien mieć znaczenia. Ważny jest stan niewypłacalności oraz fakt, że niewypłacalność powstała na skutek wyjątkowych i niezależnych od Pani okoliczności.