• Wyniki słabe więc dalsza stagnacja Autor: ~Gruby [88.199.162.*]
    co może zmienić postrzeganie firmy to :

zakupy akcji przez zarząd ( wiara w rozwój firmy w kolejnych okresach
    sprzedaż działek i wpływ do kasy 2,5 mln zł lub więcej
    przeszacowanie zakupionych nieruchomości wzrost aktywów

Spółka spłaca zobowiązania w kolejnych kwartałach odsetki powinny być mniejsze

pojawiło się pozycja 260k aktywa w budowie ??? ( brak informacji )

cena akcji nioska do posiadanego majątku ale brak płynności nie przyciąga zainteresowania

• Re: Wyniki słabe więc dalsza stagnacja Autor: ~rt [155.145.195.*]
    Kol. Gruby,

Ile razy Ci pisalem, zebys przestal w koncu patrzec na te numerki tylko przejechal sie do jednego czy drugiego lokalu, sprobwal tej niedobrej pizzy czy zobaczyl, ze ten niby swietny lokal na Zagnanskiej wcale nie przynosi takich zyskow jak tu wszystkim obiecywales, po prostu w tygodniu swieci pustkami... A samymi weekendami nie jest w stanie wyjsc na plus.
    Naprawde, przestan byc 'niedzielnym' akcjonariuszem i sam przekonaj sie, ze ta spolka nic jest nie warta.
    Jest tyle naprawde perspektywicznych spolek, a Ty nadal wierzysz, ze cos sie tu poprawi. Otoz nie poprawi sie i pisze to juz od dobrych kilkunastu miesiecy, jestem ciekaw kiedy w koncu to zrozumiesz ze ta spolka jest na rowni pochylej i bardzo powoli, ale jednak zmierza do upadlosci.
  • Re: Wyniki słabe więc dalsza stagnacja Autor: ~Gruby [88.199.162.*]
    wiesz trochę na ekonomii sie raczej znam :-) i nie wiem czy nie nadużywasz słowa zmierza "ku upadłości" ( Spółka może Cię za takie coś podać do sądu... więc lepiej bym uważał) bo liczby tego nie pokazują

zadłużenie spada gotówka jest, kwartał na zero gdyby nie koszt amortyzacji ( który jak pewnie wiesz nie jest kosztem finansowym )

Mam sporo innych spółek w portfelu jak szukasz czegoś dużego to pisałem o COMP po 49 zł pójdzie jeszcze ładnie do góry

chętnie poznam Twoje propozycję bo luźna gotówka leży i czeka
  • Re: Wyniki słabe więc dalsza stagnacja Autor: ~rt [155.145.195.*]
    Kol. Gruby,

Juz pisalem wielokrotnie, ze to nie stanie sie od razu, pewnie jeszcze kilka lat spolka bedzie istniec. Ale ta stagnacja w rozwoju czy nawet powolne zwijanie sie liczac w liczbie restauracji nie wrozy nic dobrego w dlugim terminie. I to przy bardzo dobrym okresie dla gastronomii po ustaniu COVID, gdzie spore podwyzki cen mozna bylo wytlumaczyc inflacja.
    Wystarczy spojrzec chociazby na konkurencje, taki niemal juz upadly Świnks planuje teraz podwoic liczbe lokali w ciagu najblizszych lat. A przy tym ma znacznie lepsza jakosc jedzenia, pisalem juz wielokrotnie, niech w koncu MXP cos zmieni z ta ich niedobra pizza. Nie wiem, moze recepture ciasta, moze dawac lepsze skladniki i to juz powinno przyniesc jakis efekt. A teraz pewnie z polowa osob ktore zamowilo ta pizze wiecej tego nie zrobi, bo jest po prostu kiepska, mimo tego, ze 10-15% tansza niz w konkurencyjnych pizzeriach.
    A co do typow inwestycyjnych to nie dziele sie publicznie.
    Ale moge podzielic sie filozofia inwestowania - ja po pierwsze nie kupuje spolek ktorych nie znam, ktorych nie moge 'poczuc' poprzez kupno ich produktow czy uslug i sprawdzic, czy rzeczywiscie sa perspektywiczne (i np. sprawdzilem po produktach MXP ze ona na pewno nie jest), a po drugie glownie kupuje bardzo dlugoterminowo (horyzont >10 lat) spolki dywidendowe nie z mysla o spekulacji i szybkim zarobku, ale o zapewnieniu sobie godnej prywatnej emerytury na starosc. Wiec MXP zupelnie nie wpisuje sie w moj typ inwestowania.
  • Re: Wyniki słabe więc dalsza stagnacja Autor: ~hmmmmm [88.135.184.*]
    Niestety wygląda na to, że spółka jest dla głównych udziałowców a nie dla drobnych akcjonariuszy. Nawet chyba nikomu tutaj nie chce się walczyć z tymi emisjami za ułamek wartości kursu...

Przeliczcie jakie jest średnie wynagrodzenie brutto na pracownika ^^ Jak dla mnie to tylko spekulacja tutaj małymi pakietami aby w razie W nie umoczyć za dużo...
    też zwróciłem uwagę właśnie na wynagrodzenie ( nie licząc usług obcych 10,7 etatu i ponad 660 k na kwartał łatwo policzyć, ze blisko 20k na osobę

dlatego nie ma co pisać, że spółka upadnie bo każdy by chciał mieć taka firmę gdzie wstawiasz sobie 10 osób z rodziny spółka i dobry dochód....

a 660k razy 4 kwartały daje ponad 2.5 mln zł wynagrodzenia rocznie ( wyciągają to co wrzucili w emisjach) Spółka ewidentnie nie dba o inwestorów mimo, że w listach do Akcjonariuszy pisze, że dba i dziękuje za zaufanie

Może się mylę i przy tej pozycji nie zarobię w najbliższym czasie ale obserwuje coś tam kupiłem i czekam

kwestia jest taka, ze przy tak niskiej wycenie 5 mln zł spółka nie musi zarabiać milionów....

Spekulacyjnie nie raz będzie grana i pod to gram i obserwuje
  • Re: Wyniki słabe więc dalsza stagnacja Autor: ~Edek [89.64.39.*]
    Niech sobie zarząd zarabia ile chce, ale żeby za tym szły wyniki.
    Naprawdę byle przeciętna pizzeria jest w stanie zarobić na czysto po odliczeniu kosztów pracowników, mediów, produktów i ew. wynajmu przynajmniej 6-7 tys. na miesiąc. Więc kwartalnie to daje powiedzmy 20 tys.
    A ile lokali ma Maxipizza? 10? To niech chociaż zarabiają te 200 tys. na kwartał, co i tak byłoby przeciętnym wynikiem biorąc pod uwagę że powinni np. negocjować lepsze ceny przy większych zakupach składników niż byle pojedyncza pizzeria.

Jeśli nawet takiego wyniku nie są w stanie pokazać, to chyba każdy widzi coś tu jest nie tak? No chyba, że zarząd nie widzi, że albo produkty są słabe i trzeba coś zmienić w menu albo recepturze skoro ludzie ich nie kupują nawet jeśli są sporo tańsze niż u konkurencji? Może trzeba też przy okazji zainwestować w jakiś marketing.

Bez jakiejś drastycznej zmiany podejścia ta firma będzie w najlepszym wypadku w stagnacji, a niedługo tymi akcjami nie zainteresuje się już nikt i jeśli jakiś obecny posiadacz nawet tylko kilkunastu tys. w końcu się zniecierpliwi to poleci na 30-40 groszy i nie wiadomo czy nawet tam się zatrzyma.
  • Re: Wyniki słabe więc dalsza stagnacja Autor: ~Józefina [104.28.45.*]
    Edek,
    wychodźi na to, że żaden z was nie prowadzi dzałalności gospodarczej i dlatego wydaje wam się, że jak jest słaby wynik to firma nie przynosi dochodu właścicielom. Każdy kto prowadzi działalność stara się o jak najsłabszy wynik na papierze bo podatki zabijają. A to ze kurs akcji będzie 20 gr czy 2zl to w tym przypadku nie kwestia zysku księgowego. Wasze teorie są słuszne ale na WIG 20 i tyle. Akcjonariusz zawsze wychwala pod niebiosa spółkę która rośnie , a jak spada to doszukuje się przyczyny w zarządzaniu czy produktach, i po fakcie doradza co zarząd zrobił źle. Każda firma dba o siebie w pierwszej i ostatniej kolejności. Rozumiecie ??…… chyba nigdy nie zrozumiecie ale to wasz problem.
    Mi nie musisz tego tłumaczyć, ja widzę, że spółka ma potencjał Właściciele na pewno zarabiają dobrze Akcjonariuszy na ten moment nie szanują nie dbają o kurs , nikt nie karze im kupować akcji na potęgę bo to też o to nie chodzi

ale wiele spółek jest gdzie Prezes i zarząd jednak co jakiś czas takie zakupy robią szczególnie jak kurs jest nisko

widać po Wynagrodzeniu, że bez problemu mogą sobie co jakiś czas kupić trochę akcji przy większej płynności spółka byłaby rozpoznawalna bardziej i kto wie może znaleźliby się inwestorzy którzy oprócz zakupu akcji zaczęli by otwierać lokale franczyzowe

• Re: Wyniki słabe więc dalsza stagnacja Autor: ~rt [155.145.208.*]
    Kol. Jozefino,

Ale faktem jest że produkty spółka ma słabe. Gdyby miała lepsze, z pewnością miałaby większe przychody, pewnie też większe zyski, nawet uwzgledniajac optymalizacje podatkowa, a i zarzad mógłby wtedyy jeszcze więcej zarabiać, bo takie 20k brutto na miesiąc to zarabia byle developer, PM czy QA nawet w sredniej wielkosci firmie informatycznej.

Wiec po prostu widac ewidentnie ze tutaj zarzad nie zna sie na rzeczy, bo moglby znacznie wiecej 'wycisnac' z tej spolki nawet przy tylko tych 10 lokalach, ktore posiadaja.
    Lokali jest 11 :-) i 12 w Łodzi czeka na ponowne otwarcie.....

nie mówię, że 20 k to dużo ale też nie jest to mało

też uważam, że spółka mogłaby więcej zarabiać

Dopóki nie poprawi sie polityka zarządzania nie będę zwiększał pakietu to co mam mi wystarczy gdyby coś się ruszyło a co jakiś czas jest jakiś zryw.

odszukałem, że Carpatia ma cały czas 670k akcji spółki no i z Emisji po 0,55 i 0,59gr blisko 1 mln akcji ktoś objął

FF wynosi nie cały 1 mln sztuk przy 50gr to tylko 500k zł gdzie w tych czasach nie jest to jakaś duża kasa...

Jak to mówią jest ryzyko jest zabawa
  • Re: Wyniki słabe więc dalsza stagnacja Autor: ~OldTrapero [86.63.99.*]
    Ooo kielecki badziew jedzie na nominał?
    ciekawe ile towaru jest w słabych rękach bo nie ukrywajmy ale cena zrobiła sie mega atrakcyjna

w nominał nie wierzę ale 35-40gr kto wie może coś dadzą słabe ręce i znudzeni akcjonariusze
  • Re: Wyniki słabe więc dalsza stagnacja Autor: ~Franek [178.73.5.*]
    Mega atrakcyjna cena to może będzie poniżej nominału. Może. A teraz to nawet nie jest atrakcyjna biorąc pod uwagę stagnację i niepewną przyszłość spółki. Nie zdziwię się jak wkrótce spadnie poniżej 40 gr.
    Cena akcji odzwierciedla przyszłość a nie teraźniejszość, a jeśli spółka się nie planuje rozwijać, to cena akcji też nie będzie szła w górę.
  • Re: Wyniki słabe więc dalsza stagnacja Autor: ~Analityk [188.146.250.*]
    Sprzedawaj sprzedawaj za pół darmo chętnie kupię jak mówisz po 30 gr. Kupuję się jak nikt nie chce jak wszyscy przylecą krzyczeć to się im sprzedaje taka prosta zasada a 95% robi odwrotnie
  • Re: Wyniki słabe więc dalsza stagnacja Autor: ~rt [89.64.40.*]
    To kupuj Kol. Analityk. Jesli dla Ciebie jest tak tanio, a spolka ma swietlane perspektywy rozwoju. :-)

Moze w koncu jakies obroty zrobisz na tej spolce i nieco zwiekszysz plynnosc.

Tylko pozniej pochwal sie po ile z tego wyszedles. ;-)
    Też coś dokupię w tej cenie

bo nie liczę, że spadnie poniżej 30gr a jak zejdzie poniżej 40gr to ile akcji będzie do kupienia groszowe sprawy już teraz gdyby ktoś chciało to jednym zleceniem robi 60gr

Same działki warte 2,4 mln zł a ktoś liczy na nominał czyli wycenę spółki 2 mln zł :-) przy inwestycjach które spółka poczyniła na kwotę 7,1 mln zł ....

obserwujemy ale niska baza w 2023r. może być impulsem w nowym roku :-) i pod to teraz będę dobierał wczoraj 4k wziąłem nikt nie poszedł za mną ....

• Re: Wyniki słabe więc dalsza stagnacja Autor: ~Elizka [86.63.99.*]
    Oj biedaki wszystko rośnie naokoło a wy jak porzucone dzieci...
[x]
MAXIPIZZA -1,80% 0,44 2025-11-14 12:47:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.