dzien dobry mam problem z komornikiem w mojej miejscowosci, mianowicie w 2005 roku mialem sprawe o alimenty. zasadzono alimenty w wysokosci 250 zl placilem je nieregularnie i poprzez to powstal dlug, matka dziecka podala sprawe do komornika i placilem alimenty w miare mozliwosci w kancelarii komorniczej. W 2008 roku w lipcu byla sprawa o podniesienie alimentow i doszlo do ugody (alimenty w wysokosci 350zl) od tamtej pory alimenty place regularnie na poczcie poniewaz sad zasadzil alimenty plate do rak matki a nie do komornika, a komornik twierdzi ze mam placi u niego. oprocz tego matka ciagle pobiera zaliczke alimentacyja poniewaz komornik wystawia jej dokumenty o tym iz nie place alimentow. gdy pokazalem komornikowi potwierdzenia wplat odpowiedzial mi ze to nie jest dowod poniewaz rownie dobrze moge te pieniadze wysylac na"waciki" dla matki dziecka i nadal twierdzi ze alimenty mam placic u niego a nie na poczcie.wiec chociaz place alimenty dlug rosnie mi podwujnie u komornika i dla panstwa.na dzien dzisiajeszy mam okolo 8tys dlugu i z kazdym miesiacem dlug rosnie mimo tego iz place poniewaz mateka dziecka pobiera zaliczke alimentacyjna. co powinienem zrobic w tej sytuacji??prosze o pomoc
Każda zapłąta alimentów powinna być udokumentowana (przelew bankowy, przekaza pocztowy, pokwitowanie odbioru gotówki przez matkę). W ten sposób ma Pan dowód, że alimenty zostały uiszczone.
Moim zdaniem komornik nie może wystawiać dokumentów, że alimenty są uiszczane skoro Pan je płaci! Proszę o wyjaśnienie tej sytuacji z komornikiem. Ewentualnie może wejść w grę skarga do sądu rejonowego na czynności komornika.
Pozdrawiam
juz probowalem wyjasnic ta sytuacje z komornikiem. po pokazaniu wplat robionych na poczcie otrzymalem odpowiedz od komornika ze nie ma dowodu na to ze pieniadze zostaly przekazane dla dziecka bo mozliwe ze te pieniadze zostaly wyslane na waciki dla matki. gdy po raz kolejny probowalem wyjasnic ta sytuacje komornik powiedzial ze nie bedzie ze mna rozmawial i wyszedl z kancelarii. zlorzylem skarge na dzialalnosc komornika w prokuraturze ale do dnia dzisiejszego naliczane sa odsetki od dlugu. czy jest mozliwosc zatrzymania naliczania odsetek??pozdrawiam
Najlepiej będzie jak skieruje Pan skargę na czynności komornika do sądu. Niestety nie ma szans na zatrzymanie naliczania odsetek.
Na przyszłość na przelewach czy przekazach bankowych w tytule należyw wskazywać, że kwota jest przeznaczona na alimenty.
Pozdrawiam