Biorąc pod uwagę skalę wakacyjnego marazmu konsumentów i z drugiej strony znaczące przeceny w ofercie VRG ( chyba po raz pierwszy w historii spółki tak znaczące w okresie 07-09 ), trzeba się liczyć z tym, że III kwartał przyniesie stratę netto. Jest jednak realna szansa, że IV kwartał pozwoli po raz kolejny przekroczyć w skali roku 100 mln zysku netto.
Marazm to jest na tym vrgjie od kilku lat, wiecznie 3,50, plus, minus parę groszy. Myślałem czy nie kupić teraz, ale jak spadło na 3,0 to spadnie niżej, czekam na 2,5 ,nie ma żadnych przesłanek do wzrostu a wręcz przeciwnie, zresztą utwierdziłeś mnie w tym przekonaniu...
Tak pesymistyczny nie jestem odnośnie III Q ponieważ przychód lip.-wezsień był niższy do 2022 roku o 6,9% ale marża była większa w tych msc. ( nie wiem gdzie widziałeś te znaczące przeceny, bo polityka VRG jest mniej przecen , a większa marża). A jakie będą wyniki to zobaczymy już jutro. Teraz liczy się IVQ najważniejszy dla VRG.
O konieczności wprowadzenia w III kwartale znaczących przecen mówił sam prezes, odsyłam do jego wypowiedzi w trakcie minionego kwartału. Sądzę, że wynik na poziomie netto będzie jednak ujemny. Oczywiście kluczem będzie IV kwartał, tutaj jestem spokojny o wyniki, tym bardziej, że pogoda pomaga jak tylko może ;)