• Wizja i Wola :) Autor: ~stalowy [46.205.208.*]
    Czy był jakiś konkurs na nazwę tej spółki ??
    Jak nic jednoznacznie kojarzy się z nowoczesną stalownią :DD

Nic z tego nie będzie. COG nie dźwignie inwestycji za 3 mld PLN a czasy partyjnych wizjonerów odchodzą w niepamięć więc na wsparcie państwa nie ma co liczyć.

Dzisiaj wyniki 3Q. Będzie co czytać późnym wieczorem
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~30centrymetrów [161.69.67.*]
    masz rację, SAM nie dźwignie. Ciekawe skąd będzie finansowanie?
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~Althor [37.47.243.*]
    Organiczny wzrost a nie mrzonki. W pełni się z Tobą zgadzam
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~Moimzdaniem [31.60.89.*]
    Nazwą rzeczywiście mocno nadęta jak z poprzedniej epoki, ale nie za nazwy im płacą
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~stalowy [46.205.208.*]
    COG najpierw musi skończyć obecne procesy inwestycyjne.
    Jeżeli trafi się okazja może ewentualnie coś przejąć ale na pewno nie zdecyduje się na inwestycję za 3 mld PLN.
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~PAP [188.147.182.*]
    Akurat, skoro powstała Wola i Wizja to po co? i w sejmie ot tak sobie tam o tym mówią? Może był/jest plan budowy przy udziale Państwa Polskiego. Stalowa Wola to jednak centrum polskiego przemysłu obronnego. A w Polsce nie ma produkcji grubych blach. To ma sens
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~nowy [95.214.216.*]
    Ja dobieram
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~Moimzdaniem [31.60.89.*]
    Już to pisałem kilka razy, każdy się zgodzi że w Polsce potrzebujemy huty wyrobów plaskich, importujemy tego parę mln ton rocznie! Tylko czy cog da radę? Moimzdaniem bez dobrego potężnego info jest to niemożliwe. A z reguły jak zbliża się potężne dobre info to są wzrosty, a tego tu nie widać. Już by ciocie i eujki królika kupowały gdyby wisiało jakieś super info w powietrzu. Takie moje zdanie
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~nowy [95.214.216.*]
    Może prezes pod zastaw nowej inwestycji wniesie akcje Cog. Jak dopnie co tam ma dopiąć, akcje na 30 i pod taki zastaw kredyt
    Inwestycyjny… scenariusz idealny.
    Wzrosty na COG nie będą pod Wizję i Wolę tylko pod poprawę koniunktury. Developerka ruszyła już w lipcu i zakładam, że będzie to widoczne w dzisiejszych wynikach COG.
    4Q23 operacyjnie może być najlepszym kwartałem COG w tym roku a na większy wzrost popytu spółka jest bardzo dobrze przygotowana. więc można spokojnie czekać na rekordy w 2024. Rekordy w przychodach i wolumenach a zyski na poziomie 100 mln PLN netto kwartalnie :D
    Wizja i Wola może wywołać powtórkę listopada 2006.
    Ktoś pamięta jeszcze ten dzień?
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~stalowy [104.28.45.*]
    Nawet ja nie pamiętam a wydaje mi się, że na forum COG jestem od zawsze :DD

Zakładam, że chodzi o jakiś super rajd tylko znając zasadę rajdów na GPW to wielu zostało z drogimi akcjami by kolesie zarobili :)

To przy obecnej kapitalizacji COG się nie zdarzy nawet gdyby ukraiński oligarcha zechciał kupić pakiet kontrolny od Przemka.
    Ty masz ze wszystkim problem, To nie, tamto też nie.
    To niby co ma się wydarzyć?
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~dollar [31.61.185.*]
    Jeśli faktycznie będzie nowa emisja, a musiałaby być mega duża, to jeszcze nie słyszałem, żeby byl rajd po takim info. Emisja realna biorąc pod uwagę sposób kupowania akcji przez prezesa tzn. mogę taniej, ale kupuję drożej
    Jaka emisja ??
    Nie będzie żadnej emisji i nie będzie żadnej nowej stalowni COG za 3 mld PLN.
    Będzię publikacja wyników za 3Q23 i komentarz zarządu co może być wystarczającym impulsem dla cen akcji.
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~-Althor [213.192.69.*]
    To ja sie powtorze rowniez. Od roku co najmniej ktos wyskakuje z pomyslem jakiegos magicznego info: zloty kontrakt zbrojeniowy, zejscie z gieldy, wejscie narodowego funduszu, bankructwo i juz nie pamietam co tam jeszcze bylo. Teraz huta za 3 mld i emisja akcji. Kurcze, konczymy jedna inwestycje, a druga sie buduje. Cognor rosnie i tyle. Nie wiem po co wymyslac kolejne infa gienialne :)
    Takie wizje mają ci co na giełdzie chcą się dorobić milionów
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~PS [37.30.4.*]
    Potrafisz czytać ze zrozumieniem? Masz podane na tacy informacje, prezydent Stalowej Woli w Sejmie ma wystąpienie. Kocopoly opowiada?
    Przecież to praktycznie insajd.
    Niejaki Mateuszek - premier prawie prom już wodował nie wiedział co robił ?

Niejaki sasin - minister, buduje stalownię w Rudzie Śląskiej nomen omen też za 3 mld PLN. Raczej już nie wybuduje ale ten wizjoner na wiele takich niezrealizowanych wizji :DD

W tym towarzystwie prezydent Stalowej Woli to tylko prezydent Stalowej Woli. Może opowiadać co chce bo opowiadanie do niczego nie zobowiązuje.
    I w tym celu gromadzi grunt? Chłopie wieź coś na ten pesymizm!
    Wczoraj było info o Jaworznie.
    Nomen omen w tym samym dniu, prezydent Jaworzna także w sejmie występował.
    Electromobility Poland podpisało akt notarialny i przejęło działkę, na której ma być wybudowana fabryka samochodów elektrycznych Izera

i co?
    Wiem że to inny temat.
    22 11 2006 był na tzw Centusiu dzień +75%
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~HSJ [178.37.242.*]
    Przedstawcie swoje życiowe osiągnięcia ? Czekam
    jeśli nie napiszecie jakie macie "sukcesy inwestorzy" cognora będę Was traktował jako matołów i troli rudego najemnika Ruska

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.64.26.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~Althor [37.47.243.*]
    No insajd z Sejmu to nie bardzo chyba:) ale dobrze, niech się mówi o Cognorze byleby by mierzyli siły na zamiary. Bo wiesz, Izery już mamy chyba z kilka milionów wyprodukowanej:)
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~Pieskow [31.61.235.*]
    Chce nieśmiało zauważyć, ze Cognor po uruchomieniu walcowni w Siemianowicach , co ma nastąpić na koniec przyszłego roku, będzie wytwarzał około 1mln ton rożnych produktów rocznie. Cena stali na rynku chińskim zbliża się już powoli to 4000zł. I jeśli ten poziom przekroczy i utrzyma przez dłuższy czas to EBITDA spółki w granicach 1 mld zł rocznie nie będzie tylko szczęśliwym zbiegiem okoliczności. Jaki zatem za problem znaleźć finansowanie nowej stalowni za 3mld zł? Chcę tylko Panom dyskutantom przypomnieć, że nie robi się takiej inwestycji z własnych, spółki, pieniędzy bo to najdroższa opcja. Od tego są banki.
    Jeśli ziemia będzie za darmo a tak powinno być, skoro potrafimy dofinansowywać obcych inwestorów to dlaczegoż by nie rodzimych, to na początku 2025 Cognor może zacząć planować budowę nowej stalowni.
    Mam nadzieję, że tchnąłem trochę optymizmu w serca szanownych współwłaścicieli Cognora.
    Pozdrawiam

Jak mieliby zacząć planować nowe inwestycje na początku 2025 to OK ale do tego czasu lepiej jakby przejęli HCz
    Czytałeś co tu ktoś podał niemalże jak insajda? W Sejmie Prezydent Stalowej Woli ma wystąpienie i ma gadać od rzeczy? Czy raczej wie co mówi. Takie inwestycję planuje się lata przed, zanim dojdzie do realizacji to Siemianowice będą jechały na 100%
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~pytek [31.0.1.*]
    ja pamietam.Nie mogłem usnąć +70%..
  • Re: Wizja i Wola :) Autor: ~Althor [83.21.167.*]
    A tak! Drugi Będzin tu będzie:):):)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [146.70.107.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
COGNOR -0,51% 5,82 2026-05-20 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać