Agroholding „Astarta” w IV kwartale tego roku wznowi budowę dodatkowej linii głębokiego przerobu nasion soi w zakładzie przetwórczym w Globińsku w obwodzie połtawskim, co umożliwi produkcję do 100 000 ton skoncentrowanego białka sojowego rocznie . Poinformowała o tym Julia Bereshchenko, dyrektor ds. rozwoju biznesu i relacji z inwestorami grupy spółek.
„Projekt ogłoszono w 2021 r., a jego koszt wynosi 50 mln dolarów, biorąc pod uwagę inflację, obecnie (szacunkowo) wynosi on około 60 mln dolarów” – powiedziała. Według niej inwestycje zostaną rozłożone na trzy lata – w tym roku i dwóch kolejnych ma finansować projekt głównie poprzez wolne przepływy pieniężne.
Przypomnijmy: „Astarta” ogłosiła rozpoczęcie budowy tej linii w połowie września 2021 roku. Sama rafineria została oddana do użytku na początku 2014 roku, jej projektowe moce przerobowe wynoszą 230 tys. ton rocznie i na tym poziomie pozostaną. Zakład jest w stanie wyprodukować rocznie około 160 000 ton wysokobiałkowej śruty sojowej, 40 000 ton oleju sojowego i 9 000 ton granulowanych łusek. W skład przedsiębiorstwa wchodzą także obiekty do przechowywania wyrobów gotowych oraz winda o udźwigu 42 000 ton, a także niezbędna komunikacja inżynieryjna, drogowa i kolejowa. Przed wojną ponad 80% produktów GPI trafiało do krajów UE, Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Główną część soi przeznaczonej do przetwórstwa uprawiają holdingi rolnicze.
Jesienią 2021 roku Bereshchenko wskazywał, że budowa dodatkowej linii głębokiego przerobu soi w GPP pozwoli na podwojenie wskaźnika EBITDA w segmencie soi, a także zwiększenie sprzedaży.
PS 1: Fragment artykul z polowy wrzenia 2021 kiedy projekt zostal ogloszony:
Założyciel i dyrektor generalny Astarta-Kijów Wiktor Iwanczyk jest przekonany, że ostatecznym celem Ukrainy jest stopniowe przeorientowanie gospodarki z modelu eksportu surowców na produkcję produktów o wysokiej wartości dodanej, a zaawansowane przetwarzanie soi jest jednym z obiecujące obszary rozwoju dla krajowego przemysłu przetwórczego.
„Astarta zaoferuje na rynek nie tylko produkt wysokiej jakości, ale wysokiej jakości produkt wolny od GMO, pochodzący z europejskich nasion soi z gwarancją identyfikowalności. Dostępność tak wysokiej jakości produktu na rynku przyczyni się również do rozwoju powiązanych branż , w tym akwakultura i hodowla zwierząt na Ukrainie”
Rynek koncentratów białka sojowego jest wyceniany na 1,2 miliarda dolarów w 2022 roku i rzeczywiście jest oczekuje się, że w latach 2022–2032 będzie rosła w tempie około 9,2% rocznie.
PS 4: EU proboje zastapic soje uzyskana poprzez wycinanie lasow amazonii wiec nie zdziwilbym sie gdyby spolce udalo sie pozyskac jakies preferencyjne dotacje / kredyty na ta inwestycje.
Klienci beda poszukiwac niemodyfikowanej, uprawianej w sposob odpowiedzilny soi - dokladnie takiej jaka opisuje Viktor Ivanchyk w wypoweidzi dla https://latifundist.com/en/novosti/56692-astarta-investiruet-50-mln-v-stroitelstvo-linii-uglublennoj-pererabotki-soi prezes
Oczekuje się, że europejski rynek koncentratu białka sojowego będzie rósł w okresie prognozy 2021–2028. Data Bridge Market Research analizuje, że w okresie prognozy 2021–2028 rynek rośnie z CAGR na poziomie 12,6% i ma osiągnąć 1432,96 USD milionów do 2028 r. Rosnące zapotrzebowanie na koncentrat białka sojowego w różnych gałęziach przemysłu i do różnych zastosowań jest motorem wzrostu europejskiego rynku koncentratu białka sojowego.
"wznowi budowę dodatkowej linii głębokiego przerobu nasion soi w zakładzie przetwórczym w Globińsku w obwodzie połtawskim, co umożliwi produkcję do 100 000 ton"
Po przesłuchaniu konferencji wydaje mi się jednak że zdolność przerobu pozostanie na poziomie 230k ton. Nowa linia pozwoli na produkcję 100k ton rocznie koncentratu SPC z mączki sojowej który będzie półproduktem a nie produktem finalnym tak jak teraz. Tak to zrozumiałem - mówi o tym ok 31 minuty.