Witam Wszystkich, od dzisiaj nowa kadencja sejmu i senatu chyba... USA z nowym ratingiem. Dalsza eskalacja wojny na wschodzie i południu. Spotkanie USA - Chiny itp itd Tydzień imo będzie ciekawy. Zapraszam do komentowania w tym tygodniu tylko zalogowani. Powodzenia Wszystkim:)
Wszystko na to wygląda, obroty wciąż spadają, banki jak mówi pako73 na bardzo wysokich poziomach. Moim zdaniem bez trochę większej korekty są małe szanse żebyśmy przebili mocniej 2200. Nie ma praktycznie już czym tego zrobić.
Ale z drugiej strony w dół też brak impulsu. Czy czeka nas dłuższa konsolidacja w przedziale 2140-80? Od godz 12 będą patrzeć na sejm. Sprawne zatwierdzenie marszałka, może pomóc rynkowi pomóc podejść wyżej.
Może tak być ani w jedną ani w drugą stronę nie widać siły. Zatwierdzenie może pomóc ale z drugiej strony pytanie na ile to wszystko już jest w cenach. Bo jednak te dynamiczne wzrosty na W20 pod to wszystko głównie były, uważam, że teraz już głównie KPO mogłoby wzbudzić kolejną euforię.
Swoją drogą niezle trollowisko się odpaliło w wątku dla niezalogowanych haha niektórzy mają w ogóle jakieś chorobliwe histeryczne podejście do S zauważyłem. To zazwyczaj ludzie których jedynymi argumentami są "Pompa!", "Jedziemy do góry", "Hossa pokoleniowa"...
Dnia 2023-11-13 o godz. 10:56 pietro98 napisał(a): > Swoją drogą niezle trollowisko się odpaliło w wątku dla niezalogowanych haha niektórzy mają w ogóle jakieś chorobliwe histeryczne podejście do S zauważyłem. To zazwyczaj ludzie których jedynymi argumentami są "Pompa!", "Jedziemy do góry", "Hossa pokoleniowa"...
To ponoć w większości wpisy jednej i tej samej osoby :) Ja skromnie dołączyłem do grona S. Malutka pozycja i na krótko liczę na 40pkt.
Na kontraktach, 3,5 razy większy obrót niż na kasowym. Wiara Grubasa w dalsze wzrosty mówi sama za siebie :) Kontrakty spuści w chwilę, akcji na tych poziomach łatwo nie upchnie ulicy... Stał się zakładnikiem, samego siebie?
Parze sobie na te wystawione pakiety, np na sprzeda i widzę że ktoś ułamek przed łyknięciem wycofuje batona i kupujący zbiera całość ale nie batona. Robiona jest iluzja że niby połknął batona a raptem kupuje 20-30 koni. Takie nabijanie ludzi że jest ogromny popyt.
Ale cisza na Bananowcu ! Cisza przed burzą ? Podjechali do góry bankami i Dinem. reszta stoi. Orlen wciąż w dołku i może nagle skoczyć 2 zł w górę co da prawie 20 pkt na WIG20. KGHM też jest nisko chociaż miedź obija się o lokalne dno.
Albo jeszcze się okaże, że reszta odbije ale banki spuszcza w kibel i wtedy dopiero będzie kiszenie się, Ja teraz tylko na bankach i PZU ponowiłem S, PZU w końcu zaczęło ostatnio siadać.
No to w takim razie tak jak przypuszczaliśmy lecimy niżej, dziwna sesja, tak jakby ubierali przez cały dzień, na początku i na końcu spory spadek LOP na większym wolumenie.
Dnia 2023-11-13 o godz. 10:59 snalib napisał(a): > Dnia 2023-11-13 o godz. 10:56 pietro98 napisał(a): > > Swoją drogą niezle trollowisko się odpaliło w wątku dla niezalogowanych haha niektórzy mają w ogóle jakieś chorobliwe histeryczne podejście do S zauważyłem. To zazwyczaj ludzie których jedynymi argumentami są "Pompa!", "Jedziemy do góry", "Hossa pokoleniowa"... > > To ponoć w większości wpisy jednej i tej samej osoby :) > Ja skromnie dołączyłem do grona S. > Malutka pozycja i na krótko liczę na 40pkt.
No a u mnie w punkt trafili. Otwierane 1973, zamykane 1933 - dokładne 40pkt :) No to znowu jestem poza rynkiem.
Uzasadnienie gospodarcze jak najbardziej wskazuje na dalsze wzrosty: wysoka inflacja, najprawdopodobniej wakacje kredytowe nie zostaną wprowadzone na takich zasadach jak chciał to uczynić PiS, zwiększona akcja małych pożyczek. Natomiast technicznie spójrz na RSI PKOBP, SANPL, czy Aliora. Technicznie nie mają najmniejszych szans na dalsze wzrosty - zabraknie pary. No chyba, że najpierw opadną o jakieś 15-20%. Cena akcji banków też nie zachęca - wszystko na maksimach.
Konkludując. Nie wiem, jak mają wrócić? Dzisiaj zasadniczo nie spadły - po prostu nie urosły o te 2%, gdyż nie było pary.
> Natomiast technicznie spójrz na RSI PKOBP, SANPL, czy Aliora. Technicznie nie mają najmniejszych szans na dalsze wzrosty -
A co powiesz o Orlenie, CDR czy KGHM ? Jak banki staną w miejscu to mogą nimi iść w górę. O kierunku decyduje Gruby i jego dolary. Jutro do południa banki znowu urosną ze 2%. Ktoś w Londynie się uparł je kupić bo pewnie ma takie algorytmy.
No tylko z jakiegoś powodu do tej pory tego nie robił, Orlen, CDR, KGHM stagnacja. Już od jakiegoś czasu mówiłem, że samymi bankami tutaj jakiejś niewiadomo jak dużej hossy się nie uda zrobić, a i tak jest bardzo dobrze. Jakbyśmy chcieli iść w kierunku 2500 to dołączyć by się musiały inne spółki bo obecnie część banków jest cenowo blisko albo praktycznie w miejscu w którym Wig był właśnie w okolicach 2400/2500
Jeszcze wszystko w grze dlatego nie ma się co upierać mnie z L dziś wywalili lecz narazie nie ma przesłanek do zwałki jutro zobaczymy tak czy owak wybija się z okolic 2150 tylko w jakim kierunku tylko gruby wie jedyne zagrożenie zwałki to bliski wschód jak tam się uspokoi to powinien rozpocząć się marsz na północ.