21519 x (NB) 41 = 882 279 sztuk STEAM. Teraz, co wiemy? Ze PC to 45% sprzedaży całościowej, ze EPIC to około 10% sprzedaży PC. Przyjmujac, ze sam steam to około 40% sprzedazy ogólnej gry daje nam to około 2.178.466 sprzedanych kopii ogólnie. Oczywiscie są to tylko szacunki na podstawie NB Simona Carlessa
Teraz co sie stanie jeżeli specjalnie obnizymy NB, z racji na przykład tego, ze gra działa slabo na premierę i wiecej osob decyduje sie na wystawienie opinii. Przy podobnych wyliczeniach oraz NB az 30 dane nam to 1.6 MLN sprzedanych kopii na wszystkie platformy. Tylko wtedy co 30 osoba ktora kupila gre na STEAM musiała by dac recenzje.
23.10 ogłosili że sprzedali 1 milion kopii. Trochę przy tym naciągnęli wynik bo wliczyli w ten milion wszystkie pudełka wysłane do sklepów a nie tylko te faktycznie sprzedane klientom a więc realnie gry kupiło i miało szansę ocenić nawet trochę mniej niż 1 mln graczy. Na dzień 23.10 było na steam w sumie 17,8 tyś ocen (z tego 12,1 tys kupione przez steam a reszta z innych sklepów). Skoro Ogłosili że PC odpowiada za 45% sprzedaży to nie ma potrzeby kombinować z zastanawianiem się ile sprzedanych kopii gry przypada na jeden komentarz na steam. Wystarczy pomnożyć 1 mln razy 45% , i otrzymany wynik podzielić przez 17,8 tyś. Wynik daje nam prawdziwy mnożnik ilośći sprzedanych kopii gry przypadających średnio na jeden komentarz. Ten mnożnik to 25,3. Jeśli przyjąć że proporcje sprzedaży PC/konsole i mnożnik ilości kopii na jeden komentarz utrzymały się na tym samym poziomie to aktualne 21,5 tyś komentarzy daje nam szacunek sprzedaży lekko przekraczający 1,2 mln kopii. A na zwrot 281 mln potrzebują sprzedać 1,8 - 1,9 mln w pełnej cenie. Nie ma za co.
Po pierwsze podaj mi srednia cene gry biorac pod uwage wszystkie platformy i majac na uwadze fakt ze gra w wyzszych wersjach sprzedaje sie lepiej. Po drugie podaj mi wyliczenia twojego 1.9 MLN sprzedanych kopii pod BE. Bo zaloze sie ze jak bedzie ogloszone 2 MLN sprzedanych kopii to bedziecie pisac ze BE bedzie przy 3 MLN. Po trzecie wy trolle spadkowe piszecie o tych 281 MLN tak jakby gra była robiona od wczoraj a nie od 3.5 roku i w poprzednich latach i raportach nie były wlączone żadne koszta produkcji LotF. Nie ma za co.
nic ci nie będę podawał. Skoro nie potrafisz ogarnąć samodzielnie ile sprzedanych kopii przypada na jeden komentarz mając wszystkie informacje podane na tacy to szkoda marnować czas na tłumaczenie ci czegokolwiek. Pisałem tu na forum wyliczenia już wiele razy i nie chce mi się pisać ich po raz kolejny. Jutro i tak znów przyjdzie kolejny ciemniak i zacznie od nowa udowadniać że zwrot jest już tuż tuż albo już jest osiągnięty więc lada chwila będzie rakieta. Spadam z tego forum. Na spółkę wrócę za jakiejś dwa lata jeśli przetrwa do tego czasu.
Dnia 2023-11-03 o godz. 01:02 ~Tomasz napisał(a): > nic ci nie będę podawał. Skoro nie potrafisz ogarnąć samodzielnie ile sprzedanych kopii przypada na jeden komentarz mając wszystkie informacje podane na tacy to szkoda marnować czas na tłumaczenie ci czegokolwiek. Pisałem tu na forum wyliczenia już wiele razy i nie chce mi się pisać ich po raz kolejny. Jutro i tak znów przyjdzie kolejny ciemniak i zacznie od nowa udowadniać że zwrot jest już tuż tuż albo już jest osiągnięty więc lada chwila będzie rakieta. > Spadam z tego forum. Na spółkę wrócę za jakiejś dwa lata jeśli przetrwa do tego czasu.
a zdajesz sobie sprawę ile jest osób, które kupiły grę i nie dały żadnego komentarza?
@Tomasz wypad z forum ze swoimi kłamstwami. Największym hitem jest wmawianie innym że 281 mln to ciagmes poniósł tylko w tym roku hahaha, mistrzostwo. Większość kosztów było sukcesywnie ponoszona przez ostatnie 3,5 rok to oznacza jedno przy aktualnej sprzedaży spółka w IV kwartale zanotuje takie zyski jakich nie miała nigdy wcześniej w swojej historii sprowadzając wskaźniki do absurdalnie niskiego poziomu. Większościowa sprzedaż kopii odbywa się na konsolach a tam króluje wersja deluxe za 79,99$ będąca wciąż w TOP20 nieco powyżej plusuje się dodatkowo wersja standard oscylujący w okolicy 30 pozycji. Dla porównania LoP średnio jest na pozycji 25 w wersji standard za 59,99$ a wersja deluxe jest średnio w okolicy pozycji 70! Widzisz Tomaszku potencjał? Kolejno Cigames nie poinformował o strzedaży 1mln tylko że ten poziom został przekroczony co oznacza że równie dobrze na dzień informacji sprzedaż już mogła być na poziomie 1,2 mln kopii. Przed nami okres największych żniw, które po odpowiedniej promce podgrzeją sprzedaż na wszystkich platformach mnóstwo graczy z zasady kupuje gry wyłącznie na promocji! STOP BREDNIOM dawcom kapitału którzy dali się oskubać z akcji.
A tutaj dane uzywajac dla zabawy Steam Revenue Calculatora. Wtedy wychodzi, ze gra zarobiła około 225 MLN zł na ten moment, przy czym kalkulator ten uzywajaz metody boxleiter z automaty przyjmuje 61.8 MLN w znizkach a wiemy, ze gra w znizkach sie jeszcze nie znajduje.
Używając kalkulatora z impress wychodzi mi 133.2 MLN zł netto ze STEAM i około 328.8 MLN zł netto ogólnie na wszystkie platformy przy załozeniu, ze NB wynosi miedzy 30 a 60 i 10% zwrotów gry.
Masz rację 24.10.23
było : 26,5mln i 553
sprzedaży jednostki =1milon info
Dzis 31,7 mln i 660 sprzedazy
Tylko STEAM
Czyli ok 1.3 mln sprzedanych+ PS5
ZWROT KOSZTOW JEST ale czekają potwierdzić pewnie 2mln
Teraz dla wszystkich trolli płaczących o kredytach w banku i braku kasy. Spółka po 10 dniach zarobiła ze 160-180 MLN zł wiecie ile wynoszą zobowiązania kredytowe? Jak nie to poszukać zamiast trollować.
To samo dotyczy się ulubionego już "argumentu" pro spadkowego trolli, czyli kosztach produkcji na poziomie 281 MLN. Tylko żaden troll nie napisze, ze gra powstawała prawie 4 lata i prawdopodobnie duża część z tych kosztów już została uwzględniona w raportach za zeszłe lata. Oczywiście oni będą pisać tak jakby CIG wydało 2 tygodnie temu 281 MLN i wszystko wrzucą w przyszłe raporty, całą kwotę.
To nie ma znaczenia. Bez inwestorów to jest koniec CIG. I cena akcji to musi odzwierciedlać. Dlatego należy oczekiwać spadków aż do ujawnienia istotnych dla wyniku informacji od zarządu. I wtedy w górę lub w dół lub jak ja obstawiam wszystko w cenie np. 1.20pln/akcję.
Hahaha wysil sie napisal typ co nic konkretnego nie napisał. Post z D..y zero wartosci merytorycznej. Napisal 1.2zl za akcje i ma czelnosc pisac komus, ze ma sie wysilic co za dzban ahahaha
Ogólnie trole niektórym tak zakłamują rzeczywistość, bo niektórzy inwestorzy nie trzymają się swoich założeń są strasznie chwiejni a nie stabilni w swoich inwestycjach . Aczkolwiek jest już takich bardzo mało.Jak ktoś kupował akcje po 6-7 zł to czy liczył że bedzie sprzedane po dokładnie 3 tygodniach około 1,5 mln kopii może więcej w pełnej cenie ? Że już po 10 dniach pójdzie 1 milion ?Że przed nami pełne najlepsze w roku 2 miesiące sprzedażowe , a do zwrotu gry trzeba jeszcze dajmy na to 100 000-200000 kopii a już wtedy w kasie będzie około 100mln , gdyż tyle zostało zapłacone z 3 lat produkcji wcześniej .Że jeszcze nie poszła żadna promocja powodująca skokowy wzrost sprzedaży , że dziennie idzie minimum kilkanaście tysięcy kopii, to 10 dniach masz dajmy na to kolejne sto kilkadziesiąt tysięcy sprzedane w pełnej cenie .Nie rozumiem zupełnie obaw o wzrost kursu za tydzień ,miesiąc ,2,3,4,5 miesięcy . W przyszłym roku też jakieś miliony gry sprzedadzą , może wypuszczą na koniec przyszłego roku dodatek i znów sprzedadzą miliony podstawki przy okazji jak Cyberpunk .Przecież jak ktoś pisze że spadnie na 2 to wtedy wycenę spółki uzasadnia tylko 20 mln zysku za IV kwartał , a już jest kilka razy więcej , po co te stresy?
Sprzedaż Lords of The Fallen na dzień 04.11.2023 na Playstation Store, według krajów ponieważ nie ma opcji global bestsellers (tylko największe kraje).
Polska - 51 pozycja / 7924 Gier Kanada (Angielski) - 35 pozycja / 8294 gier Niemcy - 22 pozycja / 8032 gier Hiszpania - 24 pozycja / 8060 gier Włochy - 28 pozycja / 8024 gier USA - 31 pozycja / 8314 gier Francja - 24 pozycja / 8066 gier UK - 34 pozycja / 8105 gier Japonia - 31 pozycja / 5185 gier Brazylia - 35 pozycja / 7945 gier Australia - 36 pozycja / 7964 gier
Do fakty - pytanie przy sprzedaży wskazales ilości gier, skąd tą brałeś wartość? Bo po zalogowaniu na ps5 na konsoli nie widzę żadnych takich danych, tylko ilości opinii i ogólną ocenę ilość gwiazdek i tak np. dla Polski jest ok. 4.5 tys opinii i ocena jak pamiętam ok. 3.7 gwiazdki. Pozatym miejsca Loft na ps5 które wskazales wyżej wydają mi się grubo zaniżone bo np. w Japonii aktualnie w kat. Najlepiej sprzedające się gry loft felix zajmuje poz. 10 a standardowa poz. 31, w Niemczech jest to poz. 12 i 40, więc o wiele lepiej niż wskazales powyżej... Nadmieniam że śledzę sprzedaż Loft na ps5 i wygląda ona na ponad 20 dni od premiery bardzo dobrze, bo w pierwszych 10 dniach byliśmy w top 10 zazwyczaj w obu wersjach gry delux i standard, a teraz jest faktyczny spadek.... Ale trudno było oczekiwać że przy takiej konkurencji i nasyceniu gier, które są rozpoznawalne na całym świecie jak spiderman, call of Duty, Fc24 i inne Loft mógł walczyć jak równy z równym... Poza tym niestety problemy techniczne gry na premierze zraziła niektórych potencjalnych nabywców, ale każdych nas pamięta premierę cyberpunka 2077 i ich problemy a nawet wycofanie z ps... A powiem szczerze że właśnie ogrywam cyberpunka i jest rewelacyjny, a nie byłem miłośnikiem tej gry, kupiłem w promocji za 78 pln w jednej z sieci kilka dni temu...
Wszystkie dane pochodzą ze stron playstation store z poszczególnych krajów. O ile większość europejskich oraz US znajdziesz pod jednym adresem o tyle w przypadku azji czy ameryki południowej czy oceani musisz wejsc bezposrednio na ich wersje stron psstore. Całkowita ilość tytułów na liscie bestsellerów na dany kraj znajduje sie w lewym górnym rogu listy.
Dodam jeszcze ze są to pozycje bestsellers czyli pod uwagę brane są wszystkie dostępne gry na ps store w danym kraju. Na listach nowości która zawiera około 230+/- tytułów LotF znajduje się przeważnie na 7-9 miejsca ustępując największym jak własnie Spiderman2, Assasins creed czy nowa fifa.
Ok rozumiem ja z playstory ps5 generuje poprzez wybranie ze wszystkich gier kategorię "najlepiej sprzedające się" na dany kraj i wychodzą inne wartości np. w Japonii przez blisko 10 dni od premiery był top 3 do 5 dla obu wersji Loft a dziś to poz. 10 i 22 - ale o tym pisałem w osobnym wątku można prześledzić oto link
Kurs zjechał z ceny 6 - 7 zł po opiniach "fachowcow" .. Piszę w cudzysłowie fachowców, gdyż opinie pozytywne dla Lordsów były pomijane.. W tej chwili też jest atak trolli na spółkę, tylko po co to robią? Gdyby byli posiadaczami akcji, to by tak się nie udzielali negatywnie.. Oni chcą kupić !
Czekam na mecz Świątek i czytam wsze forum... po co te nerwy w tym tygodniu wszystko się wyjaśni, poczekajcie w spokoju zobaczycie kto miał racje, ja osobiście kupiłem akcje CG, myślę że w dołku, a trolle na spadki możecie sobie pisać, że patch'e złe. mała sprzedaż, brzydka gra, niezadowoleni gracze itd, itd...ten tydzień da wam odpowiedź.