• Mam dylemat i nie wiem dlaczego tak jest Autor: ~Edi [37.47.84.*]
    Dom Dewlopment ma c/wk 3 a ED ma 1. Też płaci godziwą dywidendę. Skąd są takie rozbieżności w wycenie. Od czego to zależy? Że Dom Dewlopment ma ugruntowaną pozycję na rynku. Może ktoś wytłumaczy. Dzieki
  • Re: Mam dylemat i nie wiem dlaczego tak jest Autor: ~dr_Ekonom [178.212.44.*]
    Wycena giełdowa w krótkim okresie czasu jest najczęściej wypadkową emocji. Dopiero długookresowy trend jest "realistyczny". Na pewno czynnikiem wzmacniającym kurs EDI jest zapowiedź zaliczki na dywidendę w dość sporej wysokości liczonej do kursu. Obciążeniem dla DomDevelopment jest duży moim zdaniem narzut na kurs wynikający z zadłużenia: ok. 93 PLN podczas gdy dla EDI wynosi 0,81 PLN. DD ma lepszy trend jeśli chodzi o EBIT, EDI ma trend ujemny - póki co ale po roku 2023 to się może zmienić co widzimy po dotychczasowych wynikach. Moim zdaniem bazowanie na jednym rocznym raporcie (nie wspominając już o kwartalnych czy półrocznych) jest mało miarodajne jeśli chodzi o podejście fundamentalne. Technicznie się nie wypowiadam bo się na tym nie znam.
  • Re: Mam dylemat i nie wiem dlaczego tak jest Autor: ~dr_Ekonom [178.212.44.*]
    Jeszcze dopowiem, że wskaźnik C/WK niewiele nam mówi. Zwłaszcza jeśli tam lądują takie pozycje jak wycena marki itp, wycenę godziwą itd. Popatrz raczej na firmę jak na przedsiębiorstwo generujące strumień dochodów i badaj je przede wszystkim pod tym kątem.
  • Re: Mam dylemat i nie wiem dlaczego tak jest Autor: ~Edi [37.47.84.*]
    Dzięki
[x]
EDINVEST 0,29% 6,90 2025-12-19 16:28:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.