Ile orientacyjnie Lentex ma gotówki (w tym z zysku za poprzednie lata) na rachunkach? Czyli ile np. jest w stanie wyłożyć na kupno czegoś, skup, wykup itd.? Oczywiście pomińmy możliwą dodatkową kasę z linii kredytowej, którą Lentex posiada, chodzi mi o czysty hajs na rachunkach.
Czy ktoś jest w stanie podać i uzasadnić, powołując się rzetelnie na konkretne dane, najlepiej z linkami (celem weryfikacji)?
Zapytam po raz ostatni, o co ci tak naprawdę chodzi? Jeśli tego nie wyjaśnisz to składam skargę do KNF. Twoje wpisy wypełniają znamiona próby wpływania na kurs akcji.
Można to zobaczyć w bilansie na koniec czerwca 2023. W całej grupie dostępna gotówka to 38mln 719tys. W samym Lentexie - 23 mln 828tys. Dodatkowo - podpisali aneks zwiększający limit dostępnego kredytu z ING z 25mln do 40mln. Wykorzystywali z niego 23 mln 411tys. Wynika z tego, że mogli jeszcze "pociągnąć" ponad 16mln.
Dziękuję! Rzeczywiście, jest to w bilansie. Pytanie w takim razie, co z tą nową linią produkcyjną (komunikat był w tej sprawie) i co można zrobić z ok. 60 MPLN (po coś to trzymają, po coś zwiększali limit)?
Może mogli tanio kupić surowiec. Myślę że jak będą stawiać nową linię to raczej w leasingu a nie z limitu kredytowego. Zapewne będzie to lepiej opłacalne dla firmy…
"Ponadto informujemy, że Spółka jest zobowiązana do przedstawienia w terminie do 20.08.2023 r. ostatecznego rodzaju zabezpieczenia, alternatywnie w formie zastawu rejestrowego na zapasach surowców o wartości 10.000.000,00 PLN wraz z cesją praw z polisy ubezpieczeniowej lub zastawu rejestrowego na nabywanej w ramach inwestycji linii produkcyjnej wraz z cesją praw z polisy ubezpieczeniowej.".
"(...) na nabywanej w ramach inwestycji linii produkcyjnej (...)"
To pytanie do księgowego. Czy zyski które były i walnempodjelo uchwałę że idą na kapitał zapasowy są wliczane jako gotówka? Możliwe że w bilansie są w innej pozycji. Więc środków jest więcej
Płynność się pojawi w okolicach 9-10PLN
Inna kwestia że z małą płynnością można spółkę wyciągnąć.
Kilkanaście lat temu było 13mln szt akcji. Kurs dojechał prawie do 100PLN. Dało to kapitalizację na poziomie 1,3mld PLN. Dziś Lentex jest już inna spółka. Zmodernizowana. Zostały już tylko wlokniny. Sprzedano biznes który był kulą u nogi (wykładziny) posiada udziały w Gamrat , DevonRex i ….. więc obecną kapitalizacją jest śmieszna. Sama nowa linia do włóknin kosztowała jakieś 100mln . Kolejne rzecz sprzedali wykładziny na 80mln …. To kapitalizacja 240mln jest śmieszna….
Spokojnie. Ja poczekam. Może jeszcze zejdzie to dokupię…. Widać że ktoś jest zmuszony oddać towar…. Jak dla mnie to jest promocja
Pamiętaj duże pieniądze lubią ciszę bo jak jest głośno to czas zamykać pozycje i szukać nowego cichego tematu….
Tu widać że głównym udziałowcom na razie nie zależy na wysokiej wycenie. Jak będą chcieli skeszować biznes to cena będzie duża. Bo łatwo przy tam małym free flow wyciągnąć kurs…. Może właśnie o to im chodzi z tymi skupami. Mało akcji w obrocie a później 5-10mln inkurs dojedzie do 100-130PLN
nono ciekawa strategia wlascicieli @szmatex,.a@ uwalanie kursu a dodatkowo jakis thebill mowi ze to dobrze. A tu nadal dol. Po prostu brak perspektyw i dlatego brak zainteresowania rynku
I dlatego od lat są zyskowni, i dlatego robili skupy po 12,50 przy kursie niższym, i dlatego na pozagiełdowym skupywali hurtem za 10 PLN, i dlatego nową linię produkcyjną otwierają, bo "brak perspektyw"?
Prosta rada dla wszystkich co marudzą… spieprzajcie z tąd…. To giełda. Raz do góry raz w dół…. Jak nie rozumiecie to wyjazd…. Ja mam powyżej 50tys szt po średniej cenie 8,20…. Teraz uśredniam w dół…. Skupu nigdy nie było po 13 i nie będzie…. Naucz się czytać uchwały walnego.
Spółka jest w super kondycji. Przynosi zyski. Kasy na koncie sporo. Kapitały zapasowy również dużo kasy. A to że na GPW jest jak jest to tylko wynika że nie jest w zainteresowaniu TFI ani innych.
Musisz (podobnie jak ja i inni którzy wdepnęli w ten krowi placek) uzbroić sie cierpliwość. Sprzedawać na tych poziomach nie ma żadnego sensu. Trzeba czekać , ale miejąc świadomość , że stan takiego dryfu/kiszonki potrwa nie miesiące ale lata całe. Bez wzgłedu na to, jak dobre byłyby wyniki. Ten papier nie jest se ksi i wszyscy omijają go konsekwentnie ! Zarabia się gdzie indziej, a tu tylko cierpienie, pot i łzy rozczarowania. Wytrwałości wszystkim posiadaczom. Rok 2028 juz niedługo PS musiałem słowo "se ksi" rozbić na sylaby , bo cenzura nie przepuszcza ! Koniec świata !!
Czekamy na info o skupie. Zobaczymy jak wtedy kurs się zachowa. Rok temu pojechał pod 10PLN…. Więc wzrost prawie 30%…. Jak to ktoś kiedyś powiedział timing najważniejszy…. Gdybyś teraz wchodził po 6,5-7PLN i pojedziesz na 10…. To nie ma co pluć…. Myślę że będzie dobrze. Już za kilka dni wyniki ….
Kontynuując wątek. Z uchwał z zeszłego roku pozostała tylko możliwość skupu 1,6 MPLN akcji. Pytania: 1) Czy to podwyższą nową uchwałą (żeby mogli więcej akcji skupić). 2) Czy nowa linia produkcyjna już działa (i co robi)? 3) Ile kasy ma Lentex na koncie total obecnie?
*korekta: nie z uchwał z zeszłego roku, tylko z uchwały z 2022 r., oczywiście nie "MPLN", tylko "M (milionów) i nie 1,6, tylko 1,4 Czyli powinno być:
Z uchwał z końca 2022 r. pozostała tylko możliwość skupu 1,4 milionów akcji (zgodnie z uchwałą mogli skupić 4M po cenie nie wyższej niż 12,50 PLN, a skupili 2,6M z początkiem 2023, więc zostało 1,4M). Pytania: 1) Czy to podwyższą nową uchwałą (żeby mogli więcej akcji skupić). 2) Czy nowa linia produkcyjna już działa (i co robi)? 3) Ile kasy ma Lentex na koncie total obecnie?