• Wykres Suntech S.A. Autor: _matiz_ [171.6.245.*]
    https://ibb.co/VmwRSrR

Link do wykresu https://ibb.co/VmwRSrR
    Ktoś zgłosił nie wiadomo dlaczego.

Widać komuś fakty przeszkadzają i pewnie chce dokupić taniej

Kurs na wczorajszej sesji osiągnął 6.22 zł ,a więc wpasował się indelanie w punkt wsparcia (pewnie specjalnie)

Szczyt notowań to 8 zł

Mimo spadku kursu akcji ,akumulacja stale rośnie

Na notowaniach ciążą słabe obroty na ryku NC ,jednak po wczorajszym spadku Suntech mocno wzrósł na popularności w biznesradar ,a więc jest zainteresowanie

14 listopada raport za 3 kwartał
    22 grudnia koniec prac nad kolejnym ich produktem ,który zwiększy przychody w 2024

• Re: Wykres Suntech S.A. Autor: ~Desi [31.182.60.*]
    No wszystko póki co jest na dobrej drodze.

Masz ogólnie jakieś swoje prywatne spekulacje/prognozy, gdzie możemy się zatrzymać po kolejnej fali wzrostowej? Z tego co widzę dużo osób ustawiło się na 8, więc ta 8mka może stanowić lekki opór do dalszych wzrostów.
  • Re: Wykres Suntech S.A. Autor: _matiz_ [171.6.245.*]
    Inwestuje na tym rynku od 13 lat

Rządzi się on swoimi prawami. Mało kto dostrzega na tym rynku szansy na zarobek w dłuższej perspektywie czasu ,dlatego zarabiają ci co są cierpliwi i odpowiednio szybko kupią akcje z opcją czekania kilku lat na zysk

Jednak gdy firma ,którą oni dostrzegli zanim dostrzegł ją rynek przynosi później wymierne zyski ,a lepsze to niż skakanie z kwiatka na kwiatek. Jak to w życiu ,można się przez jakiś czas dobrze bawić ale w końcu dostaniemy po łapkach

Największy zysk mamy wtedy gdy względem rynku mamy najmniejszą średnią cene akcji

Jak to na NC zazwyczaj bywa. Zainteresowanie jest małe. Jednak jest to rynek gdzie relatywnie niskim kapitałem można zrobić cuda na kursie.
    Jednoczesne prognozowanie kursu akcji o realne dane ma sens i nie ma sensu
    Według wskaźników kurs akcji powinien wynosić 12/15 zł ,wtedy można by było stwierdzić ,że jesteśmy w optymalnym miejscu ,no może za wyjątkiem ceny/wartości księgowej ale ta firma dopiero rozwija tą wartość księgową ,więc ten wskaźnik nie ma wpływu w mojej ocenie na wycene kursu akcji ,bo wystarczy spojrzeć na ROE i ROA

Jednak jak to na rynku NC ,tłum goni za króliczkiem ,króliczek ucieka ,a tłum go goni ,im szybciej ucieka tym tłum przyspiesza. Widać to było w czasie pandemii ,gdzie gnioty potrafiły rosnąć do astronomicznych wycen tej właśnie zasadzie.

Więc jeżeli akcje są zbierane ,spółka wypuści kilka pozytywnych inf o nowych umowach ,dobrych raportach i kurs zacznie lecieć w górę to prognozowanie realistyczne jest raczej mylne ,bo powinniśmy wyskoczyć ponad 20/25 zł

Jednak jeżeli firma dalej nie będzie postrzegana przez szerszy rynek za atrakcyjną to przed nami długoterminowy wzrost kursu akcji ponad 10 zł w perspektywie roku ,bo nie tu realnie nic złego nie ma prawa się stać

Firma nie ma zadłużenia ,nic nad nią nie ciąży ,ma duże zasoby gotówki ,pozyskuje dofinansowania ,rozwija produkty - dawno nie badałem rynku NC ale wątpie aby była na nim lepsza firma niż Suntech
  • Re: Wykres Suntech S.A. Autor: ~GrubyMario [83.10.24.*]
    Osobiście wychodzę z założenia, że na giełdzie 90% spółek przechodzi dwie fazy od skrajności nie dowartosciowania do skrajności przewartościowania i prędzej czy później spółka znajduje się w takim miejscu i wtedy można dobrze zarobić kiedy wyczuje się te momenty. Suntech prowadzony jest puki co równolegle do wzrostu jaki osiąga i nigdy nie znalazł się w wycenach skrajnych, co za tym idzie być może nastąpi ten moment kiedy znajdą się na ostatniej prostej do osiągnięcia celu, jaki będzie wtedy kurs? Napewno z 2 z przodu :)
  • Re: Wykres Suntech S.A. Autor: ~GrubyMario [83.10.24.*]
    Zakupiłem równolegle w 2020 akcje Suntecha i Aillerona kiedy ten drugi wydawało mi się był skrajnie niedowartościowany wtedy c/z koło 5 obecnie poruszają się bardzo podobnie z wyprzedziłem ailleron
  • Re: Wykres Suntech S.A. Autor: ~hdjd [188.146.92.*]
    50k na 6.40
    Pakujmy się kto potrzebuje, potem może nie być takiej okazji
[x]
SUNTECH -0,59% 1,68 2025-10-10 14:28:03
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.