Do 10 listopada powinniśmy się dowiedzieć czy zarząd planuje wypłacić zaliczkę na poczet dywidendy. W zeszłym roku taka informacja pojawiła się 8 listopada. Najpóźniej muszą podać informacje do końca listopada. Na ten cel jest 10 mln zł w kasie(kapitał zapasowy). Czy będzie? Przekonamy się niebawem. Zarządowi może zależeć na wypłacie zaliczki, chyba że mają inny pomysł.
Obstawiam, że nie będzie. Zaliczkę wypłacali jak były ponadnormatywne zyski, teraz jest słabo. Będą pilnować płynności - to będzie priorytet (poza tym wypłata zaliczki to również koszt finansowania, a stopy procentowe wysokie ...).
@Xaas też jakoś nie widzę tej zaliczki. Mimo wszystko trzeba brać to pod uwagę, że jakieś info może się pojawić. O ile dobrze pamiętam to te 10 mln jest na poczet zaliczek (liczba mnoga). Dzisiaj płynność na szerokim mizerna, a na małych i średnich spółkach nie ma co komentować. Uroki GPW… Być może jeszcze zaliczymy 7,3 - 7,31 zł.
Dnia 2023-10-27 o godz. 12:57 ~OBSER napisał(a): > @pitt33 dla mnie bez znaczenia. Od razu podatek trzeba zapłacić. Lepiej niech kurs rośnie
A to nie jest tak z tym podatkiem od razu. Jak masz konto IKE to na ten rachunek maklerski wpłynie ci cała dywidenda bez odprowadzania podatku. Już to sprawdziłem. Nie wiem jak byłoby z IKZE to będę dopiero testować. Po drugie, jak kurs był po 7,80 to sprzedałem trochę akcji. Jak znowu ma zamiar spaść na 7,0 zł lub niżej to kupię nawet te 10000 akcji i w zasadzie będę miał swoją dywidendę na kwotę powiedzmy 80 groszy. Nie ma co narzekać w takiej sytuacji. III i IV kwartał nigdy nie były dobre jeśli chodzi o zyski a że udało się uniknąć strat to jest dobrze. Nawet jak zaliczki nie wypłacą to i tak cały zysk za 2023 rok może pójść na dywidendę a nawet większe kwoty z likwidacji kapitału zapasowego czy rezerwowego.