Spółka jest/była przewartościowana, ale spadki może hamować fakt, że podaż ogranicza bliski już koniec roku. Ci, którzy mają zysk ( czyli prawie każdy ) - mogą/powinni wstrzymywać się ze sprzedażą z uwagi na podatek. Przy tak ogromnym rocznym wzroście, sumy konieczne do oddania fiskusowi są niebagatelne.
Bzdury
Po 1 ,od kiedy ta spółka jest przewartościowania lub kiedy była? Bo wskaźniki wskazują odwrotność tego co piszesz
Po 2 ,idąc twoim tokiem myślenia wszyscy rzuca się na sprzedaż po nowym roku bo będą mieć ponad rok na opłacenie podatku ,a to poskutkuje spadkiem kursu co pewnie przełożyłoby się na straty ,więc już lepiej sprzedać teraz i zapłacić ten podatek w ciągu 6 miesięcy
Bzdury i jeszcze raz bzdury
Indeks nc po prostu upadł na pysk i właśnie odbija się od wsparcia. W ciągu kilku miesięcy spadł o 15% ,odpłynął kapitał od leszczy to i akcje w indeksie spadają
Suntech się trzyma bo to dobra firma ale ludzie po prostu to idi oci ,chcą zarobić tu i teraz a nie za rok czy dwa ,więc sprzedają. Oddają zniecierpliwieni stagnacja
Gdzieś coś rośnie a on stoi w miejscu
I masz swoją odpowiedź na to co się dzieje ,a przy takim obrocie to jak dla mnie może spaść i do 3 zł
Z chęcią dokupie
Przewartościowana, bo ma wszystko w cenie. Nawet kontrakty, których nie podpisała.
Czy rzucą się po Nowym Roku ? Nie - ponieważ decyzje co do tego typu podatkowej sprzedaży zapadają ( przynajmniej u mnie ) pod koniec roku. Jeśli mam stratę na części portfela - wyprzedaję walory z dużym zyskiem - żeby wyjść bliżej zera. Jeśli mam zysk na części portfela - analogicznie wyprzedaję te ze stratami ( żeby je zrealizować ).
Skoro na całym indeksie obroty od wielu miesięcy wynoszą raptem 7/8 mln zł dziennie to o jakich infach w cenie mówisz? Skoro wszędzie jest stagnacja
A z tych 8 mln obrotu z 40% generowanych jest przez top 5 firm z kilkuset w indeksie
Nc rządzi się swoimi prawami dlatego jest najlepszym moim zdaniem miejsce do inwestycji długoterminowych ,bo jest w nim pełno niedowartościowanych firm tylko dlatetgo ,że nikt nie chce ich kupić ,a ci co je mają są już zmęczeni czekaniem
Więc skoro indeks nc jest na blisko 4 letnich minimach to znaczy ,że wszystkie spółki w nim zawarte są w cenie ?
Ja na nc jestem od 13 lat i 98% czasu inwestowałem tylko na nim
Myślę że wiem co mówię ,czy się z tym zgadzasz czy nie
Odpowiedziałem na twój temat ,który tak ogólnie nic nie wnosił do aktualnej sytuacji
Bzdura jest płacenie podatków jako takich ,wszystkich bo niczemu nie służą
Jednak pisanie ,że kurs nie zleci bo zbliża się koniec roku ,więc warto poczekać jest bzdura ,bo tym tokiem myślenia z poczatkiem okresu podatkowego ludzie rzuca się do sprzedaży i podatek może i będzie mniejszy ale zysk również
Bo przy teoretycznym braku popytu ,podaż za duża
A czy nie ma popytu? Jest ale ukryty co widać po wzroście zainteresowania spółka gdy dzisiaj kurs spadł na 6.2 zł
Jednak to nc, tu głównie są leszcze i zamiast kupić gdy jest tanio ,kupią jak będzie rosło i napędza te wzrosty
Jednak pisanie ,że kurs nie zleci bo zbliża się koniec roku ,więc warto poczekać jest bzdura ,bo tym tokiem myślenia z poczatkiem okresu podatkowego ludzie rzuca się do sprzedaży i podatek może i będzie mniejszy ale zysk również
Nie tylko warto, ale bezwzględnie należy się obecnie ze sprzedażą wstrzymać ( gdy ma się zysk z inwestycji ). Sam nawet nie rozważam sprzedaży ani jednej sztuki, bo nie zamierzam sobie dokładać podatku. Myślę, że inni rozumują identycznie.
Twoje dalsze hipotezy to nadinterpretacja, ale tak lubisz - dopowiedzieć to, czego nikt nie napisał i zje... wszystko po całości.
A czy aneks do umowy jest nowa umowa? Poza tym skąd wiadomo, ze nie podpisują? Jakie są parametry ogłaszania nowych umów? A czy ten wzrost zatrudnienia to nie był przypadkiem pod nowa podpisana już umowe? Największa chyba w historii spółki?