Wg mnie, 10 jest możliwe ale dość ambitne. Osobiście stawiam na 9M, ale możliwe jest nawet 8 jeśli spadek rentowności w A&K okazałby się trwały. Nie zmienia to faktu że nawet 8 to jest niezły wynik dający 42M za 6 kwartałów
No nie! Już zaczęli licytację, kto da więcej! To przypomnę: 3 kwartał zeszłego roku 7,9 mln, ostatni kwartał minionego roku 6 mln, i 1 kwartał tego roku jedynie skromne 5,5 mln wycisnęli! Zyski osuwają się jak za duży habit z kościstej zakonnicy. Nie zdziwcie się, jak w poniedziałek Wasze wydumane oczekiwania schłodzi lodowaty prysznic!
Mi z wyliczeń wychodzi miedzy 70 a 75gr. Rok temu przed splitem było 0,8 za akcję. Zakładając, że dywidenda rośnie ok. 20% r/r i teraz mamy 6 kwartałów dywidendowych zamiast 4 i jeszcze split 1:2 był po drodze, to wychodzi [(0,8 + 0,4) + 0,24]/2 czyli 0,72. Coś koło tego.
A co!? Nie wolno mi mieć nadziei na niższy kurs??? Na początku czerwca spadło poniżej 10, więc może teraz też się uda! Wystarczy mi 9,98 i biorę bez szemrania i nie będę więcej Was więcej molestować. A do wyników więcej tu nic nie naskrobię. W poniedziałek wszystko się okaże na czyje wyjdzie!
0.72 na akcje daje nam przy obecnym kursie 5,7%. Prezes wspomniał w informacji bieżącej, że procentowo przewyższy znacznie dywidendy wypłacane w latach poprzednich w układzie procentowym. Jeżeli dotrzyma słowa musi być "znacznie" wyższa niż 5.3%. Dodatkowo miała przewyższać poziom lokat, które były w tam tym momencie w okolicach 7%. Tylko pytanie czy wzrost kursu nie pokrzyżował planów prezesa, ale historycznie słowa dotrzymuje.
Oczekiwania wobec spółki są też duże. Dalej nwm co się stało w 4 kwartale. Prawdopodobnie spółka zmieniła sposób rozliczania rabatów z rocznego na kwartalny. Niewiele potrzeba by cena akcji poszłą w dół. Obecnie spółka funkcjonowałą w najlepszym otoczeniu, któremu powinny sprzyjać rekordowe wyniki. Pytanie czy zmiana metody rozliczania rabatu i duża ekspansja sklepów blue nie spowoduje erozji marży. Może być ostry zjazd w dół który na pewno uratuje info o dywidendzie albo jazda w górę.
Podobnie było przy wynikach pierwszego kwartału. Eurocash rządzi się swoimi prawami. Uważam ze delko jest mocno niedowartościowane, ale ostatni ruch pod wyniki i wielkość c/z w stosunku do dwóch ostatnich lat jest obecnie wysoka co oznacza, że oczekiwania rosną. Łatwo jest zawieźć. Tak stabilny biznes w takich czasach powinien być wyceniany z większa premia.
Nie mówię, ze wysoka. Cena jest tania. Ale c/z obecny to jest max od ath 2020. Który urósł nagle tydzień przed wynikami. Nie wynika on z zmiany postrzegania spółki a grania pod wyniki. Dlatego może być wysoka zmienność. Chyba, ze nagle przed wynikami zmieniło się postrzeganie delko przez inwestorów co jest mało prawdopodobne i traktują ja z wyższa premia.
A może w końcu znaleźli się inwestorzy którzy docenili coroczne większe zyski i większą dywidendę i uznali że P/E 10 jest jak najbardziej akceptowane tutaj.