Bankructwo to nie wiem, ale za złamanie ustawy o ofercie publicznej jest do 10 mln grzywny lub 2 lata pozbawienia wolności, lub obie kary jednocześnie. Oby tylko prokurator obszedł się łagodnie z Prezesem...
Tak, PHI wpisany na listę KNF bodajże od lutego 2022, tym bardziej dziwne, że tak się nie pilnowali. Młodość górna i durna, a wiek męski, czas klęski?...cytując za naszym wieszczem narodowym.
Myślę, że prezes skazał PG na niewypłacalność w grudniu 2021r
i maju 2022r. W grudniu 2021 prezes kupił działkę pod zakład produkcyjny w Kleszczewie za 7 mln zł. Z kolei w maju 2022 kupił linię produkcyjną za 2 mln.EUR.
Razem to jakieś 16 mln zł. Kuriozalny pomysł budowy zakładu pochłonął 16 mln zł i tej kasy zabrakło na deweloperkę. To był kluczowy błąd.
Dane stąd:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Prefa-Group-S-A-Zakup-linii-do-prefabrykacji-dla-budowanego-zakladu-przemyslowego-produkcji-prefabrykowanych-elementow-zelbetowych-dla-branzy-budownictwa-mieszkaniowego-przez-spolke-zalezna-Prefa-Bud-Sp-z-o-o-Sp-k-8336614.html
Przykre to wszystko.W tej sytuacji naprawdę nie wiadomo, co napisać...,bardzo, bardzo współczuję, jak ktoś kupował po 100zł...Może jednak zdarzy się jakiś cud..
Gdyby miał się zdarzyć cud to już by prezes trąbił o tym w raportach ESBI i w filmach na yt. Ale tutaj nie ma szansy na cud. Z resztą każdy kto uważnie przeczytał opublikowaną opinię audytora do sprawozdania PG za 2021r. wiedział od połowy 2022r., że PG to mocno.ryzykowna firma.
A opowieści z mchu i paproci o nabieraniu masy trwały nadal...To będzie moja pierwsza upadłość, kiedyś musiał nastąpić ten pierwszy raz, prawdziwa szkoła życia.
Nawet jak nie będzie upadłości to gorsza nie zobaczymy. Układ który będzie to tylko danie czasu prezesowi na rok. A potem szukaj wiatru w polu. Albo jak napisano wyżej - „we Wronkach”
Prezes we Wronkach, a my na zmywaku w Tajlandii??? To wygląda jak zły sen albo kiepski scenariusz filmowy...Ciagle teudno mi w to uwierzyć. Co w takiej sytuacji dzieje się z akcjami? Zostają na koncie maklerskim z wartością ZERO?
Pociesz się, że jeżeli prezes zbankrutuje prywatnie to sam wyląduje na zmywaku, bo prywatnej kasy na nowe biznesy mieć nie będzie a nikt normalny w Polsce mu nie pożyczy złamanegro grosza.
Nie wiem po co ludziom te maybachy, Szkoda by mi było pieniędzy na takie auto, że ukradną albo porysuję:)) W wywiadzie do Forbsa pani wiceprezes mówiła, że budują 1000 mieszkań i tak nic z tego ni ma??? A do tego 200 mln długu? To na co ta kasa poszła?
Jak to na co??? na zakupy kilkunastu gruntów bez analizy chłonności i kosztów budowy PUM, zakup kamienicy bez miejsc parkingowych, zakup linii produkcyjnej i gruntu (20mln) bez planu na produkcje, rozdmuchane zatrudnienie (syn, synowa, ich przyjaciele) do tego drobne przyjemności typu Maybach, Audi, Porsche i 20 innych aut, wywiady w TV, sponsorowane artykuły w prasie, huczne obchody wszystkich możliwych świąt dla setki zaproszonych gości.
No ale gdyby prezes nie utopił 16 mln zł (nie 20) w grunt pod fabrykę i linię produkcyjną tylko przeznaczył tę kasę na budowy to być może sprzedaż lokali szłaby dobrze i uniknąłby niewypłacalności. Koszty "przyjemności" może jakieś były ale ostatecznie nie one rozłożyły firmę.
20 mln lekko, do gruntu i linii dodaj koszty transportu i odsetki od pożyczonej kasy na linię, bo jak chyba się domyślasz Prefy na tą linię i ziemię stac nigdy nie było.
Zgodnie z art. 300 k.k.: „§ 1. Kto, w razie grożącej mu niewypłacalności lub upadłości, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.".
Dostałam e-maila z informacją co i jak.
„… Spółka deklaruje zwrot 100 % wniesionego kapitału i prognozuje złożenie propozycji spłaty
oparte o rozłożenie płatności na raty lub rozliczenie w lokalach (za dopłatą) lub konwersją zadłużenia na kapitał (akcje)...”
Prefa przede wszystkim nie ma kapitału na wybudowanie tych lokali a jak widać nikt Prefie nie chce pożyczyć kolejnych milionów.
Druga sprawa: inwestycje są obecnie rozgrzebane a pożyczki je finansujące niespłacone i koszty odsetek lecą. A prezes w jednym z wywiadów sam wspominał, że gwarantem rentowności inwestycji jest ich szybka finalizacja (w 2 lata). Jeżeli inwestycja się przewleka to koszty finansowania pożerają marżę i powstaje strata spółki celowej na inwestycji. Kto ją spłaci? Prezes z pieniędzy, których nie ma?
Bez nowego finansowania to ten mail to tradycyjnie popis bajkopisarstwa prezesa - wielokrotnie już to czynił z wiadomym skutkiem. Druga sprawa: dlaczego takie oświadczenie wysyła pokątnie mailem a nie składa publicznie? Czegoś się wstydzi.
Jaja sobie robisz? Tych mieszkań nie będzie można "brać" ale trzeba będzie za nie zapłacić. Czyli jak ktoś zainwestował 2 tys.zł w obligacje Prefy to żeby je odzyskać będzie musiał wyłożyć jeszcze jakiś milion złotych na mieszkanie. Krótko mówiąc prezio chce wycisnąć z wierzycieli dodatkową, dużo grubszą kasę. Cwane.