• Wstępne wyniki za Q3 Autor: ~luginio [85.221.145.*]

Już za tydzień/dwa LUG opublikuje wstępne wyniki za Q3 - jak zwykle w przypadku LUG jest to element ryzyka, bo nie sposób ich przewidzieć ;)

Zysk netto powyżej 2 mln to bardzo dobrze, poniżej 1 mln zł to bardzo słabo. Jeśli LUG faktycznie zaprezentuje wynik powyżej 2 mln będzie można oczekiwać, że przed wynikami za Q4 (najlepszy sprzedażowo kwartał) kurs już będzie w okolicach 12 zł (luty).

Tymczasem, powyżej 8 zł podaż już jest całkiem aktywna - plusem jest to, że średnio na sesję powyżej 8 zł właściciela zmienia 5,5 tysiąca sztuk akcji - to całkiem solidny obrót (jak na LUG).

Dobry raport kwartalny otwiera także drogę do podjęcia decyzji przez Zarząd LUG o przejściu na rynek główny.

Ja, jak zwykle, mam obawy o wyniki.

• Re: Wstępne wyniki za Q3 Autor: ~Rogal [89.79.108.*]
    Cóż, co do wyników pożyjemy, zobaczymy, ale wydaje mi się, że jak się zrobi głośniej o Nusantarze, to ma szansę na LUG zawitać coś czego tu jeszcze nigdy nie było= spekuła a wtedy kurs może ruszyć niezależnie od wyników.
  • Re: Wstępne wyniki za Q3 Autor: ~Trik [77.222.245.*]
    Fakt, Nusantara sprzedaje marzenie. Czy ono się urealni? Zobaczymy. Gdyby tam aplikowali Smart City to spółka mogłaby i być wyceniana x5, bo wchodzi w segment bardziej innowacyjny niż projektowo-wykonawczy.
  • Re: Wstępne wyniki za Q3 Autor: ~luginio [85.221.145.*]

LUG, spekuła i sprzedawanie marzeń - chciałbym doczekać takich czasów :)

Fakt, że LUG od lat inwestuje w BIOT a wyniki ta spółka ciągle ma mizerne (444 tys. przychodu i 1,36 mln straty w pierwszym półroczu 2023). Jeśli BIOT (LUG) wygra przetarg na zarządzanie oświetleniem w Warszawie (przetarg powinien być wkrótce rozpisany) to rzeczywiście wartość grupy podskoczy ;)
  • Re: Wstępne wyniki za Q3 Autor: ~Trik [5.173.225.*]
    Wyniki za 3q pokazała właśnie Lena. Przychody płasko, zysk w dół. LUG miło zaskoczył po pierwszym półroczu i mam przekonanie, że to jest ten czas kiedy osiągną efektywność lepszą od Leny...

kapitalizacja Leny na 24.10.2023 to 80 mln

LUG osiągnie obecną kapitalizację LENY przy cenie 11,10. Warto jednak zwrócić uwagę, że LUG osiąga przychody o 50% wyższe niż LENA.

Jestem bardzo ciekaw wyniku LUG za Q3 - czekamy ;)
    Jeśli będzie 1,5-2 mln za 3q to kurs powinien iść momentalnie w stronę ponad 10 zł. Rynek na ten moment ani trochę nie wycenia perspektyw wynikających z programu dla samorządów a tym bardziej z tematu podpisanego memorandum.

Miejsce w rankingu: 402 a to oznacza, że zainteresowanie LUGiem jest śladowe

Do sprzedaży zawsze znajdą się chętni - ale czy pojawią się chętni do zakupów? Do wzrostów potrzeba kapitału od inwestorów, którzy uważają, że spółka jest niedowartościowana. Jednak by to stwierdzić trzeba się zainteresować ;)

Widać, że po wynikach za Q2 ktoś rozpoczął systematyczne zakupy - po kilka tysięcy dziennie by skupić możliwie dużo możliwie tanio. Bez pojawienia się "nowych" kupujących ten proces będzie trwał.

Dopiero sesyjne "szarpnięcie" kursu o 10-15% powinno zwrócić uwagę "gorącego" kapitału na LUG.

Co do perspektyw jesteśmy zgodni - 2024 zapowiada się dla spółki bardzo dobrze.
    Albo jeśli w końcu ktoś dostrzeże w jakiej branży spółka działa i jakie są przed nią perspektywy. Przy zysku na poziomie 10-14 mln, a takie szacuję przy realizacji strategii na kolejne 2-3 lata nie ma szans, aby kurs nie urósł grubo powyżej 10 zł. Liczę też, że spółka wprowadzi jakaś politykę dywidendową przy wzroście rentowności netto.

W mojej ocenie kapitalizacja LUG na poziomie 150 mln zł (ponad 20 zł za akcję) jest do osiągnięcia.
    Moim problemem jest jednak to, że uważałem tak już 7 lat temu i niestety nic z tego nie wyszło ;)

Jeszcze trochę poczekam:
    dobry wynik kwartalny; decyzja o przejściu na rynek główny, dywidenda i będzie dobrze!

W końcu jakiś fundusz uzna, że warto kupić większy pakiet akcji LUG i pojawi się dużo większa płynność ;)

• Re: Wstępne wyniki za Q3 Autor: ~OnX [79.184.241.*]
    Jaki poważniejszy fundusz wejdzie w akcje przy takiej płynności? Z ich perspektywy dodawanie do portfela pozycji nawet za kilkaset tysięcy to strata czasu. Poza tym, jak potem wyjść z takiej pozycji bez masakrowania kursu? Ile to trwałoby? Nie liczyłbym obecnie na to.

Oczywiście, że płynność odstrasza. Jednak przy wzroście kursu będzie też rosła płynność. Decyzja o przejściu na rynek główny także powinna przynieść wzrost obrotów.

We wrześniu 2021 próg 5% przekroczył Pan Marcin Grzymkowski, twórca eobuwie.pl.
    "„Według danych agencji analitycznej The Business Research Company rynek inteligentnego oświetlenia będzie napędzał szybki wzrost inwestycji w rozwiązania charakteryzujące się wyższą efektywnością energetyczną w branży infrastrukturalnej. W 2025 roku wartość sektora ma przekroczyć poziom 22 mld dolarów. Coraz częściej na szczeblach rządowych państw europejskich podkreśla się wagę ochrony klimatu i stosowania rozwiązań proekologicznych” – mówi Ryszard Wtorkowski, Prezes Zarządu Grupy Kapitałowej LUG.

„Nasza firma od kilku lat jest w gronie firm świadomych klimatycznie, a nasze produkty wprost odpowiadają na potrzeby klientów. Dlatego cieszy mnie fakt, że ten potencjał do wzrostu dostrzegł pan Marcin Grzymkowski, przedsiębiorca obdarzony intuicją biznesową i wizją, o czym świadczy sukces marki eobuwie.pl. Dla mnie to bezpośredni dowód na to, że podobnie jak my dostrzega ogromny potencjał rynku profesjonalnego oświetlenia” – dodał Wtorkowski.

Jeśli w 2024 lub 2025 kurs LUG przekroczy 20 zł będzie można być zadowolonym z inwestycji.

Trwa wyczekiwanie na wstępne wyniki - oby były dobre to wzrost będzie kontynuowany ;)
    Wyobrażam sobie kapitalizację na poziomie 150 mln. Dużo zależy od decyzji zarządu o przejściu na główny parkiet czy wprowadzenie polityki dywidendowej. Widać , że dbają o wizerunek spółki poprzez jakość raportów, strony internetowej , czaty inwestorskie. Ale żeby zadbać o kapitalizację potrzebne są odważne i wydaje się, że jedyne sensowne kroki. No bo jak spółka o przychodach niebawem 250 mln i zasięgu międzynarodowym , do tego innowacyjna, ma być nadal notowana wśród wielu spółek zatrudniających kilkanaście osób i mających przychody na poziomie paru milionów rocznie?!

Jeśli wstępne wyniki za Q3 będą dobre i kurs będzie dalej rósł można się spodziewać podjęcia przez LUG działań zmierzających do przejścia na rynek główny i deklaracji co do dywidendy.

Warto o te zagadnienia pytać Pana Prezesa podczas najbliższego czatu z inwestorami.
    Myślę, że co do dywidendy to ta odp jest nadal aktualna

EK 12:50
    Czy w przyszłym roku LUG zaskoczy inwestorów dywidendą?

Ryszard Wtorkowski 12:50
    Jest zdecydowanie za wcześnie by podejmować takie rozważania w połowie roku. Decyzje w sprawie wypłaty dywidendy za 2023 rok będziemy podejmować po zamknięciu roku i badaniu biegłego rewidenta. Nie chcę teraz spekulować na ten temat. Natomiast mogę powiedzieć, że naszym celem jest podtrzymanie dobrych wyników w kolejnych kwartałach i dalsza poprawa rentowności.

jasnym jest że Prezes będzie unikał jasnych deklaracji co do dywidendy i przejścia na rynek główny.

Chodzi mi o zadawanie przez akcjonariuszy "pytań z tezą":
    1. oczekujemy aby LUG się stał spółką dywidendową - przyjęcie polityki dywidendowej
    2. oczekujemy podjęcia działań zmierzających do przejścia na GPW

Ile można czekać? Już najwyższa pora aby LUG podjął takie działania.

Oby tylko wynik za Q3 był w miarę dobry.
    Mój osobisty typ na wynik 3q to 1,5-1,7 mln zysku netto.
  • Re: Wstępne wyniki za Q3 Autor: ~maro66 [145.237.4.*]
    Nie chce mi się szukać, ale...............
    Kiedyś tam, jak było głośno o przejściu na rynek główny, Prezes powiedział (to co napiszę nie jest cytatem), że nie będą robić gwałtownych ruchów żeby przejść na główny, a z kontekstu wypowiedzi wynikała, że wcale nie są tak bardzo zainteresowani. Tak, że ........
    Też to kojarzę, dlatego dla mnie ważniejsze pytanie to o przejście na GPW, potem dopiero dywidenda.

W 2017 na jesieni podjęli próbę przejścia na główny:

16 lis 2017 "Plan przejścia LUG na rynek główny GPW i polityka dywidendowa
    LUG jest obecnie notowany na rynku NewConnect. Jednak spółka stara się o szybkie przeniesienie notowań na rynek regulowany.
    Trwają prace nad prospektem. Chcemy go złożyć jeszcze w listopadzie lub na początku grudnia – mówi prezes LUG, Ryszard Wtorkowski.
    Zarząd spodziewa się, że wejście na główny rynek GPW może nastąpić około lutego 2018 r. Przejściu nie będzie towarzyszyć emisja akcji.
    Jednocześnie zarząd podtrzymuje plany wypłaty dywidendy w przyszłym roku. Do tej pory spółka nie określiła polityki dywidendowej. Ma to nastąpić zaraz po wejściu na główny parkiet."

Jednak w grudniu 2017 kurs zaliczył mocny spadek (później jeszcze odbił) ale prace zostały przerwane.

Faktycznie w czasach niewystarczającej kapitalizacji Prezes już nie wspominał o przejściu - raczej pojawiały się informacje o dodatkowych wymogach informacyjnych i kosztach związanych ze zmianą parkietu.

Zakładam, że kiedy kurs wzrośnie powyżej 10 zł a i perspektywy będą rosnące znów pojawi się chęć przejścia.

Krok pierwszy: dobry wynik kwartalny - będą dobre wyniki będzie dywidenda i przejście na główny ;)

Zgadza się, ale było też później o tym że aż tak wcale im się nie spieszy.................

Przy kursie w okolicach 6 zł LUG nie miał wystarczającej kapitalizacji do przejścia na główny.

Z perspektywy ostatnich 6 lat widać, że im się nie spieszy ;)

Kolejność jest prosta:
    dobry wynik kwartalny -> wzrost kursu -> przejście na główny
    Nie jestem pewny czy LUG chce przejść na główny. Trzeba pamiętać, że jest to firma rodzinna.....................................

Przy okazji najbliższego czata z Prezesem warto pytać o plan zmiany parkietu.

Jeśli pytania się nie "przebiją" do odpowiedzi (pozostaną bez odpowiedzi) to będzie znaczyło, że na razie nie chcą przejścia - wtedy pytamy za kolejne 3 miesiące ;)

[x]
LUG 0,00% 2,50 2025-12-04 09:27:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.