przychody jak co kwartal maja stale +- 3-4 mln ( mozna sprawdzic w wynikach finansowych czyli rocznie przychod jest wiekszy niz kapitalizacja firmy :) co do zysku zalezy czy maja opcje cos podzialac by ukryc przychod i ominac podatki . W zeszlym kwartale zysk netto ponda 1 mln zl
ale za 3 kwartal nie bedzie odbiegac od normy pewnie 3-4 mln przychod, nic specjalnego nie powinno sie wydarzyc by nagle wzrosly wieksze pewnie w 2024 jak pieniadze z KPO rozruszaja gospodarke i bedzie wiecej zlecen dla ECO5techa ps. jednak trzeba zauwazyc ze w tym tygodniu obroty byly spore i ktos skupil akcji za pol miliona ( czekamy na info po co tak brał )
wg mnie zdecydowanie skupil sprzedawalo wiele osob ( tak jak tu zreszta wszyscy pisza ze wyskoczyli ) a brala jedna max dwie osoby, widac po ruchach , ktos tu wklejal slupki jak to brane bylo o ktorej godzinie itd ktos jak wzial taka ilosc to nie po to by stracic , ciekawe co sie okaze za jakis czas
Mam nadzieję że część tej nowy umowy za 20 milionów zostanie zaksięgowana w Q3. Umowa jest na 6 lat, więc może dodatkowe 500k-750k w Q3? Do tego część kosztów żeby uzyskać tą umowę została niby zaksięgowana wcześniej, więc liczę też na lepszą rentowność. Do tego mieli jeszcze w grudniu 2022 dwie umowy po 1 mln PLN z terminem realizacji po 9 miesięcy, które powinny zostać (częściowo) zaksięgowane w Q3? Liczę na 3-4 mln przychodów, oraz zysk w wysokości 1 mln.
Rozkładając ten kontrakt 20 mln na miesiące wychodzi ok. 340k miesięcznie. Być może coś zostanie zaksięgowane, ale raczej na to bym nie liczył.
Dysponujesz jakimś materiałem, że część kosztów na ten kontrakt zostały już pokryte?
Analizując komunikaty o zawartych umowach, wychodzi mi, że brakuje ok. 1 mln zł w przychodach (rośnie szansa, że z końcem roku zostanie to rozliczone).
Spodziewam się przychodów na poziomie ok. 4 mln zł. Bliżej 3 mln zł - będzie rozczarowanie i zostanie czekanie na raport za 4q23. Powyżej 5 mln zł bedzie miłe info, że kontrakty są rozliczane w terminach.
Zysku netto spodziewam się na poziomie 1,5 mln zł.
kontrakt na 20 mln to tylko ramówka, zakładanie, że coś z tego będzie wpadać każdego miesiąca, jest raczej myśleniem życzeniowym. Jeśli dostali jakieś zlecenie to fajnie, ale traktowałbym to w charakterze pozytywnej niespodzianki, a nie pewniaka.
tez tak mysle, nie bedzie to ujete teraz w wynikach nie znamy sposobu rozliczania, moze raz na rok , moze co 2 lata , to duzy kontrakt z dluzszym terminem
Meh dobrze gada. Tu będą odrębne espi jeśli chodzi o kontrakty w ramach tej umowy. Na razie mamy do rozliczenia kontakt na 20 mln z terminem realizacji na koniec marca. Ten hajs nas w tej chwili intetesuje.
To co, będzie coś ciekawego w tym raporcie czy nie? Patrząc na ostatni miesiąc prawie 400k akcji przemieliło się w sesjach wzrostowych, a niecełe 100k w spadkowych. To chyba dobry prognostyk. Ja obstawiam, że ten raport będzie dobry, ale budowę biurowca (umowa 12+6mln) rozliczą dopiero w Q4. No chyba, że część teraz, a resztę potem. Odświeżam wątek, bo gdzieś przepadł, a wyniki przecież już w ten piątek.
Patrząc na kurs trzy dni przed wynikami to raczej znowu testowanie 2pln nas czeka. Ale jestem tu już tak długo że jeszcze wytrzymam kwartał czy cztery:)
No niby tak, ale patrząc na wolumen, to te spadki są wręcz komiczne. Tu brakuje jedynie iskry, aby ulica dostrzegła tę spółkę i wtedy ruszy. Moim zdaniem będzie to przy tym raporcie, bo mówiąc potocznie zeszłoroczne Q3 ze stratą pójdzie w zapomnienie, zastąpią ją obecne wyniki i będziemy mieć roczne C/Z na poziomie mniejszym od 10, a może i 5. Myślę, że wtedy ulica się zainteresuję, oczywiście jak to zwykle jest po fakcie
W przychodach wyszło zgodnie z moimi szacunkami, choć nie uwzględniłem rozliczeń za dwa kontrakty, o których jest mowa w raporcie, tj. S-5 na odcinku Nowe Marzy – Bydgoszcz oraz dla PKP PLK, a więc rośnie szansa, że przychody za IV kwartał będą na podobnym lub lepszym poziomie, ale... Od ogłoszenia tego kontraktu 12mln+7mln, Usługi obce nie spadają poniżej 2 mln. Łącznie Usługi obce za 6 ostatnich sprawozdań kwartalnych to ok. 18mln, przy przychodach 22mln. Myślałem, że umowa podwykonawcza została już dawno rozliczona, a wydatki na usługi obce wrócą do poziomów poniżej 2mln. Myliłem się :>.
W raporcie za III kwartał doszła jeszcze jedna pozycja mocno obciążająca wyniki, czyli Zużycie mat. i energii - 1,2mln. Gdzie wcześniej to był poziom ok. 20 tys. (za wyjątkiem II kwartału 2023). Domyślam się, że pewnie ma to związek z produkcją MCA5tech, ale... serio trochę ta kasa z przychodów ucieka.
I jeszcze odnośnie tego urządzenia MCA5tech... rozumiem, że skoro dalej są prowadzone rozmowy, to coś chyba nie idzie finalizacja sprzedaży tego urządzenia. Mija już trochę czasu od gotowego produktu, a o informacji o sprzedaży, podpisanej umowy brak. Trochę szkoda.
C/Z 8. Ja wiem, że jak będą chcieli zbić kurs to i tak zbiją, ale tak racjonalnie to są tu jeszcze miejsce na spadki? Ja wręcz przeciwnie uważam, że tu jest spore miejsce do wzrostów pod Q4. Już wcześniej pisałem, że kontrakt 12+6 rozliczą w Q4, albo część teraz, a resztę potem i tak się stało. Szkoda, że nie wiemy jaką część z tego kontraktu została już rozliczona. Przypominam, że pani Prezes mówiła, że druga połowa będzie dobra. Myślę, że nie chodziło jej tylko o przychody, więc jak nie Q3 to Q4.
Hahaha, marzyciele...Nie ma przestrzeni do spadków powiadasz? Jak to do grudnia nie przebije z hukiem 1.8 to będzie cud. Ci co od 2 lat wiszą nie będą czekać w nieskończoność aż łaskawie ktoś tutaj wykaże zysk. A mówiłem już dawno...nic nie pomoże. Ani milionowe kontrakty ani wzrost przychodów, etc. Wszystko i tak na bieżąco przeżarte.
Taaa yhm, milyjon czego? Już dawno wypłynął ze spółki. Przy takich przychodach to faktycznie jest się czym chwalić, nawet tym cudownym myljonem :-D Rzeźbili i rzeźbią nadal. Dziwne, że nikogo nie dziwi fakt iż zarząd nie skupuje akcji, a mityczny gruby się nie ujawnia. No bo niby z czym przy takim ff? Lepiej wyciągnąc w inny sposób aby taki cie mniaczek jak ty nie zauważył o co kaman. Na wyścigi pójdzie wywalańsko w pn
Wskaźniki już są dobre, jak poleci to będą jeszcze lepsze. To prawda, że zyski w stosunku do przychodów z 2022/23 są mniejsze niż w latach 2020/21, ale nie zapominajcie, że od półtora roku za granicą jest wojna, a u nas rekordowa inflacja. Myślę, że wyniki w obecnej sytuacji i tak są świetne i nie doszukiwał bym się krętactwa albo złej woli ze strony zarządu. Nie licząc Q3 2022, wszystkie kwartały są na plus, albo około zera. A patrząc w przyszłość warunki będą tylko lepsze, bo ciężko wyobrazić sobie gorsze niż były przez ostatnie dwa lata. Odblokują KPO, poprawią stosunki z UE to i warunki będą lepsze. No i nie rozumiem jak czekając dwa lata, można zrezygnować i nie poczekać jeszcze paru miesięcy. Wiadomo fajnie zrobić sobie 'kółko', aby powiększyć pakiet, ale jak dla mnie ryzyko odcięcia od akcji jest zbyt duże. Ja wolałem sobie uśrednić.
Na Biznesradar teraz to wygląda elegancko, wszystkie wskaźniki finansowe na zielono, a przed nami najlepszy kwartał. Myślę, że to ma duży wpływ przy poszukiwaniu spółki do wejścia przez ulicę. Teraz zainteresowanie może wzrosnąć, co z resztą już się dzieje. Mam nadzieję, że nie chwilowo.