Z czego niby ma być ta dywidenda? W lipcu ruszyła budowa magazynu w Dąbrowie Górniczej. Do końca 2024 r. na ten cel przeznaczą 45 mln zł! Przy takich nakładach inwestycyjnych to zapomnij o dywidendzie.
Powiadasz 45 mln toz to połowa zeszłorocznego zysku ....
Kiedyś przed 2021 spółka zarabiała średnio ok 18 mln rocznie w tym roku będzie o to bardzo ciężko .... i tyle w temacie .... nawet jakby nie było tej budowy to nic by nie zmieniło w temacie przyszłorocznej dywidendy ....
Chyba mnie źle zrozumiałeś, ze względu na tą inwestycje III kwartał oraz IV, spółka może zakończyć bez zysku. Całoroczny zysk będzie oscylował na poziomie tego co spółka wypracowała po tych 3 kwartałach ze względu na koszt inwestycji.
Dobrze, że spółka inwestuje. Nie ma co porównywać rekordowego roku 2021 oraz 2022 r.
Ważne, że są na plusie! Myślę, że i tak ładny wynik. Akcji Stalprofil nie mam. Obserwuję, bo to dobra spółka.
Z tymi dywidendami to też różnie bywa. Płacisz podatek, a po odcięciu kurs w dół.
Inwestycje Stalprofilu mają ograniczony wpływ na bieżące wyniki finansowe spółki. To nie są koszty, tylko inwestycje -bardziej wpływają na cash flow (pomijając koszty finansowe - jeśli finansują się kredytem), a nie zysk. Natomiast zdecydowanie tak na ewentualną dywidendę.
@Spekulant trzymaj akcje Stalprofil pod środki z UE (bardzo ładnie podsumował KPO prezes Stalprofil w raporcie za I lub II kwartał), a o dywidendzie nie myśl. Wnioskuję po tym co napisałeś, że jesteś tutaj na dłuższy termin. Obecnym kursem nie zawracaj sobie głowy. Miłego piątku :)
Obecnie znikome obroty jedynie umożliwiają duszenie kursu. Jak na razie to wersja dla cierpliwych - podbieranie małych pakietów; gdybym chciał jednorazowo zrobić zakup za 150-200 tys to najzwyczajniej nie ma szans, nie ma z czego tego ugryźć - cena winduje się pod min 10 pln. Więc małą łyżeczką...